Actualitate

Pas înainte în proiectul clădirii ”Cinema 23 August”. Reputatul arhitect Dorin Ștefan, la Bistrița

Unul dintre cei mai importanți arhitecți din România, Dorin Ștefan, care a proiectat în București clădiri precum Opera Center sau Euro Tower, dar și în străinătate construcții precum turnul de peste 300 m din Taiwan, a discutat la Bistrița cu reprezentanții municipalității despre proiectul de reabilitare a fostului Cinema 23 August (inițial Omnia) de pe Bd. Republicii.

Primarul Ioan Turc a menționat într-o postare pe Facebook: 

”Întâlnire cu reputatul arhitect Dorin Ștefan – un pas înainte pentru reabilitarea clădirii Omnia ca viitor sediu al Teatrului Municipal.

Primăria Bistrița acordă o atenție deosebită modului în care sunt renovate clădirile emblematice din oraș, iar reabilitarea fostului sediu al cinematografului Omnia / 23 august pentru o funcțiune culturală este foarte dorită de publicul bistrițean.

În acest sens, am avut o întâlnire de lucru cu domnul Dorin Ștefan, unul dintre cei mai importanți arhitecți din țara noastră, domnia sa primind încă din 2010 premiul Academiei Române pentru întreaga activitate și ordinul Meritul Cultural în grad de ofițer din partea Președinției României. Lucrările sale de artă sunt foarte apreciate și pe plan internațional, pentru stilul inovativ și neconvențional, iar apelul la unul dintre cei mai valoroși și experimentați arhitecți reprezintă soluția corectă.

Reamintim că municipalitatea a reușit să preia de la RADEF clădirea fostului cinematograf Omnia, iar în urma expertizării acesteia au fost identificate numeroase probleme structurale, care însă ar putea fi surmontate prin intervenția curajoasă a unor specialiști în domeniu.

În cadrul discuțiilor purtate cu domnul Dorin Ștefan, s-a stabilit că vom derula un studiu de fezabilitate în vederea depunerii unui proiect finanțat pe fonduri europene, pentru ca Bistrița să aibă un teatru municipal autonom care să-și desfășoare activitatea într-o clădire de patrimoniu reabilitată din temelii și dotată la cele mai noi standarde”.

Clădirea de pe Bd. Republicii a funcţionat ca sală de spectacole şi de cinematograf încă din perioada interbelică (fost Cinematograf Omnia, Bulevard, ulterior Cinematograf 23 August).

9 comentarii

 • „În urma discuțiilor cu domnul Dorin Ștefan, s-a stabilit că vom derula un studiu de fezabilitate în vederea depunerii unui proiect…” Ca să vezi! Dacă nu venea domnul arhitect să-și mai facă o poză primarul Turc, nu se putea stabili nimic. Noroc că a venit domnul arhitect și a aflat domnul primar Turc care sunt etapele realizării unei investiții publice! Cine știe, poate o să vină săptămâna viitoare și ministrul Bode și o să afle domnul primar Turc că pentru derularea unui studiu de fezabilitate are nevoie de aprobarea CL. Sau, poate merge domnul primar Turc, la București și-și face acolo încă o poză. După aia, peste o lună două o să-și mai facă o poză cu domnul ministru Boloș care o să-i zică că sanchi, nu sunt fonduri europene pentru ca să-și facă el teatru. Nici n-au fost de când au inventat ăștia fondurile. După care domnul primar Turc o să-și ia geaca cu umeri gălbenuți și o să-și facă o poză în clădirea fostului cinematograf 23 August și o să stabilească o nouă direcție, neapărat înainte, că înainte era mai bine. Vezi boss că peste 10 zile trebuie să inaugurezi CNLR că e termen și nu ți-a aprobat nimeni prelungirea!

  27
  6
 • Daca cei de la misgrup vor face bazinul de inot din targu secuiesc, la cat de prost lucreaza sa vedeti ce multi se vor accidenta ….. mai ales dimineata dupa ce il vor folosi cand vor constata ca nu mai este apa!!!

  21
  3
 • Astept o atentie deosebita a Primariei si Primarului fata de imobilul fostei Biblioteci Jud. de pe str. Garii.
  Chiar daca este privata ea nu trebuie demolata si propun un schimb de teren la dublu intre Primarie si srl-ul care doreste sa o demoleze.
  Astfel cu o intelegere echitabila cladirea deosebita trebuie sa ramana la bistriteni.
  Daca se doreste se poate.

  9
  50
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.