Actualitate

O săptămână cu adevărat altfel. Elevi din Bistriţa, Beclean şi Năsăud, în vizită la Auschwitz

Putem fi mai buni doar dacă ne cunoaştem istoria şi nu o mai repetăm. Un grup de elevi de la Colegiul Naţional “Andrei Mureşanu”, de la Colegiul Naţional “George Coşbuc” şi de la Colegiul Naţional “Petru Rareş” a ales ca, în săptămâna “altfel” să facă acest lucru. Ei au mers într-o excursie în Polonia şi au vizitat lagărele de exterminare de la Auschwitz.

Însoţiţi de profesorii Crina Peter şi Monica Berende de la Colegiul Naţional “Andrei Mureşanu”, de Delia Năstase şi Marian Constantin de la Colegiul Naţional “Petru Rareş” Beclean şi de Paula Burdeţ de la Colegiul Naţional “George Coşbuc” Năsăud, elevii au mers într-o excursie de trei zile în Polonia unde au vizitat lagărele de exterminare Auschwitz 1, Auschwitz 2 (Bierkenau); salina Wieliczka; centrul istoric al Cracoviei; palatul şi catedrala Wawel. La întoarcere elevii au avut parte de trei ore de baie în apele termale din peşterile de lângă Miskolc (Miskolctapolca). Excursia a fost organizată de Gabriel Pîslaru de la Agenţia de Turism Evia Tur Bistriţa.

Potrivit Wikipedia, Auschwitz este numele german al oraşului din apropiere Oświęcim, situat la aproximativ 60 kilometri vest de Cracovia, în sudul Poloniei. Începând din 1940, Germania nazistă a construit mai multe lagăre de concentrare şi un lagăr de exterminare în zonă, aflată sub ocupaţie germană la acea dată. Lagărele de la Auschwitz au fost un element major în perpetuarea Holocaustului; se estimează că cel puţin 1,1 milioane de persoane au fost omorâte acolo, din care peste 90% au fost evrei.

Cele trei lagăre principale au fost: Auschwitz I, lagărul iniţial de concentrare care a fost folosit ca centru administrativ pentru tot complexul, a fost locul execuţiilor a aproximativ 70.000 oameni, majoritatea prizonieri de război polonezi şi sovietici. Auschwitz II (Birkenau), lagăr de exterminare, unde cel puţin 1,1 milioane de evrei, 75.000 polonezi şi circa 19.000 ţigani au fost ucişi.

Auschwitz III (Monowitz), care a fost folosit ca lagăr de muncă pentru uzina Buna-Werke aparţinând concernului IG Farben. Numărul exact de victime nu este cunoscut, dar majoritatea estimărilor contemporane sunt în jur de 1,1-1,6 milioane.

Ca toate lagărele de concentrare naziste, lagărele de la Auschwitz au fost operate de trupele SS conduse de Heinrich Himmler. Comandanţii complexului au fost SS-Obersturmbannführer Rudolf Höß (sau Hoess ) până în vara anului 1943, iar după aceea Arthur Liebehenschel şi Richard Baer. Höß a oferit o descriere detaliată a activităţilor din lagăr în timpul interogărilor sale de după război şi în autobiografia sa. El a fost spânzurat în 1947 în faţa intrării crematoriului de la Auschwitz I.

Auschwitz-Birkenau a fost un lagăr de concentrare nazist din Polonia, care în timpul celui de -al Doilea Război Mondial a avut un rol de distrugere în rândul populaţiei evreieşti din Europa şi nu numai a acesteia. Peste 1,1-1,6 milioane de oameni au fost exterminaţi în acest lagăr. El a fost ca în marea majoritate a lagărelor de concentrare naziste, comandat de trupele de infanterie SS. Lagărul de la Auschwitz-Birkenau a fost cel mai mare lagăr nazist din cele două războaie mondiale. Lagărele aveau ca scop distrugerea unor minorităţi europene ca evreii, ţiganii, etc. Alte lagăre din afara teritoriului Germaniei erau folosite ca puncte de lucru sau pentru „experimente” ale doctorilor nazişti. La fiecare lagăr era adăugat, la ieşire câte un crematoriu pentru cadavrele deţinuţilor. Lângă acest crematoriu se mai afla şi câte o cameră de duşuri, care avea ca scop gazarea prizonierilor. În lagărul de la Auschwitz-Birkenau aceste camere de gazare şi crematoriile se aflau în interiorul lagărului deoarece lagărul a fost construit într-o localitate ocupată de germani şi transformată în lagăr de concentrare. Locuitorii polonezi ai Auschwitzului, care au refuzat să fie deportaţi fie în Germania, fie în Austria, au fost folosiţi la muncă „în folosul naţiunii germane”, ei nefiind trataţi ca şi conaţionalii lor care au acceptat să plece din Auschwitz. Ei erau folosiţi la golirea camerelor de gazare.

Sursa foto: Agenţia de Turism Evia Tur Bistriţa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7 comentarii

  • Fiecare persoana din lumea asta are obligatia morala de a vedea ce s-a intamplat la Auschwitz., Birkenau si Majdanek (Lublin). Eu personal nu as vrea sa mai revin a doua ora din motiva lesne de inteles. Pentru mine a fost o experienta dura si datorita faptului ca am vazut ghetoul Kazimierz (Cracovia) si apoi lagarul de munca Majdanek (Lublin).

  • E bine ca exista astfel de excursii, dar si faptul ca in ziua de astazi profesorii se mai incumeta sa mearga cu elevii la un asa drum lung.
    Vedeti cate se pot intampla…..

  • „E bine ca exista astfel de excursii…”
    E bine? Ce draq punct de atractie e si ala? Mergei sa vedeti locuintele mortilor? Profesori de (…) si (…)! De ce nu v-au dus la 15000 de muzee cate sunt in europa, numai in fundul iadului si-au gasit sa va duca???
    E bine? RAMAI CU O EXPERIENTA MARCANTA/TRAUMATIZANTA PE VIATA!
    E BINE??? E RAU FLORINA!!!
    Copii cu casti pe urechi? Ma la eia le trebuie discoteca si parc de distractii, (…) de profesori, nu Auschwitz!!! comentariu editat

    • Seby, aberezi. Ti se dau casti atunci cand vizitezi muzee mari sau in cazul asta lagarele, ca sa asculti traducerea la ce vorbeste ghidul, in ce limba vrei.

    • Seby dragule, dupa mintiuca ta, acei copii au mers obligati? Tu crezi ca toti elevii au numai discoteca in cap? Te inseli, sunt elevi interesati si de alte lucruri. Daca citeai atent inceputul articolului invatai ceva foarte bine scris: „Putem fi mai buni doar daca ne cunoastem istoria si nu o mai repetam”.
      Numarul vizitatorilor la Auschwitz e in crestere de la an la an, chiar daca mai apar unii ca tine, care contesta rostul si invatamintele unei vizite la Auschwitz.

    • Castile erau pentru a asculta ghidul, care vorbea in limba engleza, nu aveau nici o legatura cu muzica, dar tu esti prea prost sa intelegi asa ceva…id editat

  • Imi pare rau sa iti raspund astfel, dar trebuie sa iti mai amintesti din cand in cand si de cei plecati dintre vii,poate ca tu n-ai de gand sa mergi sa vezi dragi?
    In ceea ce priveste castile, e important sa stii ce sa faci cu ele si mai ales sa intelegi, cred ca ti-ar prinde bine si tie o experinta ca aceasta caci se pare nu ai prea avut…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS