Actualitate Cultură

Paradă şi spectacol de ”ziua maghiarimii bistriţene”. Creţu: Bisericile dau un semnal, e loc pentru toţi

Prima zi a Maialului bistriţean maghiar, ajuns la ediţia a XIV-a, s-a deschis sâmbătă pe pietonalul Liviu Rebreanu cu o paradă a costumelor tradiţionale şi un spectacol de dansuri maghiare. ”Astăzi toţi suntem maghiari. Am fi mai săraci fără folclorul maghiar şi fără tezaurul moştenit de la saşi. Oricine îşi poate găsi locul în Bistriţa”, a spus primarul Ovidiu Creţu. (GALERIE FOTO)

Maialul maghiar, sărbătoare tradiţională a maghiarilor, prilej pentru această minoritate de a-şi etala portul, muzica şi dansurile populare, dar şi tradiţiile culinare, organizat sâmbătă şi duminică de Primăria Bistriţa prin Centrul Cultural Municipal şi UDMR Bistriţa-Năsăud, a debutat cu o paradă a portului popular maghiar pe traseul Domus – pietonalul Liviu Rebreanu – scena din Piaţa Centrală, unde membrii ansamblurilor invitate au fost aşteptaţi primarul Ovidiu Creţu, preşedintele UDMR Bistriţa-Năsăud, Decsei Atilla, preşedintele UDMR Bistriţa, Antal Attila, preşedintele Forumului Democrat German Bistriţa-Năsăud, Eckehardt Zaig.

Fanfara garnizoanei Bistriţa a intonat Imnurile României, Ungariei şi Uniunii Europene, iar reprezentanţii bisericilor istorice din Transilvania şi neoprotestante au transmis câte un mesaj ecumenic.

”Această manifestare a început în urmă cu 14 ani, la iniţiativa câtorva tineri din UDMR, doi dintre ei fiind aici, preşedintele UDMR Bistriţa-Năsăud, Decsei Atilla, şi preşedintele Organizaţiei Municipale UDMR, Antal Attila. Pas cu pas, manifestarea a luat amploare. În urmă cu trei ani, Primăria Bistriţa a decis să intre alături de UDMR şi să dea amploare acestei manifestări care s-a transformat în Ziua maghiarimii bistriţene. Organizăm şi pentru etnicii maghiari din Bistriţa o sărbătoare a lor, astăzi toţi suntem maghiari. Este o zi în care arătăm că este loc pentru toţi în acest oraş, şi pentru români, şi pentru maghiari, şi pentru germani, romi, evrei. Bistriţa a fost şi este un oraş în care oamenii au ştiut să trăiască în pace, să se înţeleagă, să comunice, să se respecte şi să ia ce e bun de la celălalt. Am fi mult mai săraci din punct de vedere cultural dacă nu am avea maghiarii şi acest tezaur moştenit de la saşi. În lumea acesta este loc pentru toţi, ne putem găsi fiecare locul, să putem privi lucrurile creştineşte. Aici este dovada vie a faptului că Biserica are un rol esenţial în viaţa noastră, au venit reprezentanţi ai Bisericilor istorice şi neoprotestante, ai ortodocşilor, greco-catolicilor, romano-catolicilor, reformaţilor, evanghelicilor, baptiştilor, penticostalilor. E important să fim împreună, să transmitem acest semnal oraşului, judeţului, ţării, lumii, că se poate trăi civilizat”, a spus primarul Ovidiu Creţu.

După salutul oficialităţilor a avut loc un program artistic susţinut de ansamblurile folclorice ”Hajdina” din Luduş, ”Almavirag” din Malin, ”Szalmakalap” din Sic (Cluj), ”Takacs Mihaly” din Voivodeni (Mureş), ”Pasztortuz” din Băţanii Mari (Covasna), ”Sirulo” din Remetea (Harghita), ”Vadrozsa” (UDMR Bistriţa).

”Valorificăm creaţia maghiarilor din Transilvania de-a lungul secolelor. Folclorul nu reprezintă altceva decât nestemate şlefuite de-a lungul timpului de etnii. Prin pasiunea lor, reuşesc să conserve şi să transmită mai departe ceea ce au creat maghiarii în TRansilvania, acest folcolor care completează de minune tradiţiile româneşti sau săseşti”, a precizat Creţu.

Primarul Bistriţei i-a invitat pe cei prezenţi la spectacolul de sâmbătă seara de pe pietonal (ora 19.00), susţinut de Ansamblul Profesionist ”Mureşul” (secţia maghiară) – Târgu Mureş, solistă: Kásler Magda. ”Un spectacol cum în puţine locuri se pot vedea, nici în Ungaria nu este un ansamblu de această talie care să valorifice folclorul maghiar la un aşa nivel”, a detaliat edilul.

Maialul bistriţean maghiar continuă duminică la Ştrandul Municipal Codrişor, unde 18 echipe din România şi Ungaria vor încerca să prepare cel mai bun gulaş, în cadrul concursului culinar ajuns la a treia ediţie, şi să câştige premiile puse în joc. Atmosfera va fi întreţinută de ansamblurile folclorice ”Takacs Mihaly” din Voivodeni (Mureş), ”Pasztortuz” din Băţanii Mari (Covasna), ”Sirulo” din Remetea (Harghita) şi fanfara municipiului Reghin.

AICI MAI MULTE FOTOGRAFII!

1 maial maghiar 2014 2 maial maghiar 2014 3 maial maghiar 2014 4 maial maghiar 2014

1 comentariu

  • Rusine ce sa ajuns din acel maial initiat de cativa tineri- A fost un maial cu iz unguresc – acum a ajuns un circ, un balamuc. De vina cred ca este udmr, care nu stie controla propiile programe, initiative. Rusine’

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS