Actualitate Politică

”Pactul pentru Bistrița Verde”

Dezvoltarea durabilă, o expresie intens folosită în ultimii ani, în Bistrița şi în Europa, este un model de dezvoltare economică bazat pe limitarea producţiei şi a consumului la nivelul necesităţilor, fără a depășii însă capacitatea de regenerare a planetei noastre. În medie locuitorii planetei consumă în acest moment de cel puţin 1,5 ori mai mult decât poate regenera Terra. Pentru ca noi și generațiile care ne urmează să ne bucurăm cel puțin de confortul și beneficiile actuale trebuie să micşorăm cantitatea de resurse naturale consumate: apa, nu numai cea potabilă dar şi cea folosită în producţia industrială, și gazele naturale pentru producerea de energie,

În acest context european Partidul Verde vă propune ”BISTRIȚA VERDE pentru BISTRIȚENI”.

Programul politic al verzilor bistrițeni abordează patru teme majore care au ca finalitate creșterea nivelului de trai, sănătatea și dezvoltarea infrastructurii locale. Astăzi vom vorbi despre:

DEZVOLTARE DURABILĂ ÎN DOMENIUL ENERGIEI. EFICIENȚĂ ENERGETICĂ. PRODUCEREA DE ENERGIE DIN SURSE LOCALE REGENERABILE.

• “BISTRIȚA VERDE pentru BISTRIȚENI” în sensul dezvoltării durabile în domeniul energiei înseamnă control, transparență și eficiență. Bistrița și localitățile componente TREBUIE să devină INDEPENDENTE ENERGETIC, să își producă energia de care au nevoie pentru a funcționa. Costurile de investiții în tehnologiile și echipamentele eficiente energetic sunt infinit mai mici decât cele de menținere a actualului sistem.

• Reabilitarea și eficientizarea sistemului de iluminare stradal. Dezvoltarea iluminatului stradal independent, alimentat fotovoltaic, pentru toate zonele greu accesibile sau inaccesibile iluminatului clasic (străzi și trotuare în cartiere, parcări, obiective și clădiri administrative, etc). Achiziţionarea de electricitate produsă din surse regenerabile, demers care are ca și rezultat secundar reducerea cantității de CO2 emisă în atmosferă.

• Reabilitarea sistemului public de condiționare a spațiilor (răcire, încălzire, ventilare) şi eficientizarea consumului final prin pachete de investiții “Clădiri publice”, “Reţea de distribuţie”, “Clădiri rezidenţiale”, proiecte transparente pentru reabilitarea energetică a clădirilor. Monitorizarea și reducerea consumului de combustibili. Introducerea tehnologiilor de condiționare a spațiilor (ex. pompe geotermice) și producere a energiei electrice (ex. cogenerarea) care folosesc combustibili locali neconvenționali (biomasa solidă, căldura solului, apei sau aerului, energia solară și eoliană, biogaz).

• Realizarea de audituri energetice pentru clădirile publice în scopul identificării problemelor şi propunerii de soluţii. Plasarea activităţilor de protecţie a mediului în prim plan-ul acțiunilor şi introducerea conceptului de dezvoltare durabilă în procesul de luare a deciziilor. Analiza și utilizarea pieţei energetice în contextul liberului acces la informaţii.

• Înființarea unui Fond de Conservare a Apei şi Energiei care să susţină finanţarea iniţiativelor menite să ducă la economisirea energiei, combustibilului şi apei în clădirile municipale. Eficienţa energetică a clădirilor municipale trebuie monitorizată pentru electricitate, energie termică, gaze naturale şi apă prin intermediul indicatoarelor de eficienţă energetică şi a contoarelor inteligente. Cooperarea cu organizaţii pentru promovarea consumului raţional de energie şi apă.

• Realizarea obiectivelor de protejare a mediului natural și de creștere a calității vieții bistrițenilor printr-un MANAGEMENT INOVATIV AL ENERGIEI care include printre altele consilierea în domeniul design-ului ecologic, promovarea folosirii raţionale a energiei şi apei în clădirile publice, servicii cu consum redus, implementarea de sisteme de încălzire pe RES (biomasă, energie solară, încălzire centralizată, biocombustibili), aplicarea practicilor existente pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice, campanii și evenimente de conştientizare unde bistrițenii se pot informa asupra metodelor de economisire a energiei.

• Inițierea proiectului “ORAȘ VERDE” susținut de administrația locală în sectorul domestic. Proiectul de izolare termică, eficiență energetică și dotare cu sisteme energetice care folosesc combustibili neconvenționali regenerabili locali, trebuie să includă toate locuințele private din municipiu și localitățile componente.

PARTIDUL VERDE face parte din familia Verzilor Europeni, EUROPEAN GREENS, care are organizații puternice în toate statele Europei moderne, reușind rezultate politice notabile (noul președinte al Austriei, miniștrii în Olanda și Belgia, parlamentari europeni). Verzii bistrițeni candidează pentru Consiliul Local al municipiului Bistrița și pentru Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, renunțând din proprie inițiativă la a propune un candidat de primar în alegerile locale.

Motivul este unul foarte clar – NU AM DORIT SCINDAREA ELECTORATULUI, chiar dacă se emite ipoteza că primarul este locomotiva care trage partidul în lupta electorală. Credința noastră este că o bună parte dintre candidații actuali deturnează electoratul principalilor candidați, în special când vorbim de un singur tur de scrutin. Am lăsat electoratul verde să aleagă singur primarul pe care-l va vota! Electoratul nostru știe ce dorește de la verzii bistrițeni și ce le oferă verzii: normalitate, corectitudine, onestitate, devotament față de adevăratele principii ecologiste, protejarea mediului natural și grija față de bistrițean.

În acest context, la solicitarea electoratului bistrițean lansăm tuturor candidaților la Primăria Bistrița o provocare:

“PACTUL pentru BISTRIȚA VERDE”

Pactul presupune acordul candidaților la Primăria Bistrița de a subscrie prin toate acțiunile viitoare solicitărilor bistrițenilor cu privire la protejarea mediului natural și dezvoltarea durabilă a municipiului Bistrița și a localităților componente. Astfel, solicităm:

 Înregistrarea în regim de urgență în Cadastrul spațiilor verzi a zonelor “sensibile”, respectiv scuarele de pe bulevardul Republicii, Piața Eminescu, parcul din vecinătatea Capelei Evanghelice, Piața Centrală, insulele verzi care flanchează clădirea Protopopiatului Ortodox Bistrița, precum și inventarierea vegetației arboricole;
 Înființarea unei Comisii consultative de urbanism, compusă din specialiști arhitecți, peisagiști, protecția mediului, etc. Toate planurile de investiții de pe raza municipiului care pot aduce modificări planurilor de urbanism aprobate, care pot afecta bistrițenii și mediul natural se vor supune consultării publice conform legii, după ce Comisia consultativă își va exprima punctul de vedere. La analizarea rezultatelor consultării publice se va avea în vedere votul majoritar, dar se va ține cont și de punctul de vedere al celorlalți cetățeni;
 Reanalizarea hotărârilor și a proiectelor de hotărâre a Consiliului Local, care pot afecta mediul natural sau zonele verzi ale municipiului (ex. zona Eminescu, Piața Centrală);
 Eliminarea definitivă din orice proiect de amenajare a centurii municipiului, a variantei 2 Sud. Administrația locală trebuie să fie egalul cetățeanului și să respecte cu strictețe legile spațiilor verzi și de protejare a mediului;
 Amenajarea durabilă a pădurii Codrișor ca zonă de agrement, recreere și practicare a unor sporturi în natură precum și amenajarea de poteci și alei pentru bicicliști. Dezvoltarea de proiecte similare în toate zonele împădurite proprietate municipală (ex. pădurea Ghinda și Cocoș);
 Amenajarea durabilă a râului Bistrița precum și a zonelor învecinate acestuia ca zonă de agrement, recreere, practicarea sporturilor acvatice și halieutice.

Avem convingerea că poziționarea candidaților la Primăria Bistrița față de “PACTUL pentru BISTRIȚA VERDE” va ajuta electoratul să se decidă în alegerea candidatului care merită sprijinul lor.

Biroul de presă Partidul Verde filiala Bistrița-Năsăud

(PE)

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS