Cultură

Obicei străvechi, păstrat cu sfințenie într-un sat din Bistrița-Năsăud

Unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri de Crăciun, care este întâlnit în aproape toate zonele țării, s-a păstrat și în satul Rebra, dovadă fiind o înregistrare prezentată de secretarul Primăriei Rebra, Vasile Călini, care i-a primit pe Irozi cu colindul.

Sceneta jucată de colindători redă momentul în care cei trei Crai de la Răsărit ajung în Palestina pentru a-L cinsti pe pruncul Iisus cu aur, smirnă şi tămâie.

Cătana îi raportează regelui că a prins trei oameni străini. La întrebările lui Irod, aceştia răspund că au plecat, călăuziţi de o stea, să îl caute pe împăratul care tocmai s-a născut. Irod răspunde că el este singurul împărat, după care spune în versuri cum a ordonat el tăierea celor 14.000 de prunci.

Colindul are şi o parte în care Irod şi cei trei Crai se duelează cu săbiile, fiecare susţinându-şi po­ziţia în legătură cu adevăratul împărat, sunt despărţiţi de personajul care îl interpretează pe cioban. În final, colindătorii cântă împreună şi urează sărbători fericite gazdei.

Irozii merg din casă în casă grupuri de câte şapte persoane care întruchipează fiecare câte un personaj. Personajele sunt întruchipate de tineri costumaţi special pentru a reda cât mai exact realitatea.

Irod este îmbrăcat într-un costum roşu cu o coroană pe cap, preotul cu patrafir şi cruce, ciobanul are bundă de oaie, iar craii în costume de diferite culori cu coifuri pe cap şi înarmaţi cu săbii.

”Locuitorii din Rebra sunt păstrătorii unor obiceiuri străvechi, transmise din generație în generație. (…) Irozii și Capra sunt obiceiuri care au rămas vii. În spectacole  prezentate cu ocazia sărbătorilor de iarnă s-a insistat pentru a nu fi uitate, pe acele obiceiuri și tradiții precum Irozii, călușarii, motroaștele (belciugarii) și turca. Textul obiceiului Irozilor nu mai este cel lung, cum era cel interpretat odată de feciorii de peste 18 ani din sat, pentru că acum este interpretat de copiii sub 18 ani și se folosește o variantă scurtă”, scrie pe site-ul ei Agropensiunea Imperial din Rebra.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS