Actualitate

Primăria Bistrița va încasa cu 30% mai mult din parcări după majorarea tarifelor. De când se aplică

Consiliul Local Bistrița modifică și completează, în ședința ordinară de joi 28 octombrie, regulamentele pentru administrarea parcărilor cu plată și de reședință din oraș.

Municipalitatea detaliază:


”Este necesară modificarea prevederilor cu privire la posibilitatea de rezervare a locurilor de parcare din zonele de parcare publice sau cu plată, astfel încât rezervarea locurilor să fie permisă celor care au sediu și îşi desfăşoară activitatea în zona de parcare, publică sau cu plată, și care în vederea desfășurării activității în condiții normale necesită utilizarea unor locuri de parcare, în limita a două locuri de parcare, și introducerea posibilitatății ca în parcările publice amenajate pe străzi situate în zone preponderent cu locuințe individuale persoanele fizice care domiciliază în aceste zone și care fac dovada deținerii în proprietate a unei locuințe și a unui autoturism să poată beneficia de rezervarea a maxim două locuri de parcare/locuință, la tarifele și în condițiile stabilite pentru parcările de reședință aprobate prin hotărâre a consiliului local. Astfel, în timpul zilei până la ora 15.30 locul de parcare va putea fi utilizat și de către alte persoane. Excepție trebuie să facă zona centrului istoric care datorită numărului mare de spații comerciale, birouri, sedii firme și a faptului că este foarte populată și circulată, prin posibilitatea de rezervare a unor locuri de parcare între orele 08.00 – 18.00 ar diminua semnificativ utilizarea lor de către alte persoane.

Se introduce posibilitatea de rezervare a unui număr mai mare de două locuri de parcare care se poate face în baza documentațiilor de urbanism aferente unor lucrări de investiții, aprobate prin hotărâre a Consiliului Local, pentru o perioadă de minim 10 ani, în situația în care pe terenul proprietate nu se poate asigura numărul de locuri prevăzut în documentație. Locurile rezervate vor avea statut de parcare publică. În cazul în care utilizatorul solicită rezilierea contractului înaintea de expirarea perioadei anterior menționată, are obligația de a plătii daune interese în favoarea locatorului în cuantum egal cu tariful de rezervare calculat pentru diferența de perioadă rămasă până la data la care contractul ar fi încetat în mod normal, prin ajungere la termen.

De asemenea, au fost reanalizate și prevederile hotărârii cu privire la tarifele practicate pentru utilizarea locurilor de parcare cu plată și de reședință amenajate în municipiu, fiind necesare venituri pentru realizarea unor investiții pe care municipalitatea și le propune cu privire la amenajarea în cel mai scurt timp a unor parcări etajate în diferite zone ale municipiului pentru a contracara diminuarea locurilor de parcare ce va interveni odată cu modernizarea arterelor principale de circulație.

Astfel, pentru staționarea temporară de 30 min. a fost propus tariful de 2 lei, pentru 1 oră – 3 lei și pentru 1 zi – 20 lei, implicit majorându-se tarifele pentru plata prin SMS şi a contractelor de rezervare de la 1.200 lei/an la 1.500 lei/an. A mai fost propusă majorarea tarifelor pentru utilizarea parcărilor de reședință de către persoanele fizice de la 15 lei/lună la 20 lei/lună și a celor pentru utilizarea celui de-al doilea loc de la 20 lei/lună la 25 lei/lună.

În municipiu la ora actuală sunt amenajate un număr de 10.021 de locuri de parcare de reședință ocupate în procent de 93,6% și 1.288 de locuri de parcare publice cu plată, astfel raportat la numărul de locuri de parcare amenajate în municipiu pe domeniul public, urmare modificărilor aduse tarifelor, se preconizează o creștere a veniturilor din parcări cu aproximativ 30% față de anul 2020”.

Tarifele de bază propuse pentru utilizarea parcărilor cu plată:

  • pentru 30 minute: 2 lei
  • pentru 1 oră: 3 lei
  • pentru 1 zi: 20 lei
  • prin transmitere SMS: 0,35 euro + TVA/30 minute, din care se virează Primăriei Bistrița 1,35 lei/SMS; 0,55 euro + TVA/oră, din care se virează Primăriei Bistrița 2,12 lei/SMS;

Abonament de parcare: lunar = 70 lei, trimestrial = 180 lei, semestrial = 250 lei, anual = 480 lei. Persoanele care dețin în proprietate un autoturism electric beneficiază de acordarea unui abonament de parcare gratuit.

Contract de rezervare, pentru instituții și autorități publice, organizații guvernamentale și neguvernamentale, persoane juridice sau persoane fizice autorizate care au sediu și îşi desfăşoară activitatea în zona de parcare publică sau cu plată, menţionată în adresa de solicitare și care în vederea desfășurării activității în condiții normale necesită locuri de parcare, maxim două locuri pentru fiecare sediu: 1.500 lei/an/ loc de parcare, pentru fiecare sediu al persoanei juridice

Tarifele de bază propuse pentru utilizarea parcărilor de reşedinţă:

  • 20 lei/loc de parcare/lună, respectiv 240 lei/loc de parcare/an pentru persoane fizice
  • 35 lei/loc de parcare/lună, respectiv 420 lei/loc de parcare/an pentru persoane juridice
  • 25 lei/loc de parcare/lună, respectiv 300 lei/loc de parcare/an pentru persoanele care solicită loc de parcare pentru al doilea sau mai multe autovehicule
  • 40 lei/loc de parcare/lună, respectiv 480 lei/loc de parcare/an pentru persoane fizice şi 50 lei/loc de parcare/lună, respectiv 600 lei/loc de parcare/an pentru persoane juridice, pentru locurile de parcare acoperite

Tarifele aprobate pentru parcările cu plată se vor aplica începând cu data aducerii la cunoștință publică a hotărârii, iar cele pentru parcările de reședință începând cu data de 01.01.2022.

Pentru tarifele de utilizare a locurilor de parcare de reședință care expiră după adoptarea hotărârii, prelungirea se va face pentru perioadă de un an, iar pentru lunile aferente anului 2021 se va calcula taxa valabilă până la data adoptării prezentei hotărâri, iar pentru anul 2022 se va percepe taxa aprobată prin hotărâre.

Tarifele valabile în prezent, în vigoare de la 1 ianuarie 2018:

Parcări cu plată:

  • pentru 30 minute: 1 leu
  • pentru 1 oră: 2 lei
  • prin transmitere SMS: 0,60 euro + TVA/oră
  • pentru 1 zi: 15 lei
  • abonament de parcare: lunar = 70 lei, trimestrial = 180 lei, semestrial = 250 lei, anual = 480 lei
  • contract cu rezervare (persoane juridice) = 1.200 lei /an.

Parcări de reşedință:

  • 15 lei/loc de parcare/lună, respectiv 180 lei/loc de parcare/an pentru persoane fizice
  • 35 lei/loc de parcare/lună, respectiv 420 lei/loc de parcare/an pentru persoane juridice
  • 20 lei/loc de parcare/lună, respectiv 240 lei/loc de parcare/an pentru persoanele care solicită loc de parcare pentru al doilea sau mai multe autovehicule
  • 20 lei/loc de parcare/lună, respectiv lei/loc de parcare/an pentru persoane fizice şi 40 lei/loc de parcare/lună, respectiv lei/loc de parcare/an pentru persoane juridice, pentru locurile de parcare acoperite.

10 comentarii

  • Adevarul este ca Bistrita e un oras pentru ciclete, motoare mici, de mers pe jos. Pe jos faci 20 min oriunde vrei sa ajungi in oras plecand din X in Y. Sa fim seriosi. Suntem ca in Bagdad cu masinile astea. Sa nu spun fitosi sar ne si meritam soarta. Comosilor.

    • Degeaba ca Turcu gestioneaza bine situatia iar de acum va incepe sa ofere bistritenirlor proiecte si bunastare orasulu.

    • Pai tocmai, lasi masina acasa in parcare si platesti ca prostu’.
      Cam mult 240 de lei pentru parcarea de resedinta(de resedinta, pentru riverani, da?) in Bistrita. In Cluj cat e? Jumatate?

  • In cazul parcarilor de resedinta Primaria profita de naivitatea si comoditatea concitadinilor.
    Daca NIMENI nu ar mai plati parcarile acestea de resedinta nu s-ar schimba nimic in a gasi un loc de parcare. Dar lenea e mare si toata lumea isi doreste loc de parcare in fata scarii daca se poate. Chiar si in cartierele aglomerate poti gasi la orice ora un loc de parcare gratuit la maxim 300 de metri de locuinta. Platiti-va in continuare parcarile! Cu banii acestia Primaria va plati in continuare salariile groase ale angajatiilor sai.

  • https://primariaclujnapoca.ro/parcari/abonamente-locuri-de-parcare/
    Clujul are tarife mult mai mici. Dar la noi ca la nimenea.
    Am citit mai sus toate postările lingăilor de serviciu.
    Măi tâmpiților, prețul pentru locul de parcare de reședință nu ar trebui majorat fiindcă nu se justifică cu absolut nimic. Pe de altă parte este plin orașul de microbuse , camionete și mașini mari, ale diferitelor firme, parcate pe unde apucă. Acestea ar trebui obligate să-și facă parcări la sediile de firmă.
    Deși primăria cu toți angajații pe care îi are ar trebui să fie în slujba cetățeanului la noi este cu totul diferit.
    Probabil ar fi bine să-i scoatem pe toți din locurile acelea călduțe.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS