Timp de gândire

Tinerii din careu care tânjesc după șnur și medalie

Povestea asta cu tinerii promovați cu sutele în politică, adunați în careu, îmbrăcați la fel, îmi aduce aminte de comuniștii care ne făceau pionieri și ne promiteau că vom fi comandanți. Sufeream ca proștii că aveam doar șnur roșu și eram doar șefi peste o grupă, doar galben și ne dădeau în grijă un detașament, și rareori de ajungea vreunul să poarte șnur albastru, el fiind comandant de unitate.

Copii fiind, speram că vom primi medalii pe care să le atârnăm în piept, care s-au dovedit în timp niște tinichele fără valoare, date cui au vrut șefii mai mari. Lecția comuniștilor era simplă: îi învățau pe oameni de mici că singura cale spre succes este să te pui bine cu șeful mai mare.

Poate vă amintiți că, la fiecare început de an școlar, se forma un careu în curtea școlii care toți elevii purtau uniforme de pionieri, se desenau geometrii perfecte pentru clase, iar comandantul de unitate era în ziua lui mare. Toți se aliniau în fața lui și îi dădeau raportul. Ce făcea cu el? Nimic! Primea o medalie la final de an pentru această stupidă și inutilă poziție (să le fie rușine adulților care au permis și încurajat așa ceva, că au tăcut pentru foloasele lor personale și au sacrificat generații întregi de copii care habar nu aveau în ce erau băgați și cum sunt învățați să gândească și să acționeze în sisteme create pe ierarhii cunoscute numai de cei cu funcții mai mari).

Repet: ajungea comandant unul de care îi plăcea dirigintelui, șefului de la pionieri pe școală, unul care avea deja părinții activiști, etc. Funcțiile acestea nu avea nicio legătură cu meritocrația, dar erau răsplătite cu tabere gratuite, cu concursuri trucate și câștigate de cine trebuia.

Asta se întâmpla în comunism, asta se întâmplă și în partidele de sorginte comunistă. Ca să justifice careul democratic, partidul și-a autocreat o aură: a promovării tinerilor pe plan local mai ceva decât au făcut-o adversarii pe plan național. Waw!

Ca una care am niște dispute verbale de vreo două zile cu o tânără promovată pe loc eligibil în Consiliul Local Bistrița de către un partid de sorginte socialistă, vă pot spune că am observat că în afară de propteala părintească obținută în urma unei trădări materne, criteriul pe care a fost aleasă această tânără este tupeul. Deși nu îi pomenise nimeni numele într-o discuție care nu se purta nici în prezența ei, nici pe peretele ei, fata s-a băgat ca ”musca în lapte” (expresie românească veche, precum e și ”partidul e în toate”), iar după ce și-a dat seama că ar putea deveni o victimă a ”ziaristului agresiv” – care sunt eu, evident – a scos din context fraze, a luat ce i-a convenit, s-a victimizat, s-a adresat celorlalți cu ”oameni buni” ca să priceapă bieții manipulați că eu sunt ”omul rău”.

În rest, de dimineața până seara, ea luptă pentru câte un șnur: roșu, galben, albastru. Laudă și aplaudă. Nu contează dacă un lucru e bun sau rău, pentru ea toate ale partidului ei sunt bune, toate merită felicitări și voturi. Le mulțumește cu figurine de mâini împreunate tuturor celor care o laudă, le dă inimioare, le împarte pupici. E numai lapte și miere. Când dă de unul care o critică sare ca arsă și caută aliați (ca să se formeze un roi). Înfierează cu mânie proletară orice vine de la alții, indiferent ce e, bun sau rău.

Având în vedere toate acestea, vă dați seama cât de periculos este să trimitem în Consiliul Local Bistrița astfel de oameni necopți?

Nu e de ajuns că opt ani am avut mașinării de vot care au girat tot felul de aberații ale actualei administrații? S-au făcut blocuri între case, blocuri în ferestrele altor oameni, s-au tocat bani aiurea pe pârtia sinistră care a funcționat mai puțin de o lună în trei ierni? Niciun consilier din majoritatea PSD- ALDE nu s-a opus înființării unui serviciu care să se ocupe, vezi-Doamne, de pârtie. Acolo sunt angajați oameni care au de lucru o lună în trei ani și sunt plătiți pentru 36 de luni din care 35 stau.

Tot în acești ani, nu s-a opus nimeni din majoritatea socialistă pietrificării pieței, centrului intermodal odios, nu s-a preocupat nimeni de Piața Decebal rămasă ca după război și nu i-a păsat nimănui de cum arată școlile. Abia de câțiva ani au început niște reabilitări plăpânde. În rest, deși Consiliul Local a avut în fiecare mandat profesori, toți au plecat ochii și au acceptat ca la Unirea copiii să frecventeze grădinița dintr-o clădire veche pentru care se plătesc mulți bani de la buget, ca la Slătinița copii de grădiniță să meargă la WC în fundul curții sau să-și aducă oliță, cum le-a zis primarul. Nu i-a revoltat, nu au zis: NU facem nicio pârtie până nu rezolvăm aceste probleme!

Nu au spus, nu au reacționat pentru că acestea sunt partidele de careu, cu 1-2 comandanți și cu restul executanți. În fine, mandatul s-a terminat, slavă Domnului, și scăpăm de consilierii locali cadre didactice care nu au fost capabili să ia concursul pe post de director nicăieri, dar au fost numiți apoi de partid să conducă instituții. Bine măcar că pe durată determinată.

Dar, vorba românului, scăpăm de unii, dăm de alții, de tinerii aceștia – peste 200 la număr – unii plini de tupeu. În profesie și în viață nu au demonstrat încă nimic. Sunt necopți și tot ce fac este să copieze ceea ce cred ei că e rețeta de succes a altora care au ajuns comandanți de unitate în democrație.

Cei mai mulți sunt absolvenți de liceu care nu au intrat la facultate, de extensii locale sau de facultate particulară, făcute așa ca să fie pe hârtie. Nu au locuri de muncă sau, dacă au, ar căuta altele fiindcă speră că partidul lor va câștiga și vor avea job la stat, prin instituții.

Visează toți să facă același lucru: poze și postări pe Facebook și să se numească simplu ”consilieri”. Unul nu ar lucra, nu și-ar construi o afacere, nu ar merge într-o firmă privată. Ar sta cât e ziua de lungă cu telefonul în mână prefăcându-se ocupați.

Vă dați seama că astfel de tineri sunt mai periculoși decât cei ”îmbătrâniți în rele” fiindcă, de fapt, ei vin cu gândul clar să profite cât mai mult ei de pe urma politicii, nu să ofere ceva societății?

Cum vor vota tinerii aceștia când va veni un dezvoltator imobiliar, prieten cu șeful lor sau finanțator la partid, și va vrea să facă un bloc unde vrea mușchii lui? Se vor gândi la oamenii care ar urma să fie afectați sau la medaliile lor, la șnurul albastru și la locul de muncă bine plătit de șeful care l-a luat ”consilier”?

Eu zic să fiți atenți căror tineri le dați orașul pe mâini. Eu nu vreau să mă mai întorc nici la comunism, nici la careu. Vreau să văd în Consiliul Local oameni responsabili care gândesc cu mintea lor și care știu să caute neregula ascunsă printre rânduri și virgula care face diferența între bine și rău.

27 comentarii

  • Am fost comandant de grupa si de detașament fara sa am părinți activiști
   Era o “funcție “ pe care o primeau cei cu rezultate bune la învățătura
   Niciodată unul fara rezultate bune la învățătura nu primea acest loc
   Alegerea o făceau copiii dupa acest criteriu

  • Cum mama dracului se face că toți care nu au performat în privat cu mici excepții îi găsim în marea majoritate fie angați la stat fie în politică,ce popor de idioți,avea Petre Țuțea dreptate,dă Doamne minte la popor în ziua alegerilor să voteze cu cine trebuie,spre deosebire de alți ani anul acesta avem candidați din privat care au performat fie că sunt foști parchetari,vânzători de bere,patroni de super market.

 • Băsescu și Petre Roman sa rămână mai departe în potica la fel cum l-au îmbălsămat pe Lenin.Nu ii uitați pe urmașii securității din partide care duc mai departe sufletul părinților lor.

 • Jale mare ! România a încăput (de fapt n-a ieșit) de sub mâna mânărelilor de tot felul, a șmecherilor cu pretenții, a golănelii politice . Români, treziți-vă ! Nu permiteți perpetuarea comunismului !

 • Foarte mult adevăr. Din păcate nu avem alternativă. Democrația e cu partide, iar acestea au devenit gasti mafiote.Si-au făcut legi si reguli care să le protejeze. Nimeni nu ajunge pe o listă de partid dacă nu vrea șeful, iar dacă ajungi si nu respecți indicatiile șefului,sau nu votezi cum dorește partidul vei fi ,,ejaculat” urgent vorba lui Vanghelie. Cu siguranță mai sunt și tineri care nu se identifică cu Dragnea,Suciu,Ivan,dar cînd vine vorba de funcții bine plătite…uita de greață și mai înghit un broscoi…
  PĂREREA MEA!

 • 1. În primul an furi ca să recuperezi ce ai investit pentru a câștiga mandatul.
  2. În anul al doilea furi ca să dai bani la partid.
  3. În anul al treilea furi pentru tine.
  4. În anul al patrulea furi pentru a investi într-un nou mandat.
  Amănunte vă dă fostul purtător de cuvânt a lui Victor Ponta și cea care s-a dat în bărci cu el. Numai așa Bistrița devine frecventabilă pentru Victor Ponta.

  • sau se repeta punctul patru si primul punct!
   cred ca cei ce intra in politica o fac doar ca doar atat stiu sa faca….SA FURE!

 • Socialismul democratic adevărat nu este cel din Venezuela sau Cuba , ci cel din Danemarca. De fapt, în campania prezidenţială internă din partidul Democrat din 2016 Bernie Sanders a folosit exemplul Danemarcei pentru a propune un nou vis american.

  • In Danemarca lumea e bucuroasă că plătește taxe mari . Danezii știu că banii din taxele lor se folosesc cu cap . Si sunt taxe mai mici că în Romania / cam 38 %. Cine câștigă sub 15.000 de coroane adică sub 2000 euro pe luna plătește 20 % taxe . In România taxele sunt de 44%

  • dottore iti dau eu castane de nu poti duce liberal de a lui catarama ce esti tu .

   Taxe in danemarca – Allowances and deductions
   Individuals are entitled to an annual personal
   allowance of DKK 46,500 – 7000 EURO

   pentru primi 650 euro pe luna se plateste ZERO TAXE !

   In Romania la 650 euro salar brut -3200 lei – mai ramai cu 1700 lei -adica 350 euro

   mai ziceti ca sunt taxe mari in danemarca ???

 • Mă numesc A. Săsfărmban. Mă băsiți pe buletinul de vot la poziția 3.
  De ce cantidez? Voi nu vedeți? Poți să fii băiat deștept ca Gheorghe Rusu, cel care a câștigat cu ani în urmă olimpiada de fizică din Germania, că fără partid ești nul. De fapt nici nu este indicat să te dai cerebral pe-aici, că-i deranjezi. Mai bine te lași recrutat de tânăr ca Vasile Dâncu. Băiat deștept, Vasile, altfel n-ar fi avut nicio șansă ca să se lanseze cu ei pe vorbită. Eu am o scuză, sunt portar și ca portar poți și să mingi. Vă promit că în calitate de dandanacă a Bistriței o să mă pogor sub nivelul lui Deneș, coroborat cu Suciu, precum a făcut alde celălalt. Ca să fiți voi multumiți, nu de alta. Vă rog să nu uitați: Mă numesc A. Săsfărmban și mă băsiți pe buletinul de vot la poziția 3. Cu toată considerația,

 • La fel e și la așa zisele partide noi USR PLUS. Contează tupeul, lipsa de competențe și vechiul slogan „Oameni noi” , „Tineretul”. Nimic nou față de propaganda comunistă.

 • e si mai rau !
  Amintiți-vă motivația norvegianului Breivik pentru masacrul asupra tinerilor socialiști , adunați de Partidul Muncitoresc in tabăra de vara de la Utoia . Spălarea creierelor se practica peste tot in lume , generațiile viitoare de politicieni sunt pregătite de la vârste fragede pentru a deveni rotițe in angrenajul partidului . Asa făceau si comunistii , asa fac si socialiștii , asa fac si liberalii ,conservatorii ,verzii sau extremiștii !

 • Tinerii au dreptate sa fie pragmatici si realisti.Viata de partid le poate oferi cariera si satisfactii.
  Recent gazetele nationale au scris de un caz de tanara de succes pe linie de partid liberal de data asta.
  O tanara de 24 de ani, Codruta Elena Filip, de profesie cantareata si fotomodel, fara nici o legatura cu medicina, a fost angajata fara concurs ca consiliera la Direcţia Monitorizare, Implementare Spitale Regionale din Ministerul Sanatatii.Fara concurs, in regim de urgenta si de alerta, dupa ordinul ministrului liberal al sanatatii Nelu Tataru.
  Artista se va ocupa de gestionarea Spitalelor Regionale.Doctorii au umlut feisbucul de glume, sunt in culmea satisfactiei dupa ce li s-a pus o cantareata sefa peste spitale.
  Numai muzica de petrecere le lipsea din spitale, ca in rest au de toate.
  Sa traiti bine ! Si sa fiti sanatosi !

 • Motto:
  „Partidu-mi este reazemul şi ghidul
  Pe drumul ce-l urmez neabătut;
  Cravată roşie eu te sărut
  Că mi te-a dat poporul şi partidul.”
  (Alexandru Andriţoiu- Partidului)
  La 30 de ani de la revolutie nimic nu s-a schimbat. Pe vremea comunistilor pentru a promova pe plan profesional sau in functii publice era nevoie să fi credincios partidului si să ai origine sănătoasă. Astăzi e la fel, ba chiar mai rău în privinta originii, în sensul că e necesar să fi odrasla cui trebuie, fără să ai alte calităti. Exemplul cu acea tânără promovată pe loc eligibil în Consiliul Local Bistrița de către un partid de sorginte comunistă nu e singular. In judetul Bistrița-Năsăud Primăria comunei Șanț îl va avea drept candidat (unic) la functia de primar pe David Szabo – fiul actualului primar Ioan Szabo, după modelul comunismului nord-corean.
  Dar asta nu e totul. La nivel national există o listă întreagă cu odraslele PSD-ALDE care ocupă funcții publice:
  Vezi: https://newsweek.ro/politica/lista-odraslelor-psd-alde-in-functii-publice

 • Probabil (sigur) nu există o soluție unică și garantată de stârpire a fătălăilor ăstora pupincuriști din politică.
  Dar ”datul în cap” cu toate argumentele , de către toți comentatorii care nu le împărtășesc poziționarea și, mai ales, sancționarea la vot, pot contribui la însănătoșirea măcar în parte a climatului.
  Că pute rău de tot !

 • Ce facem cu firmele de stat care sunt privatizate de angajati?
  Cum se face ca in Romania mai sunt firme de stat, asa zisele societati pe actiuni unde sunt angajati doar rude din cel mult doua familii care succed la conducere odata la patru ani fara sa existe nimic din ce inseamna performanta, profesionalism, etc
  Verficarea soldului de pe card e important la sfarsit de luna decat multumirea clientilor !

 • Una dintre conditii ca se reusesti in domeniu politici cred ca este se poti face fata provocari a adversarului sau la intrebari provocatoare din presa intrun mod politicos si la subiect cu argumente, nu cu emotii. In cazul asta se pare ca putinta persoanei promovate nu corespunde si deci o asteapta esecul.
  In rest, si da, din pacate politica romaneasca reflecta perfect cum functioneaza si societatea de altfel. Fara pile, legaturi si cunostinte nu merge nimic. Cine nu face parte de trib automat devine inamic, oricit de bune sint argumentele sau oricit de corect ar fi comportamentul.
  In schimb se vede acum ca unele provocari din partea civica si verde au avut un efect asupra programelor partidelor care mai inainte au blocat sau ignorat fix idei astea si acum le au scris in program electoral. Deci insistenta unora are un efect pe termeni lung.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS