Social

Pierdere uriaşă pentru Parcul Naţional Munţii Rodnei. Ce s-a întâmplat după aproape patru decenii

Parcul Naţional Munţii Rodnei, al doilea ca mărime din ţară şi cea mai întinsă arie protejată din Carpaţii Orientali, şi-a pierdut, după aproape patru decenii, „coroana”, mai precis statutul de rezervaţie a biosferei ce i-a fost atribuit în anul 1979, la Paris, de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură – Programul “Omul şi Biosfera” (MAB-UNESCO). Vestea a căzut ca un trăsnet.

„În 1979, la Paris, cele două rezevaţii – Pietrosul din Rodna şi Gemenele din Retezat au primit statutul de rezervaţie a biosferei pentru unicitatea zonelor respective. În 1995, la Convenţia de la Sevilla, rezervaţia biosferei a primit alt concept, adică trebuia să cuprindă şi comunităţi. La noi, rezervaţia e foarte departe de oraşul Borşa. Ar fi trebuit să ne unim cumva cu Maramureşul, dar pentru aceasta avem nevoie de acceptul tuturor proprietarilor, să vrea, limita parcului să coboare până pe Valea Someşului să includem comunitatea, ori la noi s-a vrut mereu împingerea limitei parcului cât mai sus. Conform Convenţiei de la Sevilla, conceptul de rezervaţie a biosferei înseamnă comuniunea între om şi natură, mai precis omul asigură sustenabilitatea biodiversităţii prin acţiunile lui şi poate exploata resursele regenerabile ale naturii. Din acest motiv, Rodna şi Retezat din România, dar şi alte rezervaţii din lume, nu se mai încadrează în noul concept de rezervaţie a biosferei. Din România, a mai rămas rezervaţie a biosferei doar Delta Dunării fiindcă acolo mai sunt satele acelea”, a spus pentru Timp Online directorul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, Doina Jauca.


Vestea că Parcul Naţional Munţii Rodnei nu mai este rezervaţie a biosferei a venit luna trecută de la reprezentantul în România al MAB-UNESCO.

„Regret că am pierdut statutul acesta care ne ridica mai presus de toţi (de toate ariile protejate -n.r.). Eu de-asta sufăr. Eram rezervaţie a biosferei noi, Retezat şi Delta Dunării. Era o titulatură. Ce se va întâmpla? Nu pierde nici omul, nici parcul altceva decât o coroană. Acesta este regretul meu. Nu se mai poate face nimic fiindcă din 1995 s-a convenit cum se zonează rezervaţiile biosferei şi cum trebuie să arate. În România, singura care răspunde la toate exigenţele biosferei este doar Delta Dunării”, a adăugat ea.

Parcul Naţional Munţii Rodnei a fost înfiinţat prin Legea 5/2000, iar rezervaţia biosferei, care era Pietrosul Mare, se întindea iniţial pe 3300 de hectare, după care Ministerul Mediului a extins acest statut la tot parcul.

O rezervație a biosferei este o arie naturală protejată căreia i se atribuie un calificativ internațional și ale cărei caracteristici sunt definite de UNESCO, conform cu necesitățile privind scopul de protecție și conservare a unei zone de habitat natural și a diversității biologice specifice a acesteia, în cadrul programului „Omul și Biosfera” („Man and the Biosphere Programme”).

Principiile care stau la baza conceptului de rezervație a biosferei sunt: protecția și conservarea diversității biologice în zone în care așezările umane reprezintă o componentă integrantă, dezvoltarea durabilă și armonioasă a omului și a naturii, astfel încât conservarea biodiversității să susține fluxul de servicii ale ecosistemului și să sprijine crearea de oportunități economice, crearea unei rețele globale de regiuni model, în care opțiunile pentru adaptare la condițiile în schimbare ecologice, economice și sociale pot fi testate cu implicarea tuturor părților implicate, pentru a genera modele de adaptare la impactul acestor schimbări.

De la inițierea sa, Programul MAB (Omul și Biosfera) a urmărit abordări inovative care merg mai departe de conservarea naturii și sunt adecvate ca modele pentru un mod durabil de viață, rezervațiile biosferei fiind așadar situri de învățare pentru dezvoltarea durabilă și un laborator de creare a unor bune practici care pot fi ulterior larg răspândite.

Consiliul Internațional de Coordonare al Programului UNESCO „Omul și Biosfera” (MAB) s-a reunit pentru prima dată în anul 1971, iar conceptul de Rezervație a biosferei a prins contur în 1974. Programul de creare pe plan mondial a unei rețele de rezervații ale biosferei a fost lansat la 2 ani după propunerea conceptului. În 1995 la Conferința de la Sevilla s-a definit pentru prima dată o strategie și s-a dezvoltat un cadru statutar care să susțină principii acceptate de către toate statele. În același an, Conferința generală a UNESCO a adoptat Strategia Sevilla și respectivul cadru.

Parcul Naţional Munţii Rodnei este situat în nordul Carpaţilor Orientali şi include doar o parte din lanţul Munţilor Rodnei. Suprafaţa parcului este de peste 47.000 de hectare, din care 80% se află în judeţul Bistriţa-Năsăud. Singura localitate din interiorul parcului naţional este satul Valea Vinului din comuna Rodna, la care se adaugă o suprafaţă de şapte hectare din intravilanul oraşului Borşa din Maramureş.

În anul 1932, 183 de hectare de gol alpin din zona Vârfului Pietrosu Mare (2.303 metri) au fost declarate rezervaţie ştiinţifică, fiind prima rezervaţie de acest fel din România. Importanţa zonei, dar şi frumuseţea ei au făcut ca suprafaţa protejată să fie extinsă, ulterior, la 3.300 hectare. În prezent, în Parcul Naţional Munţii Rodnei există patru rezervaţii ştiinţifice (Pietrosu Mare – 3.547,6 hectare, Piatra Rea – 291 hectare, Corongiş – 614,9 hectare şi Bila-Lala – 1.318,2 hectare), la care se adaugă şase rezervaţii naturale: Peştera şi Izbucul Izvorul Albastru al Izei (100 hectare), Izvoarele Mihăiesei (61 hectare), Rezervaţia Valea Cormaia (50 hectare), Rezervaţia Poiana cu narcise din Masivul Saca (7,8 hectare), Peştera Cobăşel (un hectar) şi Rezervaţia naturală Izvorul Bătrâna (0,5 hectare).

În anul 2007, parcul a fost desemnat SIT Natura 2000 (SCI – sit de importanţă comunitară şi SPA – sit de importanţă avifaunistică) pe o suprafaţă de 47.975 hectare, ce include atât cele 47.177 hectare ale parcului naţional, cât şi căldarea glaciară Gagi din partea estică, în suprafaţă de 1.576 hectare.

Peste 2.300 hectare din Parcul Naţional Munţii Rodnei sunt declarate zonă cu protecţie strictă, datorită ariilor protejate de mare importanţă ştiinţifică, ce cuprind zone sălbatice în care intervenţia omului a fost extrem de scăzută. Aici este interzisă desfăşurarea oricăror activităţi umane, cu excepţia activităţilor de cercetare, educaţie şi ecoturism, dar şi orice activitate de exploatare a resurselor naturale.

8 comentarii

  • Am putea spune: ce-am avut și ce-am pierdut?
    Dacă ar fi un accident, ar putea fi adevărat.
    Este însă o regulă, înscrisă în ADN-ul administrației publice române: INCOMPETENȚA ADMINISTRATIVA CRONICĂ.
    Nimic din ce la alții se poate, la noi nu se poate.
    Din zeci de motive, desigur: dușmanii, străinii, agenturili, alții, numai noi nu.
    Popor minor, căzut la examenul istoriei ….
    Jalnic, domnilor ce trăiți nemijlocit de pe urma acestei rezervații !

  • Ok, dar si fara statutul de rezervatie a biosferei, statul roman, prin Consiliile Judetene si prin prefecturile celor doua judete, poate sa faca multe pentru a stopa:
    – braconajul (remember http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cinci-braconieri-au-ucis-o-capra-neagra-in-muntii-rodnei-cum-au-fost-amenintati-turistii-care-au-vazut-totul.html)
    – defrisarile masive
    – microhidrocentralele
    – autorizatiile de constructii aiurea
    Asta e la puterea autoritatilor, nu trebuie decat un singur lucru: vointa.

  • Parcul Național Munții Rodnei este al doilea parc national din tara, dupa Parcul Naţional Retezat. Cu o suprafață de 47.177 ha, Parcul Național Munții Rodnei este deosebit de valoros din punct de vedere al biodiversităţii. Importanța acestei arii protejate se datorează atât geologiei și geomorfologiei munților, cât și prezenței a numeroase specii de faună și floră, endemite și relicte glaciare. Chiar daca se intinde pe teritoriile a două județe: Bistrița-Năsăud și Maramureș, Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei a fost stabilită în localitatea Rodna, judeţul Bistriţa – Năsăud, iar la Borşa-judeţul Maramureş, s-a înfiinţat un Punct de lucru. Asadar, Parcul Național Muntii Rodnei trebuie privit ca o arie protejată unitara oferind o diversitate floristica si faunistica aparte. Si fiindca veni vorba de diversitatea floristica, exista o lucrare a regretatului profesor de biologie Livius Gubesch, intitulata „Excursii botanice în Munţii Rodnei” aparuta in revista „Natura” seria biologie-nr. 3/1968. In aceasta lucrare sunt prezentate speciile de plante din Muntii Rodnei cu perioada lor de inflorire.
    Pierderea statutului de ” rezervaţie a biosferei ” este regretabila insa nu acesta este răul cel mai mare. Cu cativa ani in urma chelnerul Raducu s-a „gândit” serios să treacă Parcul Naţional Munţii Rodnei in administrarea CJ, urmand ca in cativa ani sa-l termine. Reactia oamenilor care gândesc cu adevarat, inclusiv a celor din presa bistriteana a spulberat pretentia ca Parcul Național Muntii Rodnei sa intre in administrarea CJ Bistrita-Nasaud . In acest sens, merita mentionat editorialul virulent, dar obiectiv si drept al doamnei Cristiana Sabău, aparut la acea vreme:
    http://www.timponline.ro/luati-va-gheara-de-pe-parcul-muntii-rodnei/

    • MIrcea, bine că poate ROMSILVA să administreze PNMR, adică lupul paznic la oi. ROMSILVA e la București, Consiliul Județean e la BN. Asta înseamnă descentralizare și dezvoltare durabilă, da? Stai liniștit că nici CJ nu putea tăia pădurea, cum nici ROMSILVA nu poate să o facă. Dar s-ar fi obținut pârghii ca să se facă presiuni pe guvern să plătească o dată nenorocitele alea de despăgubiri către comunități! Pădurile sunt ale comunelor grănicerești, sute de ani s-au exploatat. Bun, nu le mai poți exploata, că e arie protejată (și bine că e) dar dă-le domle despăgubiri oamenilor! Cum ar fi ca mâine să vin la tine în ogradă și să-ți interzic să mai tai iarba că am găsit acolo o gărgăriță cosmică? Plătește-mi valoarea ierbii! Asta a vrut CJ!

  • Pierderea acestui statut,nu poate fi cuantificata.E o drama,pentru cei care inteleg esenta.
    Rand pe rand ,pierdem prioritati si statute favorabile conservarii si protectiei arealelor naturale valoroase.Nu facem nimic, ca sa aratam ca suntem interesati de o natura curata si
    salbatica, neatinsa de interese meschine,mercantile si distructive.O astfel de decizie ar trebui sa genereze proteste imediate argumentate stiintific ,alaturi de opinia reunita a ONG-urilor si a societatii civile.Nu cred, ca voi vedea asta.
    Trista zi.

  • Strict pentru pierderea acestui statut, vinovatia apartine exclusiv celor care au propus si votat modificarea criteriilor in Conferinta de la Sevilla. Parca dinadins ar fi vrut sa restranga rezervatiile biosferei din intreaga lume (sunt sigur ca si in alte tari s-a pierdut acest statut). De ce au facut asta? Sa fie vreun lobby puternic in spate?

    In schimb, pentru alte rele care se intampla in aceste zone (braconaj, drujbe, gunoaie, microhidrocentrale, pasunat excesiv, constructii ilegale etc.) vinovatia apartine institutiilor locale/judetene.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS