Timp de gândire

Partidul te angajează

În opinia mea, cel mai mare rău pe care partidele politice l-au făcut acestei țări – dincolo de toate pe care le cunoaștem – este că au încurajat nemunca plătită cu mulți bani publici.

Tineri, aflați la început de drum în viață, în loc să se angajeze în companii sau să-și deschidă o mică afacere unde să muncească pe brânci și să înțeleagă rostul meritocrației s-au lipit de câte un barosan din politică unde zac cu anii ca să învețe regula slugărniciei și a pupatului de inel.

Unii dintre acești tinerei stau toată ziua prin birouri sau cu telefonul în mână ”pe teren” și mătură Facebook. E singura lor activitate pentru care noi toți îi plătim cu bani publici pe unii aflați în slujba unor politicieni cu funcții. Înaintea campaniilor electorale – când principala lor misiune e să posteze și să raporteze mai abitir ca în alte dăți – învață să folosească bile colorate, mânuțe și stegulețe la postări cu care îi fascinează pe șefii lor care nu știu exact cum și când se scrie ”s-a” sau ”sa”. În rest, nu prea au multe de făcut.

Treaba lor zilnică este să se prezinte la șef și să-i spună cine și cui i-a dat like, cine nu a dat like, ce-a scris X și ce-a postat Y.

Sunt niște mici delatori care nu vor mai apărea în dosarele CNSAS cu nume de cod pentru că ne prefacem în zilele noastre că nu mai există așa ceva. S-o credeți voi! Poliția Facebook există și e mai tare ca Miliția PCR. Indivizii aceștia sunt mult mai periculoși decât unul care informa vechea securitate că X din curtea școlii mesteca gumă nemțească. Respectivul are ștampilă de informator, i se interzice să mai candideze, în timp ce băieții și fetițele astea se numesc consilieri și vor fi răsplătiți cu locuri eligibile. Să îndrăznească vreunul din partid să mârâie. Dacă șeful zice că micul lui delator e cel mai bun, atunci așa e.

Așa cum se știe, vechea și noua securitate și-a răsplătit întotdeauna soldățeii. Toți au primit ceva, fie și o portocală în plus față de cele două pe care le găseam noi, restul, în pachetul de sub pomul de iarnă. Ce înseamnă o portocală? Fie o funcție de ales, fie un post călduț, de numit. Tot aia e pentru ei. Nu vor face nimic nici într-o parte și nici în alta. Vor crede toată viața că li se cuvine să fie răsplătiți cu salarii mari și beneficii multe pentru tot așa-zisul lor efort de a posta și raporta.

Nu sunt mai breze nici partidele din opoziție, să știți. Și acolo sunt slugărei care merg toată ziua să lingă clanțe sau dosuri de șefi doar, doar vor fi puși și ei undeva, ba pe un loc, ba într-o funcție. Invocă faptul că tinerii au dreptul la poziții eligibile. Zău? Dar să munciți ceva nu aveți dreptul? Cum să luați voi decizii în numele comunității când voi înșivă nu ați luat un concurs adevărat pe un post, nu ați fost capabili să deschideți un business care să funcționeze, nu v-a ieșit absolut nimic? Voi faceți politică pentru un singur scop: ca partidul să vă angajeze, să fiți voi în locul celor care sunt plătiți azi cu bani publici ca să posteze bile colorate. Sinistră generație de puturoși care confundați statul cu ochii într-un ecran cu munca. Voi habar nu aveți ce înseamnă să muncești și nu mă refer neapărat la munca fizică, deși nici aceea nu v-ar strica, mă refer la tot efortul pe care îl face un om ca să aibă o carieră: învață când unii bat mingea în curtea școlii, dă examene când alții sunt la discotecă, trăiește cu bani puțini până ajunge să se angajeze și să își câștige banii lui, se mulțumește cu un salariu mic până ajunge să performeze, își ia două-trei locuri de muncă, renunță la vacanțe cu anii. Știți voi ceva despre astea? Ați făcut o școală serioasă? Ați dat vreun examen pe vreun post nearanjat? Din câte știm, mulți ați făcut turul lumii pe banii noștri și v-ați ascuns fotografiile ca nu cumva să se afle la ce hoteluri scumpe ați stat, prin ce Cube v-ați distrat, cât a costat, cu cine v-ați preumblat.

De la voi, această generație tânără, mincinoasă și profitoare ar trebui noi, restul, să așteptăm marea schimbare de paradigmă în politică?

Știți cine este pricipalul vinovat pentru că țara aceasta nu se va reforma prea curând, nu va avea autostrăzi, servicii publice de calitate, digitalizare și respect pentru cetățean? Voi! Pentru că voi nu faceți altceva decât să puneți kilograme în plus acestui stat deja obez și nu aveți niciun interes să fiți disponibilizați din acest sistem bolnav și corupt pentru că nu știți face nimic. Pentru că doar vreți să fiți angajați sunteți principalii vinovați!

26 comentarii

    • În oarecare măsură aveți dreptate. Diferența între politicieni și ziariști e că primii au decizia, cei din categoria a doua pot sau nu să reacționeze la decizii bune sau proaste în funcție de diverși factori: știință, putință, interes. Oamenii vor o presă independentă, dar nu sunt dispuși să plătească pentru ea, iar până acum niciun ziarist nu a reușit să plătească vreo gumă de mestecat cu like-uri.

    • Asa ca Cristiana, gasiti o methoda de o rubrica care e doar cu acess cu pass si cu plata. Sunt primul abonat.
      Pe urma macar in rubrica acea comentari doar cu numele adevarat si complet si verificat pentru discutii intre adulti care isi asum ce scriu. Asa este pe situl „der Spiegel” german. Ai cont platit ai acess la anumit content si poti comenta. Fara plata niciun comentar.

    • D-na Sabau, in esenta aveti dreptate! Atata timp cat nu reactionati public la multele situatii concrete pe care le cunoasteti foarte bine consider ca e doar clickbait. Presa din Bistrita (cainele de paza al democratiei) are o mare parte de vina ca politicienii au tupeul sa-si puna rudele, amantele, copiii si postacii in functii publice bine platite. Ei se bazeaza pe faptul ca nu reactioneaza nimeni.

    • sunt de acord cu propunerea lui Walter, m-am gândit și eu la asta și aș fi de acord să plătesc un abonament anual, în primul rând să susținem libertatea presei și în al doilea rând să o susținem pe Cristiana, care așa acră cum e ea cu toată lumea și le spune tuturor verde-n față ce are de zis, e exact omul de care are nevoie o presă echidistantă.

  • Dai cu limba la partid te bucuri de funcție.Nanasul își pune fina șefă la pensii.De 30 de ani nu exista meritocrație pentru promovare în funcții ci doar limbi in fund pentru partide.Inca suntem bolnavi și păcat nu dam semne de vindecare.Felicitari doamna redactor,sa tii in continuare steagul sus cu demnitate și onoare !

    • Dorule CUM poti zice tu cā-i acrā Cristiana? Este fermā echidistantā cu o panā ascutitā si neobositā. Un ziarist cum toti ar trebui sā fie.

  • Doamnă Cristiana Sabău, Super articol Aveți perfectă dreptate.
    Însă ce nu știu politruci care sunt în fruntea mafiei politice este că pe votanți îi doare fix în cot de câte like-uri sau câte Felicitări primește un politician pe facebook, toată lumea știe că ei doar niște lingăi de partid.

  • Motto:
    „Partidul e-n toate
    E-n cele ce sunt
    Și-n cele ce mâine vor râde la soare
    E-n pruncul din leagăn
    Și-n omul cărunt,
    E-n viața ce veșnic nu moare.”
    (George Lesnea)

    Mentalitatea se schimbă cel mai greu. La inceputul anilor ’90, Silviu Brucan afirma că românii vor avea nevoie de 20 de ani pentru a invata democratia, după ce timp de o jumătate de secol trăiseră sub dictatură. După cum se vede Brucan a fost prea optimist si n-a avut dreptate.
    Prin urmare, România este incă un stat nereformat la mai bine de 30 de ani de la Revolutia Română si de la căderea comunismului . Aceasta este principala cauză a prelungirii starii de tranzitie de la socialism la capitalism, cu consecinte dezastroase pentru tară, in plan economic social si cultural. Lipsa de reforme interne nu a ajutat prea mult România nici după aderarea la Uniunea Europeană. In primul rând atragerea de fonduri europene a fost scazută din cauză că România nu a fost in stare sa facă o reforma administrativ- teritoriala compatibila cu structurile europene. Este vorba de regionalizare, pentru care nu era nevoie decat de vointă politică. Uniunea Europeană nu recunoaște caracterul de regiune, decat dacă ai minim 800.000 de locuitori. Dacă nu ai 800.000 de locuitori nu ești considerat regiune, deci nu poți să depui singur proiecte pentru fonduri europene, nu ești eligibil pentru niciun fel de proiect. In Romania, nici un județ din cele 40 nu îndeplinește condiția de a avea 800.000 de locuitori. Din această cauză, România pierde enorm de mulți bani europeni, fiindca totul depinde de Guvernul de la București unde lucrurile se misca foarte greu. De aceea, ar fi extrem de utila o initiativa legislativa privind regionalizarea.
    Exista două căi de a face regionalizarea. Prima este prin revizuirea Constituției și introducerea „regiunii” drept categorie administrativ-teritorială ceea ce nu există astăzi în Romania. A doua cale este mai simplă si se poate face prin lege care să prevadă comasarea mai multor județe, ceea ce nu necesită modificarea Constituției. Aceasta presupune ca din cele 41 de județe actuale să rezulte un număr mai redus de unităti administrative, după modelul Poloniei, care a făcut reforma administrativă in1999, prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare judetelor de la noi) in 16 mari voievodate, pentru a corespunde cerintelor europene. Regionalizarea trebuie să aiba ca obiectiv esential descentralizarea si un grad ridicat de autonomie regională. Insă regionalizarea cu păstrarea judetelor nu rezolva nimic, ba dimpotrivă adaugă un nivel suplimentar de birocratie intre administratia centrală si cea locală. Solutia este extrem de simplă si ea presupune desfintarea actualelor judete si trecerea unor prerogative de importantă zonală, ale acestora la regiune, iar celelalte atributii judetene care au importantă locală, să treacă la primarii, unde sunt mai aproape de cetătean. Astfel, orasele si comunele mari vor putea primi mai multe atributii in timp ce comunele mici vor ramane cu functiile actuale. Această masură ar putea duce in timp rezonabil, la asocierea comunelor si nu la comasarea lor fortată, facută din birou după ureche.
    In concluzie, pentru a face progrese evidente, România are nevoie urgentă de 3 tipuri de reforme:
    -reforma constitutională si consolidarea statului de drept;
    -reforma administrativ-teritorială care să permită descentralizarea si autonomia locală;
    -reforma morală, prin educatie care să promoveze meritocratia in functii publice.

    • Parca reforma administrativ-teritoriala a mai fost facuta cand Regiunea Cluj a fost divizată. De ce? Pentu ca cine imparte, parte isi face. Asa va fi mereu.

  • BRAVO CRISTIANA SABAU asteptam de mult sa iti revi , si sa fi cum erai la inceput ,si iata ca s a intamplat , felicitari .

  • Corupția ucide 🙁
    – – –
    Pentru o foarte mare parte din populație această expresie pare dură, exagerată sau „tefelistă”. Nu-nu, eu o consider extraordinar de potrivită și binevenită. Singura problemă este să găsească urechi dispuse să stea câteva momente, să o rumege și să o-nțeleagă.

    Acest editorial este un mic vaccin pentru combaterea eficientă a nemuncii. Faceți-vi-l, nu vor fi reacții adverse, vă garantez.

  • Felicitări maxime Cristiana, dorim cinste, corectitudine in informații si fara amestecul politicului.
    Sa aibe loc toti politicieni sa se exprime pe acest online ca sa i putem analiza ce le poate capul.

  • Cuvântul “ meritocrație” lipsește din vocabularul membrilor de partid. Știm bine cum se ocupă locurile bune de pe listele electorale și cum se fac promovările în partide. De fapt Meritocrația tinde să devină incompatibilă cu existența partidelor politice- cel puțin în România. Depolitizarea instituțiilor statului, a administrației, sănătății, învățământului va deschide o portiță privind accesul celor care merită profesional și moral. Acesta este primul pas, esențial în destructurarea unui stat corupt, birocratizat și grav afectat de politicianism.

  • Domnule Ovidiu Grovu, subscriu la ce ati scris dar sa nu li se permita sub anonimat sa jigneasca, daca spun ceva sa o faca cu numele real si sa aduca probe la ceea ce spun.
    O sa vedeti ca nu o sa mai scrie decat 3,4 perdoane civilizate si cu argimente.
    Multumesc.

  • Da!Toți asteptam aceasta revenire!Poate ar trebui mentionat că printre profitori sunt și destui oameni în vârsta.Asta pt A respecta adevărul integru.

  • Frumos articol, aveti multa dreptate in ceea ce priveste generatia MEA! Am fosti colegi de generatie care sunt pe langa cei de la „conducere” (PSD) si ii aproba in tot ceea ce fac indiferent daca e bun sau rau. Ii inteleg, s au trezit cu functii de directori pe la 30 de ani desi CV ul nu i a recomandat pentru nimic mai mult decat un portar pe la vreo institutie dpmdv. Nu erau cei mai slabi din liceu/facultate, dar erau elevi de 6/7 insa scumpa noua generatie (gen acesti USR-PNL), observ ca vin cu candidati la primarii de aproximativ 30 de ani pe care la fel nu ii recomanda NIMIC! Nu tu afaceri prospere, nu tu munca la un privat sau in vreun obiectiv impus de ei! La fel, elevi/studenti mediocri, oameni ce au dat tot de prin politica de un locsor cald si acum emit pretentii de noi lideri cu viziune!!! Ce viziune? Ca esti tanar? Asta nu ma recomanda de politician, ca sunt tanar si vad lucrurile din alt pdv! Pleaca ai vostri, vin ai nostri!!! Pacat de tara asta!!! Si asta o spune tot un tanar din asta cu viziune…

    • Acest articol o descrie perfect pe Mihaiela…cea cu „autobibliografia”,o mai știți?

  • Pleaca ai nostri vin ai voștri cred ca era mai corect.
    Hai sa nu mai alegem pe nimeni din cei care candideaza, ce ziceti?
    Se vede clar ca, aveti un dinte impotriva cuiva.
    Sa l alegem pe Niculaie,?
    Numai zic.
    Adtept propunere ca sa pot sa o dtudiez.
    O zi usoara va doresc stimate domn.

    • Nu sunt eu in masura sa va spun pe cine sa votati, nu locuiesc in mun. Bistrita si nici nu ii cunosc foarte bine pe cei doi candidati pentru a ma putea exprima la adresa lor. Va multumesc oricum pentru corectarea privind vechea zicala. Iar cu privire la dinti, nu am nimic cu nimeni, mi as dori doar sa vad o clasa politica mai buna pe viitor, pt ca cea din momentul de fata nu m a convins cu nimic.

  • Perfect adevărat, asta vedem și simțim și noi.
    Presa ar putea face presiune continuă pe3 subiectul reformarea statului.

  • In 2008,am ajutat un viitor domn senator in campania electroala iar cand zic ajutat nu ma refer la lipit afise,am participat la cateva intruniri,m-am facut membru de partid si am efectuat o deplasare la Oradea, dupa alegeri i-am cerut ajutorul pentru a-i gasi un loc de munca iubitei mele( amandoi eram absolventi 2007, ea de inginerie economica in agricultura ,eu de relatii internationale).Am fost chemati la o intrunire cu mai marii partidului unde ,dupa 5 min de discutii , i s-a oferit un post de director la Pombis, asta in conditiile in care experienta ei in campul muncii era egala cu O, a sau am (impreuna) refuzat job-ul nu pentru ca eu avem un job bun la Cluj iar cand am cerut ajutorul ,urmaream Un job la Cluj unde vroiam sa ne stabilim, ca sa inteleaga lumea,nu am refuzat din cauza unor principii sau a modului in care a fost obtinut, daca acel loc de munca era in Cluj-Napoca profitam de situatie la acel moment. Ca o concluzie,Da! Se obtin locuri de munca in acest fel ,fara interviuri,fara examene,fara experienta si “fara sa meriti” .
    PS Daca eu am obtinut un loc de muca asa bun participand la niste intalniri si facand o deplasare( nu am putut mai mult pt ca locuiam in Cluj-Napoca) ce obtin cei implicati 100% intr-o campanie electorala?!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS