Actualitate

Noaptea stelelor căzătoare

Dacă e cer senin, sâmbătă 8 octombrie, după ora 19.00, se va putea observa un curent de meteori uriaş, numit Draconide, cerul României fiind ideal pentru vizionarea acestui fenomen unic în viaţă, nemaiîntâlnit de 65 de ani.

Calculele arată că undeva între ora 22 şi 3 dimineaţa ar trebui să observăm mai multe stele căzătoare, aceasta fiind perioada de maximă activitate vizibilă din estul Europei.

Media va fi de 60 de stele căzătoare pe oră.

Acest curent de meteori, denumit popular “ploaie de stele căzătoare”, cuprinde mii de miliarde de particule dintr-o cometă care pătrund în atmosferă, cu viteză foarte mare.

Ultima dată fenomenul a fost văzut în 1946, iar înainte de acest an în 1933.

Dacă doriţi să observaţii meteorii cu ochii voştri trebuie să ieşiţi în afara oraşului şi să priviţi cerul minim o oră.

Specialiştii de la Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” recomandă să priviţi deasupra capului. Pe lângă calitatea de a fi spectaculoase, stelele căzătoare mai au un plus: se văd cu ochiul liber. Nu aveţi nevoie de instrumente astronomice pentrui a-i observa. Vă trebuie totuşi puţină răbdare, îmbrăcăminte groasă şi cer senin. Aşezaţi-vă confortabil pe un şezlong sau pe o pătură şi aşteptaţi, privind pe cer, aproximativ 15 minute pentru ca ochiul să se acomodeze cu întunericul. Veţi vedea stelele căzătoare, în funcţie de intensitatea maximului.

Cu cât locul de unde observaţi este mai întunecat, adică nu aveţi lumini împrejur, cu atât veţi vedea mai mulţi meteori. Dacă nici luna nu se află pe cer, puteţi observa în condiţii ideale meteorii.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS