Social

Primăria Sânmihaiu de Câmpie aşteaptă bani de la Guvern. Ce proiecte a depus prin PNDL

Primăria Sânmihaiu de Câmpie aşteaptă cu emoţie bani de la Guvernul României prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală pentru ca să poată face investiţiile aşteptate de locuitorii comunei. Printre acestea se numără canalizarea, asfaltarea unor străzi, construcţia unui sediu nou pentru administraţia locală şi înlocuirea sistemului de iluminat actual cu unul care utilizează leduri.

„Am depus proiecte prin PNDL pentru canalizare, sediu de primărie, asfaltarea străzilor de interes local din toate satele comunei, asfaltare la DC 23 şi iluminat public cu leduri. Am mai depus un proiect pentru ca să obţinem fonduri europene şi să amenajăm 12 km de drumuri agricole. Mai am pregătit studiul de fezabilitate pentru reabilitarea căminului de la Sălcuţa şi Zoreni. Spre exemplu, pntru drumurile agricole avem nevoie de un milion de euro, pentru canalizare de 4 milioane de euro, asfaltările 2,5 milioane de euro, sediul primăriei 300.000 de euro”, a declarat Ioan Mate.

Sediul primăriei arată dezolant, aşa cum se poate vedea din imagini, motiv pentru care Ioan Mate a cumpărat un alt teren pe care vrea să facă primăria nouă. Actuala va fi transformată într-un muzeu. Apa e aşteptată la Sânmihai de zeci de ani, iar străzile trebuie asfaltate. Ca să nu le mai spargă, primarul a decis să rezolve mai întâi problema canalizării şi abia apoi să toarne asfalt.

„Fac mai întâi canalizarea şi apoi asfaltarea. Oricum e un proiect multianual”, a spus Mate.

Spre exemplu, numai iluminatul cu leduri ar aduce economii importante la bugetul comunei. „Am montat 24 de becuri şi am făcut economie în jur de 200 de lei pe lună, iar la 400 de becuri vom face economie până în jur la 2000 de lei lunar”, a spus primarul.

Aşteptând banii de la Guvern, Primăria Sânmihaiu de Câmpie a lucrat la modernizarea grădiniţei din Sânmihai şi la căminul cultural din satul Stupini.

„Bugetul de anul acesta mă mulţumeşte. Am şi făcut încasări cu 30% mai mari faţă de anii trecuţi. Nu am mai semnat adeverinţe pentru cei cu restanţe la bugetul local, mă refer mai mult la cei cu păşunile. S-au adunat mai mulţi bani. E primul an din cei cinci de când sunt primari când am lăsat bani în buget şi am făcut cam tot ce se putea. Din resurse locale trebuie să plătim cofinanţări la proiecte, să facem racordări la utilităţi la căminul de la Zoreni – apă, canal, curent electric – să facem racordurile la grădiniţă, tot aşa, apă, curent electric şi gaz. Am colectat toate pluvialele de la şcoală, la grădiniţă, într-un bazin ca să avem apă pentru băi în special. Din bugetul local mai facem pietruiri. Am început o capelă în satul Stupini şi trebuie să o terminăm. Vom face o capelă şi la Zoreni”, a spus Ioan Mate.

Anul trecut, s-au făcut lucrări importante la şcoală, la dispensar, lipsa apei fiind cea mai mare problemă. „Din discuţiile purtate la ADI Apă-Canal, anul viitor vor începe lucrările de aducţiune a apei pe Masterplan. Au întârziat din cauza contestaţiilor”, a adăugat primarul Ioan Mate.

Peste 20.000 de proiecte, cu o valoare totală estimată la 80 miliarde lei, au fost depuse prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, potrivit datelor Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), instituție ce coordonează implementarea programului. A fost depășit bugetul prevăzut pentru 2017.

PNDL 2 asigură resursele necesare pentru anumite categorii de investiții ale administrației publice locale, având ca scop dezvoltarea echilibrată a tuturor regiunilor României.

Criteriile de selectare a obiectivelor de investiții sunt aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 624/2015. Actul normativ prevede că repartizarea fondurilor de la bugetul de stat pe județe, destinate transferurilor pentru finanțarea obiectivelor de investiții din portofoliul unităților administrativ-teritoriale, să fie făcută echilibrat, utilizând cel puțin unul dintre următorii indicatori: datele demografice și administrativ-teritoriale (UAT) ale județelor, capacitatea financiară a UAT, având în vedere ponderea capacității acestora de a participă cu fonduri de la bugetul local pentru realizarea obiectivelor de investiții, precum și ponderea numărului de obiective de investiții aflate în derulare de fiecare județ.

Potrivit MDRAPFE, analiza dosarelor mai are la bază încadrarea obiectivelor de investiții în domeniile specifice pentru care există obligația conformării unor reglementări europene sau în domenii specifice prioritare, stadiul fizic al realizării obiectivului de investiții, începând cu stadiul fizic cel mai ridicat la data aplicării criteriului, data semnării contractului de furnizare/ prestare de servicii/ execuție de lucrări, după caz, și populația deservită.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.