Timp de gândire

Câștigătorilor, deșteptarea!

Bună dimineața, câștigătorilor de alegeri! V-a trecut euforia din prima zi? Perfect! Să deschidem ochii și să vedem ce aveți de condus. Sunt mormane de probleme nerezolvate. Fiecare și le cunoaște pe ale lui din zonă și ar fi bine să găsiți o cale simplă să le aflați.

Nu trebuie să veniți să ne sunați la ușă, nici să ne lăsați invitații în poștă ca să venim noi la primărie, să stăm pe la uși și să vă spunem ce necazuri avem. V-ați obosit destul cu împărțitul de pliante și nu vrem să vă deranjăm. Faceți niște grupuri de Facebook pe cartiere/zone ale orașului și vă asigur că veți ști în orice moment ce probleme sunt. După 12 ani în care nimeni nu a dat doi bani pe sesizările oamenilor – chiar a fost desființată de pe site-ul antic al Primăriei Bistrița rubrica de sesizări – cred că ar fi de bun simț să îi ascultați pe locuitorii acestui oraș și să încercați să rezolvați cât mai multe dintre problemele lor, care nu sunt chiar atât de absurde și de sofisticate precum a lăsat vechea administrație să se înțeleagă.

Înainte de asta, trimiteți-i acasă pe toți pensionarii din Primăria Bistrița, pe toți oamenii Măriei Sale care timp de 12 ani au fost frâne în calea progresului. Să se ducă la pensie și să facă voluntariat dacă se plictisesc acasă sau să-și deschidă firme de consultanță dacă sunt așa de mega pricepuți în toate. Vă sfătuiesc să faceți asta rapid până nu apucă să vină toți ca niște slugi preaplecate să vă șoptească în urechi că sunt singurii competenți, singurii care știu ce să facă și cum să facă. E drept că știu ceva cu siguranță: să facă același lucru cu toți primarii, să îi îmbârlige de cap, să le sufle în urechi și să adune averi pentru ei și strănepoții lor. Răsfoiți-le puțin declarațiile de avere, vedeți unde au locuit și unde stau acum, ce străzi s-au asfaltat de curând fix pentru ei și îmi veți da dreptate.

Apoi, vă rog să revizuiți toate așa-zisele concursuri care s-au dat în ultimii ani prin care tot felul de neveste, fii, fiice și nepoate au fost angajate în Primăria Bistrița fără să aibă vreo competență. S-au transformat peste noapte în funcționari nu știu de care și stau acum pitiți la umbra unor contracte colective de muncă, siguri că nu pot fi dați afară. Să plece împreună cu soții lor șomeri care umblă brambura dintr-un birou în altul ca să centreze ei când dă funcționarul-slugă gol.

Desigur că se va spune că este o epurare pe criterii politice. Vă rog să o faceți fiindcă aceleași criterii au fost folosite și la angajare atât în ”aparatul” propriu, cât și la Poliția Locală, SVSU sau structurile lipite de primărie. Peste tot veți găsi niște personaje care freacă menta de un deceniu pe foarte mulți bani. Au fost slugile perfecte, polițiștii Facebook, abonații la shopping în timpul programului și la numeroase pauze de cafea. Cred că a venit vremea să muncească și ei ceva precum alți oameni din acest oraș care își câștigă cu greu pâinea de zi cu zi.

Frunze la câini au tăiat destul. Măcar de se ocupau mai bine de adăpostul de câini comunitari. Și de acela și-au bătut joc. Niște voluntari cu suflet mare sunt cei care își dedică timpul acelor suflete nevinovate. Dați-i afară pe incompetenții de acolo, încredințați adăpostul unui ONG și finanțați activitatea, nu statul la poartă și privitul la cei care vin și hrănesc animale.

În privința Poliției Locale am o sugestie: luați de la ea parcările. Am văzut în Spania cum venea un tip, angajat la o firmă privată, scana numărul mașinii, vedea dacă a plătit sau nu taxa de parcare, scotea dintr-un aparat amenda și pleca mai departe. Compania doar asta făcea: vâna neplătitorii de taxe. La noi, polițiștii umblă câte doi să verifice dacă omul are o hârtie pe parbriz în timp ce ordinea publică e lăsată în plata Domnului, cerșetorii cu desaga plină de copii sau cu mapa te agasează în fiecare parcare, animalele sunt maltratate în văzul lumii de unii care le pun să tragă căruțe deși sunt bolnave, etc.

Iar despre disciplina în construcții, parte a Poliției Locale, ce să mai zic? Avem o disciplină de mă și mir cum de nu s-a desființat acest compartiment la cât de disciplinați sunt toți imobiliarii. Apropo de ei, grijă mare! Ne-am săturat de toate încălcările legii urbanismului pentru X, Y sau Z. Dacă veniți cu ai voștri la concurs cu ai lor să știți că va fi cea mai mare greșeală dintre toate posibilele. Căutați un arhitect-șef adevărat pentru oraș. Gașca inginerilor care au fost seara la cursuri și au obținut calificări a dat maximum posibil: blocuri mov și albastre, etaje în plus, cartiere în noroi și viziune zero.

În privința comunicării, probabil știți că Primăria Bistrița are un site dinaintea erei noastre, cu cea mai urâtă interfață, că nu are nici măcar pagină de Facebook și nu încurajează deloc dialogul deschis cu oamenii. Acest lucru trebuie să se schimbe urgent.

Am multe să vă spun și o voi face, la fel cum sper ca toți cei peste 11.000 care v-au acordat votul, domnule Ioan Turc, să-mi urmeze exemplul și să nu stea patru ani să îndure aberații și nesimțiri ale nimănui.

Primăria este administratorul orașului, nu stăpânul lui. Să nu uitați asta!

46 comentarii

 • Asteptam cu interes reducerea numarului de angajati din primarie, incepand de la sefi in jos (nu invers) sa nu fie prea inghesuiti in birouri. Nu-mi convine sa fie platiti la trecerea timpului.
  Pune-ti-i sa munceasca ca la privat, ca de-acolo le vin banii de salarii !!!

 • Toata stima, am vazut in alta parte cum unele gasti au fost inlocuite cu altele, care nu au putut fi indepartate au fost asimilate, s-a dublat-triplat numarul de functionari deoarece trebuiau sa fie rasplatiti si impartitorii nostri de flyere. Oamenii capabili vor fi acceptati doar daca fac parte din gasca, arhitect sef cu firma de arhitectura, haos imobiliar etc
  Sper sa nu fiti dezamagita.

  • Oamenii capabili nu fac politica…Dacă oamenii capabili vor să lucreze intr-o instituție publică le trebuie susținere politică sau materială…Altfel nu ai sanse.

 • Sper ca si la DAS sã se facã curãtenie , sã disparã marioneta lui Cretu, Dreptate ( pãcat de nume)! Felicitãri pentru articol!

 • Foarte bine, d-na Sabau!! De ce credeți că s au temut de Turc și s au transformat în postaci cu normă întreagă în timpul serviciului??? Ascunși după birouri și neavând altă treabă decât :să susțină partidul și conducătorul și bineînțeles scaunele lor călduțe plătite regește. E timpul schimbării și sper ca d-ul Turc să o facă!

 • Felicitări pentru articol doamna Cristiana. Va urmăresc cu interes, dar am o intrebare: nu va este frica sa scrieți asemenea articole?
  Suntem o familie, care am lucrat toată viata în sectorul privat, atât noi, cât și copiii noștri în tara și peste hotare.
  Am construit o casa pe strada Henri Coandă în Unirea, iar prin intermediul dumneavoastră, a politiei locale și a gărzii de mediu, am sesizat faptul ca firmele care lucrează la construcțiile de lângă aerodrom și în oraș, duc molozul și gunoaiele pe malul apei, spre Livezile, cu mașini de mare tonaj, care distrug și drumul pietruit.
  De curând am fost amenințați ca, dacă mai sesizam cu poze și telefoane garda de mediu și politia locala, prima data ne vor sparge geamurile și apoi ne vor da foc la casa.
  Trebuie sa va spun, ca molozul a căzut din camioane în fata porții în unul din cazuri și nu am putut întra în curte.
  Ce părere aveți, cum se numește aceasta?
  Speram și noi ca va veni în sfârșit o schimbare….

  • Nu mi-e frică și nu trebuie să vă fie frică de nimeni. Filmați, înregistrați, deconspirați, sesizați ziarele, televiziunile, nu-i lăsați pe nesimțiți să se creadă stăpânii nimănui. Suntem mai mulți ceilalți.

  • PSD a întruchipat vreme de 30 de ani frica românilor de a fi liberi… Îngăduiți-mi să sper că a început eliberarea românilor de frica de a fi liberi.

  • in fata casei mele se bateau doi copii …colorati!
   mi-a fost frica sa intervin sa-i despart sau cel putin sa le spun sa faca galagie in alta parte pentru ca …abia mi-am schimbat geamurile la casa!!!

 • Așa striga vocea groasă a ofițerului de serviciu. Pifanii săreau la secundă din paturi, întindeau rapid cearșafurile, executau înviorarea de dimineață și pregăteau AG-urile care îi loveau ritmic după cap în drumul spre Dealul Capul Dealului, până sus la biută. Ce-o fi făcând la ora asta izma creață? O fi regretând amarnic după ce a auzit că Fifi la București a angajat mult mai multe neamuri la primărie în comparație cu ce a făcut el aici. Apropo de armată: Cum e turcul și pistolul. Foc! Deoarece la Bistrița turcul plătește.

 • Până când candidații se vor recruta din rândul populației autohtone (din popor, adică), nu sunt mari speranțe de o schimbare radicală în bine.
  Ei sunt după chipul și asemănarea noastră.

  O speranță poate fi noul Carol de hohenț…zis Fritz la Timișoara (mâine în toată țara).

  • Ar mai fi nevoie și de un certificat de român verde pentru fiecare cetățean patriot. Este necesar aici și de acel oraș pur numit de Caragiale, Tâmpitopole.

 • Ca de obicei d-voastră expuneți perfect realitate! Nu mai am nimic de adăugat, sunt total de acord. La fiecare tură de alegeri sperăm la mai bine. Poate se
  realizează dar paşii sunt mici incât nu ne dăm seama

 • Prin urmare mulți angajați de-ai Primăriei Bistrița pe lângă faptul că montează veverițe freacă și menta. Mai precis menta-creață. Vă spun drept că despre atâta promiscuitate ca aici eu n-am auzit până acuma.

 • Nicio administrație nouă nu a făcut un audit corect și nici aceasta nu îl va face. Primăria Bistrița trebuie restructurată, precum trebuie desființate toate comunele de pe lângă ea și militat pentru o zonă metropolitană care, grație numărului mai mare de locuitori, poate atrage fonduri europene consistente, nu o sută de mii pentru un parc cu copaci uscați în Subcetate și la Sărata.

 • Cunosc mai multe cazuri unde nu se gasesc omeni pentru posturi ocupati de pensionari(care sint practic obligati sa lucreze) si unde s-ar inchide usiile. Nu doar in invatament ci si la privat.
  Experienta a zeci de ani unei persoane in locurile alea nu poti se substituezi cu studii theoretice nici superioare.
  Nu subestimati omeni mai in virsta. Nu dureaza mult si dvs, va veti afla in altceas situatie.

 • Programul cu publicul la Primărie …..in slujba cetăteanului parcă avem program prelungit…..Piata Decebal pe cănd o îchideti cu panouri sandvici si incălzire vine iarna vă rugăm să nu uitați .

 • interesant articol stimata doamna Cristiana Sabau! oare credeti ca actualul castigator va face mai multe pentru municipiul nostr? nu doamna ptr ca trebuie achitate politele sustinerii! sa ai afara un functionar public? nu este asa usor pentru ca exista legi si acestea sunt permisibile iar instantele de judecata constata ilegalitatea actului de destituiire si dupa asta noi platim factura pentru nestiinta altora. trebuie cu adevarat o epurare a aparatului adminsitrativ dar va fi foarte greu. in fine actualul primar este prea mic in razboi cu acolitii lui Cretu. insa succes!

 • Eu ce vreau să zic este că trebuie felicitat partidul pentru rezultatele obținute la aceste alegeri și să continuăm drumul sinuos către nebănuitele culmi ale civilizației și progresului . Am obținut 41 primării și consiliul județean , un rezultat satisfăcător din toate punctele de vedere .
  Deci , tovarăși , să nu ne îmbătăm cu licoarea victoriei și să începem lupta crâncenă pentru alegerile parlamentare . Pe care trebuie să le câștigăm chiar dacă nu avem nici o șansă . Cine nu-i gunoi , e împotriva noastră !

 • Ce este si ce face un partid, orice partid? Definitia din DEX:
  PARTID, partide, s. n. = Grup de indivizi asociați în vederea apărării unor opinii sau interese comune. Partid politic = organizație al cărei scop este câștigarea controlului asupra aparatului de conducere
  Oamenii isi fac sperante degeaba dupa fiecare alegeri.
  Ca la DEX, orice partid urmareste prima data interesul membrilor de partid, clientii politici.Nu interesul tuturor.
  Ca la DEX, orice partid politic urmareste sa castige controlul aparatului de conducere.Pentru asta schimba sefi.Pe interese.Politica e pe interese nu pe principii.
  Daca se schimba sefi se pun in loc clienti politici sau executanti a partidului care castiga.
  Alti sefi raman daca se dau cu interesele castigatorilor.
  Firme de casa, finantatori, toate partidele au.Finantatorii nu finanteaza in pierdere.
  Ludovic Orban a atras in PNL multi primari pesedisti.
  Pesedistii cind erau tari au atras primari pedelisti si penelisti.
  Numai interesele conteaza in politica altceva nimic.
  Asta a facut fiecare partid si fiecare primar in ultimii 30 de ani.
  Directoarea de la Casa de Asigurari nu ajungea acolo daca nu era membra de partid si fina lui Turc.Peste tot se merge pe relatii si clientel.Nu conteaza la ce partid.
  Asta o sa vedeti in primarie ca peste tot.Lucrurile pe care le-ati vazut, le veti mai vedea.
  Alti actori aceeasi piesa.

 • Domnule Turc, daca vreti credibilitate, continuitate si gir din partea bistritenilor si in urmatorul mandat, demonstrati ca veti realiza, in mandatul ce urmeaza, proiectele propuse, si nu numai. Orientati-va spre nevoile reale ale bistritenilor. Oportunitati de finantare sunt si vor fi, dar vrem proiecte si investitii facute cu cap, nu cu dosul si in indatorarea cetatenilor. De carpeli si proiecte nefiabile ne-am saturat si suntem indatorati cu carul. Noi nu avem strazi asfaltate, canalizare, gaz, iluminat public ecologic, reciclare ecologica doar pe hartie, toate adaptate cererii din zona de locuinte, dar facem partii in zona de deal si alte bazaconii inventate pentru imbatarea electoratului si cheltuiala banului public. Si nu uitati, comunicarea cu cetatenii si munca in teren trebuie facute cu regularitate, nu doar in campanii electorale. Dezvoltati capitolul Comunicare cu primaria si primarul, uitat de Administratia precedenta. Succes si vorba dumneavoastra, demonstrati ca se poate si la Bistrita, acest oras slab dezvoltat!

 • Il cunosc bine pe Nelu Turc si pot spune ca are vointa de a reforma Primaria Bistrita.Dar la ceea ce asteptam noi va trebui nu numai sa-i fim alaturi cu declaratii, ci cu fapte.Daca va fi nevoie sa convoace sedinte publice,ar trebui sa participam si sa-i sustinem direct initiativele.Acum va fi adevarata revolutionare a Primariei.Nimeni nu se va da de bunavoie deoparte.Toti cei ce vor fi indepartati ,isi vor ascuti coltii!Nu poate face un singur om aceste schimbari,decat impreuna cu noi.

 • Cine face pariu ca peste patru ani vor fi strazi existente acum din pamant in Bistrita si cartiere, strazi fara apa si canal, strazi fara iluminat , strazi cu gropi din 2020, piste de biciclete care nu duc nicaieri, politie comunitara tot angajati care parcheaza masina in fata locuintei?

 • Vor fi străzi de pământ categoric, nu cred ca se vor asfalta peste 300 străzi de pământ câte sunt astăzi și multe peste 200 fără denumire. Cel mai mare vinovat de toate astea se face vataful Crețu care pleacă după 12 ani de mandat fără sa fi făcut mai nimic decât un parculet (nu poate fi numit parc), fântâni arteziene-devenite coșuri de gunoi, pietonalui sub orice critica, pădurea Schuleward – betonata și cel puțin doua ha de pădure de stejar rase („se impune verificare)”, sa i fie rușine la acest gunoi care în afara de curvusag și bani mulți pentru acoliți lui Cincia, Monica, Cocesiu, Prisacaru care de manuta cu el pleacă și nemernica aia, Dreptate, Razoare de la piață care alimenta cu de toate politicul (obligatoriu audit, unde mergeau bani de la piață, etc) șefa de la personal, Chirlegian, nemernicul de la politia locala pensionarul Gabrean, sa nu uitam de alta lingatoare de canta Guță si ginerele lui Sabau fost consilier local. Aceste personaje au fost ca un cancer pentru primărie dar cel mai mare cancer a fost Crețu.
  Dacă nu veți lua atitudine și nu veți face ordine domnule Turc peste 4 ani va taxam. Ne am saturat ca acești încrezuți, lingatori de canta, amante și secretare fără dinți sau curvustine sa mai stea în primărie.
  Respect pentru personalul muncitor și conștiincios, din fericire mai sunt și din aceștia.
  Atenție domnule Turc de și doresc bistrițeni.
  Va suntem alături dar nu uitați de promisiuni și nu uitați de audit.

  • lasa dragos/dragosa ca nu esti tu cu astea … nul admir pe vataf dar nici nu sunt de acord ca nu sa facut nimic … de pensionari numa de bine … nu la infruntat nimeni cat era pe functie si acuma apar si mirosurile din iarba … gata, campania a trecut asa ca treci la treaba … poate tot arunci spre directori pentru ca esti cumva un specialist vopsit cu studii superioare de tip spiru haret … sar putea sa va sara si voua randu si sa faceti ce faceati si inainte doar ca incadrati corect – contractuali si cu studii medii … ei ce zici de asta si de economia la bugetu de salarii ….

 • Mai lăsați ma cu amețita aia de la relații Elena, ca din cauza ei ne plimbam pe la primărie de ne rupem picioarele și a proiectanților care sunt cu ochi numai la bani.
  Dacă zâmbește nu înseamnă că este și buna profesionista.
  Nimeni nu spune ca este ușor la relații dar un pic de profesionalism și atenție nu strica.
  Mai sunt acolo vreo 5 cucoane care nu știu cu ce se ocupa, părerea mea ca, sunt prea multe.
  Domnule primar, se impune umblat și la acel serviciu.
  O zi faina tuturor.

  • Aia ELENA este chiar singura care munceste dintre cele 5 cucoane,chiar daca ai numar de ordine la alta,tot la ea te trimit.Mai face si greseli OMENESTI.

 • Treaba cu dumnezeirea de la proiecte e foarte simplă. La Integrare Europeană spargeti serviciul si atribuiti angajatii acestui serviciu tuturor directiilor în subordine. Fiecare directie iși știe specificul si ar fi chiar benefic munca în echipă cu angajatii care isi fac treaba corect si transparent. Acolo la integrare europeana era STAT in STAT. Din start ar pica un director si seful de serviciu. Primaria să faca parteneriat public-privat cu firme de consultanță și proiectele ar fi transparente, asumate si nu ar lasa nimanui loc de interpretari. Ați sustine si mediul privat iar partea de cheltuieli ar fi preluate in mare parte de fondurile europene.

 • O directie de turism care sta de ani buni pe loc, cu doi sefi si un director. Centrul comunitar pentru tineret care functioneaza ilegal, AJPIS stiti asta?? Gata cu perioada de sustenabilitate, e un centru pentru copiii cu posibilitati reduse , deci cred ca trebuie trecut în subordinea celor de la social. Hopa hop dispare inca un sef. …la treba cu comasarea serviciilor, hai ca se poate.

 • Vesnica lor pomenire …
  M – o catastrofa nucleara, abramburist si incurca lume cu multe minciuni la el.
  C asta – nu stie nimeni ce menta o fi frecand da incaseaza.
  G pe stil nou A – paravanul de la partie, incaseaza si ea.
  S – pe dinafara vopsit gardul inauntru … sobolanu.
  Si mai sunt … se stiu ei …

 • Alegerile locale din 27 septembrie, 2020 au demonstrat că alegătorii sunt mai inteligenti decât politicienii. Chiar dacă parlamentul dominat de PSD s-a opus cu inversunare modificării legii electorale si a tinut cu dintii ca alegerile pentru functia de primar si presedinte al CJ să fie intr-un singur tur de scrutin spre a-si conserva clientela pe functii, s-a dovedit că socteala de acasă nu se potriveste cu cea din târg. Cetătenii s-au comportat la urne ca si cum ar fi vorba de al doilea tur de scrutin si au acordat votul lor candidatului cu cele mai mari sanse de câstig pentru a produce schimbarea. Acest lucru s-a intâmplat si la Bistrita unde in ciuda faptului că au existat 9 candidati pentru functia de primar, liberalul Ioan Turc a câștigat alegerile la o distanță de peste 16 procente față de următorul clasat.
  Alegerile s-au incheiat iar bucuria câstigâtorului trebuie să fie moderată pentru că nu va avea deloc o misiune ușoară întrucât așteptările oamenilor sunt foarte mari. Oamenii asteaptă să își onoreze cu onestitate și responsabilitate toate promisiunile făcute in campania electorală.
  Primul lucru este ca după confirmarea oficială a rezultatului alegerilor, să se facă transferul de putere de la vechea administrațe către noii alesi, cât mai rapid și fluent, eventual să fie organizat si un audit financiar.
  Al doilea lucru este stabilirea ordinii prioritătilor de actiune in raport cu programul de guvernare locală.
  Primarul ales Ioan Turc, este cel care a anuntat inca din 2018 programul său de guvernare locală in 10 puncte.
  Prioritatea numarul 1 ar trebui sa fie cea de la punctul 10 si anume: Dimensionarea corectă a aparatului primăriei, numeric și profesional, în vederea îndeplinirii obiectivelor instituției: ”Dacă pleacă cumva cel mai mare angajator, rămâne primăria cel mai mare angajator din oraș. Nu se poate. O instituție publică nu trebuie să fie altceva, cuib, pepinieră, incubator”.
  Vezi: https://timponline.ro/ioan-turc-depus-candidatura-partid-primaria-bistrita/

 • nu sa gatat coliva celor trei mandate de trista amintire si astia din primarie isi dau la geoale cat incape … hai pnl ca #se poate foarte usor … hai cu reorganizarea ca spun astia tot si ce nu trebe …

  • si-o dat pentru ca o fost siguri ca iese mniculai si ala le-ar fi sters urmele … de aia se varsa lacrimi amare dupa el …

 • DUPA TOATE ACESTE COMENTARII SA MAI ZICA LUMEA DE CE SUNT ASA MARI SALARIILE LA STAT.CRED CA TREBUIE SI O PRIMA DE STRES(daca sunt dat afara dupa 4 ani).SA VA GANDITI CE SOMN AGITAT AU,COSMAR(ce urmeaza,cum o fi)–-VLAD TEPES.

 • Stimate domn generalizați atât de ușor , emiteti judecați de valoare , categorisiți , demonizati persoanele vârstnice in bloc , păcat ca Dvs. sunt mulți! Încerc sa cred ca nu gândiți in acești termeni!Va doresc sa trăiți sănătos vârsta celor pe care ii excludeți acum din viața socială!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS