Recomandări Social

”Nicula Țibleșului” își așteaptă pelerinii. Programul slujbelor

Mănăstirea Dobric își sărbătorește hramul duminică 15 august, de Adormirea Maicii Domnului. Slujba de hram va fi oficiată de PS Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, alături de un sobor de preoți.

Programul slujbelor la Mănăstirea Dobric:

Sâmbătă 14 august

18.45 – Primirea PS Benedict Bistrițeanul

19.00 – Vecernia și Litia

20.00 – Paraclis și cuvânt de învățătură pr. Stelian Tofană

22.00 – Prohodul Maicii Domnului. Cuvânt de învățătură pr. Liviuț Vidican Manci. Înconjurarea bisericii. Moliftele Sf. Vasile cel Mare

Duminică 15 august

01.00 – Utrenia și Sfânta Liturghie

06.30 – Sfântul Maslu

08.00 – Acatistul Adormirii Maicii Domnului

09.30 – Întâmpinarea PS Benedict Bistrițeanul. Sfânta Liturghie. Cuvânt de învățătură

Mănăstirea Dobric este supranumită şi ”Nicula Ţibleşului”, datorită numărului mare de pelerini care vin aici să se roage în 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, hramul bisericii mari.

Aşezământul monahal de la Dobric a fost înfiinţat în 1992, iniţial ca schit, iar după un an a devenit mănăstire. Complexul monahal este format din casa veche, un fost conac boieresc vechi de aproape 200 de ani, unde a fost amenajat un paraclis cu hramul ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. De asemenea, mănăstirea are o bisericuţă din lemn, cu hramul ”Sfântul Evanghelist Luca”, construită în stil maramureşean. În cadrul așezământului funcţionează şi Căminul de bătrâni ”Aurel şi Dudica Milea”. Aici sunt primite cazuri sociale de bătrâne, care sunt abandonate de familie sau au pensii foarte mici, iar mănăstirea, pe cheltuiala ei, le poartă de grijă.

În 2013, de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, IPS Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, a pus piatra de temelie pentru un nou Centru Social de persoane vârstnice, cu hramul ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. În momentul de faţă se lucrează în interiorul bisericii mari de zid, cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, fiind pregătită pentru a fi pictată. Construcția ei a început în anul 2008, iar prima Liturghie a fost oficiată la data de 18 octombrie 2019, când Mitropolitul Andrei a binecuvântat biserica pentru a se putea ține slujbe. De asemenea, a fost amenajată o sală de evenimente/conferințe, precum și o bibliotecă a mănăstirii, care va adăposti peste 20.000 de volume din colecția mănăstirii.

În prezent, la mănăstire vieţuiesc 5 maici, stareță fiind stavrofora Veronica Coţofană, iar duhovnic protosinghelul Siluan Farcaş.

https://www.facebook.com/ManastireDobric/posts/4163062293809067

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.