Social

Nouă clădiri publice din Prundu Bârgăului, mai aproape de independența energetică

Nouă instituții din comuna Prundu Bârgăului vor deveni independente energetic. Deja, au fost montate pe ele panourile fotovoltaice printr-un proiect finanțat cu fonduri norvegiene, anunță primarul Doru Crișan.

”Un proiect care vizează alimentarea cu energie electrică din surse regenerabile este implementat în comuna Prundu Bârgăului, nouă instituții putând să devină independente din punct de vedere energetic și să își producă singure curentul necesar pentru desfășurarea activității.

Proiectul, finanțat prin Fondurile Norvegiene, este extrem de important pentru comunitatea noastră, grantul accesat ne permite să devenim independenți energetic în nouă clădiri publice, să reducem costurile cu energia electrică și să reducem emisiile de CO2 prin producția de energie din surse regenerabile. Le mulțumim partenerilor noștri de la Innovation Norway pentru suportul în implementarea acestui proiect și, de asemenea, statelor care oferă Granturile SEE.

La această dată au fost finalizate lucrările de montare a instalațiilor fotovoltaice și toate sistemele funcționează.

Valoarea totală a proiectului “Capacitate crescută de furnizare a energiei regenerabile în Prundu Bârgăului” este de 340.000 Euro, din care 289.000 (85%) este grantul oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturi SEE în cadrul Programului pentru Energie în România, Apel 3.1 “Capacitate sporită de furnizare a energiei regenerabile” – Alte Surse Regenerabile de Energie (SRE).

Proiectul a presupus realizarea unor instalații noi pentru producerea energiei electrice prin utilizarea de panouri fotovoltaice la:

  • Liceul Radu Petrescu din Prundu Bârgăului (inclusiv clădirea gimnaziului)
  • Grădinița din Susenii Bârgăului
  • Grădinița Prundu Bârgăului
  • Dispensarul Prundu Bârgăului
  • Centru multifuncțional
  • Școala I-IV (clădire veche)
  • Clădire BACA (sediul poliției)
  • Spitalul din Susenii Bârgăului
  • Primăria Prundu Bârgăului.

Instalațiile fotovoltaice sunt compuse din panouri fotovoltaice, structura de fixare a panourilor pe acoperiş, invertor, modul de comunicare, sistem de monitorizare a producției de energie și tabloul electric CC/CA complet echipat, aferent sistemului fotovoltaic.

Astfel, există nouă instalații (câte una pentru fiecare obiectiv) având o capacitate instalată de producție de 0,216 MW. Cele nouă instalații vor produce energie din surse regenerabile de 210 MWh/an, cu un consum redus de CO2, respectiv de 62 tone de CO2/fiecare an”, a transmis primarul din Prundu Bârgăului.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS