Actualitate Recomandări

Municipalitatea alocă 950.000 de lei bisericilor

Pe agenda ședinței Consiliului Local Bistrița din 25 iulie se află un proiect de hotărâre privind aprobarea în anul 2019 a unui sprijin financiar de la bugetul local al municipiului pentru unităţile de cult care aparţin cultelor religioase recunoscute din România.

Suma totală de 950.000 lei va fi împărțită astfel:

Conform legii, alocarea sumelor de la bugetul local se face la solicitarea unității centrale de cult, fomulată pe baza cererilor primite de la unităţile locale de cult.

13 comentarii

    • Biserica Ortodoxa de la Coroana – 8 miliarde în bani vechi? Chiar nu va e rușine? În ultimii 3 ani acolo au fost alocați 30 de miliarde în bani vechi + 8 miliarde acum. În total 38 de miliarde vechi, adică 800.000 de euro. Pentru ce? O schimbare de acoperiș și o tencuiala exterioara. Pai daca era să faceți o biserica nouă, cât ar fi costat? Un adevărat jaf din bani publici! Același lucru e valabil și la biserica evanghelică. Multe milioane de euro. E foame mare de bani la partid, daca se fura in halul asta. Cred că DNA și Curtea de conturi ar trebui sa se sesizeze!

    • Nero, dacă inteligența ta ar fi pe măsura indignării, ai fi aflat că biserica de la Coroană e monument istoric. Monumentele istorice nu se pot recondiționa/restaura/reface/conserva de cât cu firme speciale, agreate de autoritatea de resort, cu metodologii speciale, tu crezi că e ca la tine la țară, vine un bade și-aruncă un șpriț de ciment pe perete și aia e?
      Conservarea/reastaurarea monumentelor istorice constă enorm! Enorm! Nu doar aici, în orice parte a lumii civilizate.
      Fiind un monument istoric (printre cele mai vechi clădiri din județ, dacă nu mă înșel), el e proprietatea tuturor locuitorilor, deci finanțarea conservării lui nu se referă la ajutorul dat comunității creștine ortodoxe, ci la interesul general al orașului.

    • de asta platim impozite pentru ca institutiile statului sa intervina in afacerea asta ….cu firmele autorizate de min culturii….care angajeaza a patra firma subcontractoare din bistrita cu tzigani si tot BADEA DE LA TARA arunca cu mortarul….MAI DIONISIE!!!!!
      (la bunica-mea i-a tencuit un tzigan bucataria de vara pe care l-am vazut la biserica din centru ca lucra….pentru mine mai mult statea!!!!!!)

    • Pentru ăla care are treabă cu badea Dionisie

      Exact cum spui tu.
      Plătim impozite. Din impozite, primăria are grijă de monumente istorice.

      Dâââââng!

    • problema e cum a expusa de nero…
      doar un acoperis si o zugraveala (nu e nici o reconstruire, restaurare, remodelare, redare, …)
      constructia exista , are forme, e monument….de ce sa se dea sute de mii de euro pentru o lucrare care face mult mai putin?
      doar ca e monument?
      ce se reface?
      acolo trebuie sa intervina dna si politia….ca e o afacere cu firmele autorizate pentru monumente istorice care cer foarte mult pentru ca stiu ca sunt bani …pana la urma toti cu BADEA DOLOMITA lucreaza cu 100 lei pe zi….!
      tu vrei sa spui ca monumentele istorice sunt ca si pensiile speciale….?
      asai?

  • Mai bine statul aloca toti banii pt ortodocsi din biserica furata de la coroana ca sa-si faca o biserica si sa nu mai stea in biserica pt ca nu este a lor.

    • Prietene oare ce e enorm? Enormă e șpagă! Da, ai dreptate! Țigla care e pe acoperiș ? Lemnele de la șarpantă? Tencuiala exterioara de pe perete? Au alt preț doar că e monument? Mai las-o cu monumentele.

  • Mafia psd-ista – religioasă fură și de la biserică. Ăștia nu au nici un Dumnezeu în afară de ban. Nu se mai satură. La Biserică Evanghelică au cheltuit peste 5 milioane de euro- bani de la buget, pentru ca să refacă turnul și acoperișul pe care l-au aprins in 2008. La Biserica Coroana aproape 1 milion de euro pentru acoperiș și fațadă. Te doare capul ce sume de bani. Va dați seama ce parandarat iau popii și primarul?

  • O singura biserică 8 miliarde vechi? Toate celelalte de pe lista 1,5 miliarde vechi . Cum asa? Da cine împarte banii ăștia și pe ce criterii? Ba am auzit că popii de la Coroana mai cer bani și de la oameni pentru lucrările la biserică. Cică nu le ajung banii!

  • Cu toate că în fața lui Dumnezeu toți suntem egali, pe pământ unii sunt mai egali ca altii. Asa se explică faptul că din suma alocată de la bugetul local al municipiului pentru unităţile de cult, cea mai mare parte este destinată bisericii protopopiale, conform principiului „cine împarte, parte-şi face”. Si nu e singurul „privilegiu” de care se bucură protopopiatul din partea oficialitătilor laice sau religioase…

  • Mănăstirea minorită „Sf. Andrei” din Bistrița, cunoscută și drept Biserica de la Coroana, cu noul hram Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, este un monument istoric și de arhitectură din sec. al XIII-lea situat în Piața Mare (în prezent Piața Unirii nr. 8) din municipiul Bistrița. Edificiul este o biserică de tip sală, cu bolți în cruce, pe ogive, reprezentativ pentru goticul transilvănean timpuriu de filiație cisterciană.
    Construita in jurul anilor 1270 – 1280, in stil gotic timpuriu, monumentul a suferit mai multe reparatii si transformari, prima dintre acestea fiind consemnata in anul 1494. intre anii1518 – 1520, sub conducerea maistrului Sigismund, monumentul a fost modificat in stil gotic tarziu, mai apoi suferind adaugiri in stil baroc .
    „La 21 Decembrie 1893, la Arad s-a semnat contractul definitiv de cumpărare a catedralei catolice ce aparținuse ordinului minorit din Bistrița. Vânzarea, respectiv cumpărarea s-a făcut cu acordul Sfântului Scaun și a episcopiei greco-catolice de Gherla. Reprezentantul ordinului minorit din Ungaria a fost dr. Janosy Demjen în calitate de vânzător, în timp ce comunitatea greco-catolica din Bistrita a fost reprezentata de avocații Lica Daniel si Ciuta Demetriu în calitate de cumpărători. În afară de biserică au fost cumpărate toate clădirile care aparținuseră Mănăstirii Ordinului Minorit, în Bistrița și în împrejurimi, pentru o sumă de 35000 de florini. Martori au fost Gal Iosif deputat dietal și Oncu Nicolae – directorul băncii Victoria din Arad. Suma a fost plătită în ianuarie 1894 iar întabularea s-a facut cu numărul 419/1895, după ce ultimele încercări de a zadarnici proiectul au eșuat. Autoritățile locale încercaseră să împiedice intabularea bisericii pe parohia greco-catolica. Nu au reușit decât să amâne acest lucru. La 10 ianuarie 1895 protopopul Alexandru Silași dispunea să se restituie din conturile bisericii suma de 35.000 de florin următorilor: Danilă Lica, Gabriel Vârtic si Gabriel Tripon. Aceștia achitaseră în anul anterior întreaga sumă Ordinului Minorit. În acest scop casierul era împuternicit să ridice banii parohiei depozitați la “Districtssporcasa” si “Bistriteană”. De asemenea și creditul angajat la prima societate bancară, în suma necesara, pentru rezolvarea definitivă a problemei. În primăvara aceluiași an s-a încheiat un contract pentru “deplina reînnoire si parțial reconstituire” a bisericii. Altarul a fost mutat mai înainte și reconstruit în conformitate cu ritul greco-catolic. În total reparațiile din 1895 au costat parohia suma de 1200 de florin. Sumele împrumutate de la banci pentru cumpărarea bisericii au fost repartizate spre recuperare pe credincioșii greco-catolici din oraș, fiind restituite in anii urmatori.”

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.