Actualitate

O nouă atracție la Colibița. Pe o distanță de 1,5 km se amenajează …

În stațiunea Colibița se intenționează amenajarea unei noi atracții pentru turiști: o tiroliană cu două trasee paralele având fiecare lungimea de circa 1,5 km. Punctul de plecare va fi zona Fisherman’s Resort, iar cel de sosire Ridul Insulă. Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud este de acord cu investiția. În 10 zile ar putea fi eliberat acordul de mediu.

Cei doi stâlpi de susținere, situați la 12 metri înălțime fiecare, vor fi poziționați astfel: unul pe terenul Fisherman’s Resort, iar celălalt pe Ridul Insulă pe câte 24 de mp fiecare. Panta necesară cablului pentru asigurarea unei frânări naturale este de 3%, potrivit proiectului firmei Cor-Ayana SRL, depus la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud. Valoarea investiției este de 163,220 lei.

Întrucât amenajarea tirolienei nu presupune defrișări sau pierderi de habitate în situl de importanță comunitară Cușma, Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud nu este împotriva acestei investiții.

În lipsa unor observații sau comentarii din partea publicului și după ce va fi primit avizul Agenției Naționale de Arii Naturale Protejate și al Sistemului de Gospodărire al Apelor Bistrița-Năsăud în 10 zile va putea fi emis acordul de mediu.

Și nu este singura inițiativă de acest fel. Pe site-ul APM mai este un alt anunț privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul: „Realizare tiroliană peste lacul Colibița”, o inițiativă a SC Miruna Amalia SRL.

Deși într-un stadiu mai puțin avansat, și această tiroliană, dacă va fi aprobată, va fi amplasată peste lacul Colibița, în amonte de barajul lacului, și va fi lungă de un km. Valoarea investiției este: 118000 lei (fără TVA).

Tiroliana este un sistem de transport format dintr-o coardă fixată între două puncte, situate la înălțime, și un scripete fixat pe coarda superioară. Ea este prevăzută cu centură de siguranță.

O tiroliană peste lac se găsește și la Extreme Park Cernica, însă distanța acesteia este de doar 800 de metri.

24 comentarii

  • Colibita devine cu inca un pas mai departe de o oasa naturala. Numai dureaza mult si devine o zona de evitat complet, nu numai din cauza de constructii aiurea cara nu sa potrivesc in peisaj ci si din cauza investitiilor ce creaza un fel de Disneyland pentru omeni fara educatie. Lipsa de gust si lipsa de respect fata de natura. Gretos.

    146
    19
    • In zona aia primar este unul LABA,seful lui este chelner, 80% din populatie sufera de ciuma,ce mai vrei?Tu te crezi in RFG cumva?Ai nimerit tocmai intr o tara condusa de securisti si comunisti,80% din populatie fiind bugetari si pensionari!!

      55
      8
  • Oare Agentia pentru Protectia Mediului este de acord (si) cu kaka si pishu in lac ? Ori poate nu are asemenea atributii…

    86
    2
    • Oare există în Bistrița vreun bugetar performant sau măcar cât de cât ok ? 😀

      26
      7
    • 🤡daca te dai in barca cu vâsle/pedale, poate se simte putoarea…

      Așa că , de sus de pe tiroliană , și in viteză, nu mai pute a nimic! „.E deștept băeții”

      10
  • **Comunicat de Presă**

    ### Fenomene Îngrijorătoare în Stațiunea Colibița

    Stațiunea Colibița, renumită pentru peisajele sale naturale și pentru lacul de o frumusețe inegalabilă, se confruntă în prezent cu o serie de probleme grave generate de un investitor local. Proprietarul complexului Fisherman a inițiat de mai mulți ani activități și construcții care contravin legilor de protecție a mediului și bunului simt.

    Printre aceste acțiuni, se numără:

    1. **Drumuri Construite în Lac:** Construcția de drumuri în interiorul lacului Colibița, care este o acțiune absolut ilegală și dăunătoare ecosistemului local.
    2. **Crescătorii de Animale pe Malul Lacului:** Înființarea de crescătorii de gâște, găini și rațe direct pe marginea lacului, o practică ce contribuie la poluarea apei și distrugerea habitatelor naturale.
    3. **Terenuri Îndiguite:** Extinderea terenurilor prin îndiguiri în lacul Colibița, afectând astfel nivelul apei și habitatele acvatice.
    4. **Deversarea Fecalelor:** Multiple fenomene de deversare a foselor septice direct în lacul Colibița, o acțiune gravă ce duce la poluarea apei și pune în pericol sănătatea publică și flora și fauna acvatică.
    5. **Tiroliană Traversând Lacul:** Instalarea recentă a unei tiroliane care traversează lacul, o inițiativă ce amenință să degradeze în continuare frumusețea naturală și să afecteze negativ turismul în viitor.
    6. **Ambarcațiuni Neconforme:** Operarea ambarcațiunilor care funcționează ca transport în comun pe lac, fără a fi conforme și autorizate de către autorități, expunând turiștii și călătorii unor riscuri extraordinare.

    Aceste intervenții au deja un impact semnificativ asupra mediului înconjurător și asupra experienței turistice în Colibița. Comunitatea locală și turiștii sunt profund îngrijorați de aceste schimbări, care riscă să compromită pe termen lung atractivitatea și sustenabilitatea zonei.

    Este important de menționat că aceste ilegalități sunt posibile datorită protecției pe care acest investitor local o primește din partea unor agenți. Această complicitate ridică semne de întrebare grave despre integritatea și transparența instituțiilor care ar trebui să protejeze mediul și să asigure respectarea legilor.

    Facem un apel urgent către autoritățile competente să ia măsuri imediate pentru a stopa aceste activități ilegale și pentru a restabili echilibrul natural al stațiunii Colibița. Este esențial să protejăm acest colț de rai pentru generațiile viitoare și să ne asigurăm că dezvoltarea turistică se face în armonie cu mediul

    64
    1
    • @f
      Aici, bunul-simt is DEAD!

      Următoarea posibilă fantastic că „atracție” va fi (pardonnez-mon froncez!) e sa umble aia boșii cu pene-n f…pe-acolo, că , cam, atâta ii duce bostanul!
      („Robert pe X: „Vous êtes en zone plume🪶 dans le c__l obligatoire🪶… Humour Covi à Clairac:
      https://x.com/LudovicRobet/status/1301530564638408705

      9
      1
  • In-sula ceea era a statului în administrarea apelor rumâne, dar apele au secat și închid ochii cu complicitatea autorităților locale, astfel că și-a găsit noi stăpâni. Poartă oarecine interesul statului pentru recuperarea insulei sau o lăsam pradă cui îi trebuie ?

    42
    1
  • Colibita a ajuns un balci de tara. Mai lipseste acolo un targ saptamanal si o mare de tarabe cu vechituri, animale, cereale, haine, mici si bere. Ori cum lacul este deja o hazna in care isi varsa toti canalizarea fara nici o opreliste.
    Psalmul 11 in versiunea BOR se incheie astfel:
    „7. Tu, Doamne, ne vei păzi şi ne vei feri de neamul acesta în veac.
    8. Căci, atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiţii mişună pretutindeni.”

    33
    3
  • Nu ne doream decat acces la lac si niste amenajari cu gust in jurul lui: Plaje, faleze, zone de promenata, cum vezi prin Vest.
    In schimb se construiesc numai arogante si tiribombe visate de tarani care au dat de fonduri europene si la lac tot n-avem acces.
    Marea (dezamagire) de la Munte.

    45
    2
  • Credeam ca se vor demola gardurile care te impiedica sa ajungi la luciul apei… un lac care este doar pentru smecheri nu merita vizitat… un fel de „Primaverii”

    25
    2
    • Pe asta cu demolatul gardurilor, din pacate, nu o sa vedem.
      Imi aduc aminte cand prin anii ’90 imi puneam cortul pe „celalalta” parte a lacului si nu trebuia sa sar nici garduri si nici nu trebui sa ma rog de de cineva pentru a-mi permite accesul la lac.
      In tarile dezvoltate, preponderent cele nordice, exista o lege numita „Everyman’s Right”/”Dreptul fiecaruia”, prin care se permite accesul la orice obiectiv turistic natural (paduri, lacuri, etc.).
      Ref: https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_to_roam

      Dreptul este uneori numit si drept de acces public, de a călători în natură.
      As vrea sa prind si eu ziua aceea cand va fi o astfel de lege si in Romania.
      Cu asta ar trebui sa se ocupe politicienii care ar trebui sa tina cont de interesele cetateanului de rand si nu a diversilor patroni.
      Pana atunci suntem o „vaca de muls” pentru cei care au cumparat terenuri in astfel de zone si care, in lipsa unor legi care sa fie de partea cetateanului, ingradesc accesul liber la frumusetile tari.
      As vrea sa stiu cum unii au ajuns sa detina ditamai terenul/insula in mijlocul lacului.
      Poate ne raspunde cineva dintre oficialii nostrii care sunt atat de interesati de binele cetateanului.

      21
      2
  • La ce mai trebuie aviz ? Stilpi sunt construiti, mai trebuie intinsa sirma ! O sa fie o inghesuiala de masini pentru ca nu este loc de parcare pe malul sting. Abia trec doua masini pe malul stng, iar sa ocolesti lacul sunt citiva km de mers. Cred ca cine le da avizul habar nu au unde sunt amplsate. Poate mai judeca cineva ?

    17
    2
  • Nu mai trebuie nici o atractie. Zona, lacul sunt atractia.
    Sa faca o lege prin care sa permita accesul liber la lac.
    Nu ma intereseaza a cui e proprietatea.
    Malul lacului si lacul nu le detin. Sau? 🙂

    28
    2
  • Poate sau nu poate sau nu vrea vreo putere politică, administrativă sau de orice alt fel să asigure accesul nelimitat al cetățenilor pe domeniul public al lacului, pe circumferința acestuia sub cota de 800 m altitudine ? Dacă da, să dispună demolarea și retragerea oricăror debarcadere și alte ocupări nelegale , indiferent căror generali negri sau de altă culoare ar aparține, bașca baroni, prinți și așa-ziși oameni de afaceri.

  • Acolo nu e lac .E amenajare hidrotehnică pentru producere de energie electrica di alimentarea cu apa potabila a 150.000 de oameni. Dacă legea ar fi lege și statul ăsta nu ar fi un fel de trib ar trebui expropriate si demolate toate constructiile sau amenajarile la o distanta mai mica de 50 de m de malul asa zisului lac și toată zona împrejmuită și supravegheată.E vorba de viata a 150.000 de oameni.Daca aruncă cineva vreo porcarie chimica in apa si avem mii de victime?

    11
  • Cipri, legea există, 6 metri din jurul lacului sunt ai statului, cei care au intrat cu gardurile până în apă (adică toți) ÎNCALCĂ LEGEA și autoritățile incompetente nu sunt în stare să aplice legea. De aici se vede corupția profundă, eu când am vândut pătrunjel pe o băncuță în parc imediat am fost săltat, dar cei care OCUPĂ ILEGAL o zonă care nu le aparține nu pățesc nimic. Aceeași poveste de zeci de ani, domnul primar Labă și alții promit că rezolvă problema, că vor face acces și zone de promenadă pe lângă lac și alte minciuni, însă în realitate nu s-a făcut nimic, doar lăbăreală. Eu ca turist nu am acces la lac, deși legal ar trebui. Dreptul meu este încălcat de cei care blochează accesul la lac și nimeni nu face nimic. Ar trebui făcute demersurile la DNA la București, de ce se tolerează de zeci de ani încălcarea legii și noi fraierii ne facem poze de pe baraj.

    9
    2
    • @ares, Nu am înțeles dacă tu eşti turist ce cauți tu la Colibița patria bujetarilor şi cocalarilor, avem atâtea alte locuri frumoase în județ şi în țară unde să ne putem desfăta de frumusețe.

    • E aproape de Bistrița, mai merg prin drumeții, dar mi-ar plăcea să mă pot plimba și pe lângă lac. Dar cei care nu merg în drumeții, pe jos sau cu bicicleta, nu au ce face la Colibița, decât să mănânce un grătar cu 90 de lei la bișnițarii care și-au făcut terase suspendate peste lac. Nici măcar de la distanță nu poți admira lacul din cauza gardurilor înalte și pline. Totul este haotic acolo! Păcat de potențialul zonei!

      5
      4
    • Ares tot nu ai răspuns la întrebare dacă eşti turist ce cauți la Colibița ?!
      Colibița nu mai are nici-o şansă este plină ochi de nespălați.
      Eu unul nu mai calc demult pe acolo prefer să mă duc în alte locuri agreabile şi mă întorc fericit acasă.
      Singurul lucru ce mă deranjează că cei ce locuiesc în Bistrița trebuie să bea apă cu fecalele jegurilor din Colibița.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.