Recomandări Social

Nemulțumiri în PNL. S-a aflat că doar Bistrița și Năsăud apar pe o listă secretă cu bani de la Guvern

Primarul comunei Chiochiș, Vasile Silași, critică modul în care liberalii împart banii publici din anunțatul ”buget al investițiilor” din 2021 după ce a aflat că, din Bistrița-Năsăud, doar orașele Bistrița și Năsăud apar pe Anexa 7 a Guvernului ce prevede alocarea de sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2021, pentru finanțarea unor proiecte de investiții si a altor cheltuieli.

”Nu știam de existența acelei Anexe 7. Nu comentez faptul că primesc bani Bistrița și Năsăud, comentez faptul că nu primim și noi (ceilalți primari liberali -n.r.). În PNL, bănuiesc că, tot datorită domnului președinte, suntem tratați ca primari de mâna întâi și primari de mâna a doua. Aștept până vom primi toate sumele privind construcția bugetului și atunci voi face o evaluare mult mai strictă vizavi de ce se întâmplă în alocările bugetare din PNL. Sunt curios să văd cum se fac aceste alocări, cine a hotărât că cele trei proiecte din municipiul Bistrița sunt cele mai importante din județ, cine a hotărât că alocările pe Năsăud sunt cele mai importante din județ. La bugetul care ni se prezintă ca fiind al investițiilor, nefiind prezent pe nicio anexă, nu știu care sunt criteriile de alocare de fonduri”, a spus primarul comunei Chiochiș, Vasile Silași, într-o emisiune la InfoBistrița.

Primarul a spus că tocmai de aceea a demisionat din funcția de secretar general al PNL Bistrița-Năsăud întrucât lucrurile ”nu stau cum ar trebui să stea într-un partid liberal”.

”Nu mi-am dat seama că ar putea suferi comunitatea din care fac parte pentru că nu ar trebui ca alocările să se facă în funcție de președintele partidului sau de secretarul general. Eu am fost acum trei săptămâni la București și am discutat cu domnul președinte Ludovic Orban. Cunoaște situația comunei Chiochiș. Sper să nu fie propunerile de alocări din județ. Din câte știu eu, mâine la ora 13.00 la Năsăud va fi o întâlnire a primarilor liberali cu parlamentarii liberali. Tagma primarilor stă pe un butoi de pulbere și trebuie să vedem care sunt situațiile financiare, problemele cu care se confruntă fiecare primar. Discuțiile acestea trebuia să aibă loc înainte de alocări, dar măcar să spunem prin ce trecem. parlamentarii spun că nu au posibilitatea să influențeze, dar ce s-a alocat pentru Năsăud cred că e o influență din partea unui deputat (Robert Sighiartău -n.r.)”, a mai spus primarul Silași.

În proiectul de lege a bugetului de stat pe 2021, depus de Guvern în Parlament, a apărut un capitol pe care inițial Ministerul Finanțelor nu l-a pus în dezbatere publică și care prevede alocarea sumei de 379.031.000 de lei (aproape 80 de milioane de euro) pentru Consilii Județene și primării de municipii, orașe și comune. Anexa nr.7/03 prevede alocarea de sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2021, pentru finanțarea unor proiecte de investiții si a altor cheltuieli.

Pe listă apare orașul Năsăud cu 5 milioane de lei pentru finanțarea sau cofinanțarea următoarelor obiective de investiții:

  • ”Eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe din orașul Năsăud” – 3.100 mii lei
  • ”Eficientizarea energetică a Spitalului orășenesc „Dr.George Trifon” – 500 mii lei
  • ”Creșterea Mobilității Urbane în orașul Năsăud”- 500 mii lei
  • ”Reabilitarea, modernizarea și dotarea Școlii Gimnaziale “Mihai Eminescu””- 500 mii lei
  • ”Reabilitare, dotare clădire existentă pentru proiectul ”Centrul de zi pentru persoane vârstnice și unitate de îngrijire la domiciliu”- 400 mii lei.

Mai apare și Bistrița cu 7,1 milioane de lei cu trei proiecte:

  • Finanțarea obiectivului de investiții ”Reabilitarea și modernizarea străzii Tarpiului” – 2.500 mii lei
  • Finanțarea obiectivului de investiții ”Consolidare DJ 173, suprapunere cu str.Valea Jelnei, între km 1+168 și km 1+320 în urma alunecărilor de teren” – 2.010 mii lei
  • Finanțarea obiectivului de investiții ”Retea de canalizare pluvială pe str. M Viteazul – 2.593 mii lei

Din cele 62 de autorități locale care primesc finanțare, 60 sunt conduse de reprezentanți ai PNL USR PLUS UDMR și două autorități locale sunt conduse de reprezentanți ai opoziției.

3 comentarii

  • Are ștaif politic tânărul primar din Năsăud.Si charismă electorală.Le cam da clasă veteranilor edili din județ puși la colț de foametea guvernului pentru bani.Dati la pescuit la fonduri europene că astea guvernamentale sunt tot mai subțiri.Zice Câțu că urmează să vă taie și din angajații de pe la primării,din pile și din neamuri.Tot mai greu de la zi la zi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS