Social

O pasăre rară, cu o înfățișare angelică, a poposit în Parcul Național Munții Rodnei

În Munții Rodnei a fost observată o nouă specie de păsări pe care o putem întâlni, de regulă, în Delta Dunării. Coordonatorul Cercului de agrobiologie de la Clubul Copiilor Sângeorz-Băi, Toader Dorel Bâzga, este cel care a fotografiat egreta mare.

”O nouă specie de pasăre pentru Munții Rodnei! În decembrie 2020, am observat un exemplar de egretă mare (Casmerodius albus), însă nu am reușit să-l fotografiez. De atunci încolo, mi-am zgâit ochii pe lângă ape, în speranța unei revederi. Momentul mult așteptat a sosit în data de 17. 03.2021, reușind câteva cadre și două scurte video-uri. În ultimii ani, specia este într-o expansiune mai evidentă, mai ales în Transilvania. Există câteva semnalări și în județul Maramureș. În Delta Dunării și în preajma unor lacuri din țară este o prezență comună.

M-a surprins plăcut faptul că aceast stârc elegant se adaptează cu brio și la condițiile din zone intramontane. În România cuibăresc între 400-1000 de perechi, fiind considerată o specie rară. De-a lungul timpului, efectivele au cunoscut o scădere datorită vânării ei pentru acele pene deosebite, numite egrete, care în trecut împodobeau pălăriile doamnelor. Protejată de lege, ea este inclusă în Directiva Păsări, Anexa 1 și în Convenția de la Berna, Anexa 2. Împreună cu stârcul cenușiu, își dispută titlul de cel mai mare stârc din Europa (până la 100 cm lungime). Dincolo de înfățișarea angelică, egreta mare aduce un bun echilibru în ecosistemele acvatice. Cu ciocul pe post de harpon, dă iama în vietățile apelor de mică adâncime, în meniul ei intrând: pești, broaște, șobolani, șerpi etc.”, a scris el pe Facebook.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=272144517812979&id=109712164056216

11 comentarii

  • Pe raul SIEU si Budac vin de ani de zile in perechi. La Sirioara si Cristur si pe o balta la Sintereag le surprind in fiecare vara mergand la pescuit. Adevarate balerine albe de o frumusete ireala.Stau in vaduri si se hranesc cu pestisori si lipitori mici ascunse sub pietre.

    • Da, in acea zona au mai fost semnalate egrete mari. Doar pentru zonele intramontane ele mai reprezinta o noutate.

  • Cata asemnarea e intre aceasta stire si cu cea in care ala care a studiat la arabi s-a intors in tara sa faca politica pesedeului!

  • Pt. prostacul care se semneaza (autorizatia) dar si pt. cititorii de buna credinta. Satele de pe valea Sieului de la Saratel pana la Cociu unde se varsa Sieul in Somes si-au pastrat inca destul de bine identitatea si in mod special Sirioara si Coasta. Sieul si Budacul cu luncile sale si barcurile dese fac parte din SIT NATURA 2.000 si este raportata ca arie protejata in documentele de mediu Europene transmise de Romania. Sieul a fost in anii 50-90 cel mai populat rau din Europa de SCOBARI (poduti) pe limba pescareasca. Tot in marile belti ale Sieului care in cateva locuri au adancimi de 3-4 m este o adevarata pepiniera de SOMNI, STIUCI mult CLEAN etc. De fapt traiesc 12 specii de pesti autohtoni. Avem si VIDRA (lutra-lutra) in cateva puncte . In malurile inalte avem colonii de LASTUNI. Nu mai vorbesc de puzderia de rate, gaste, lisite si din pacate prea multi cormorani unde este o alta poveste de nemultumire a pescarilor intrucat mananca mult peste si puiet. Avem si paduri fantastice de GORUN, STEJAR, CARPEN care se intind pana la Figa. Acolo zburda in voie Caprioare, Ciute, Cerbi, Mistreti, Vulpi, Lupi si Ursi furnicari de talie mica.Iata de ce zona asta este fantastica un colt de rai unde si oamenii inca mai au bun simt si isi vad de treaba lor cu truda la munca campului si merg sfiosi la biserica. De la patru ani bat coclaurile si nici asa zisii specialisti nu s-au intalnit cu aceste povesti extraordinare si in afara de Urs am vazut chipurile acestor fapturi. Este si o istorie de 1.000 de ani de pe vremea voivodatelor si in 1068 prima mare batalie cu Tatarii la Sirioara iar la 1241 a doua la Chirales. Raiul e aici !!

    • Cica prima batalie in 1068 la sirioara, o localitate cu doi pensionari, doi cai si un ecologist care dateaza din 1654!
      Stii unde e raiul?
      Fix intre aceste doua localitati intr-o grota….plina de kk!

  • Dlor, ca să avem un output pozitiv, cei care sunt pasionați de ornitologie , puteți contribui cu semnalările dvoastră pe http://www.ebird.org , se poate instala aplicația pe telefonul inteligent.
    Tot din sfera aplicațiilor pentru public cu aspect educativ http://www.audobon.org dar cu mențiunea că sunt concentrați pe Nord America.

  • Puneti mana pe documentele de la Muzeu, vorbiti cu istoricii , mergeti pana in Sirioara sat milenar si veti vedea ca sta in picioare Biserica Reformata din sec. 13-14 in toata splendoarea ei. Cel care e si mai prost analfabet functional confunda anii si intrebarea desi am scris clar ca au fost doua batalii la ani diferiti 1068 si 1241 cand a fost aprinsa cetatea Rodnei. Si marele istoric si Decan DAICOVICI a fost o vara in anii 70 cu studentii la sapaturi arhiologice pe dealul cetatii de pe vremea voievodului GELU. A fost si o manastire foarte veche in Sirioara. Intreb analfabetii functionali daca au vazut vreodata consemnarile marelui DAICOVICI si care exista la muzeul Transilvaniei din Cluj fata de Sirioara si imprejurimi. Ce mama lui Michiduta e asa de greu de inteles ? DA sunt mandru ca am radacini in Sirioara , un loc foarte vechi si plin de mister. Ciudosilor !Chiar nu avem ce discuta din moment ce va dati smecheri nedocumentati .Sunteti sub toata critica si mai si jigniti cand primiti informatii bune si corecte si traite de mine !

    • Săpături „arhiologice”, Bălane? Dom’ profesor… Sau te-ai grăbit să „schri” repede. Vorbești de analfabeți funcționali. Eu vad doar un analfabet.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS