Actualitate

Peste 250 de elevi din șapte județe vin la Bistrița să se întreacă la matematică și informatică

Concursul Interjudețean de Matematică și Informatică ”Grigore Moisil”, ajuns la ediția a 35-a, are loc în acest sfârșit de săptămână la Bistrița, iar la el vor participa peste 250 de elevi din șapte județe din Transilvania, inclusiv din Bistrița-Năsăud, care s-au calificat la fazele naționale ale olimpiadelor de matematică și informatică.

Prima ediție a acestui concurs a avut loc în 1986, la inițiativa a patru județe Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Maramureș și Sălaj. Din anul 1996 a intrat și județul Bihor, în 2001 s-a alăturat Cluj, iar în 2011 și județul Mureș. Din cauza pandemiei, ultimele trei ediții nu s-au ținut.

”Concursul se dorește a fi o ultimă verificare a elevilor calificați la etapa națională a olimpiadei de informatică, respectiv de matematică. Participă câte 20 de elevi de gimnaziu și de liceu din fiecare județ la matematică și câte 12 la informatică. Județul organizator, conform regulamentului, poate participa cu două loturi. Sunt așteptați la Bistrița 256 de elevi cu tot cu cei din județ dintre care 160 pentru concursul de matematică și 96 pentru cel de informatică”, a spus inspectorul de matematică Ionuț Ioja, miercuri, într-o conferință de presă la sediul ISJ Bistrița-Năsăud.

Potrivit acestuia, concursul de matematică se va ține la Colegiul Tehnic InfoEl, în timp ce proba de informatică la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” pentru liceu și la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” pentru gimnaziu.

Comisia științifică este coordonată de profesori universitari de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj, Facultatea de Matematică și Informatică, iar din comisie fac parte toți inspectorii de specialitate din aceste județe.

”Este cel mai tare concurs din Ardeal, din regiunea de nord-vest. Aduce laolaltă copii din 7 județe care s-au calificat la faza națională. Practic este o etapă de pregătire în vederea participării la etapa națională”, a spus și inspectorul general Cristian Nicula.

Festivitatea de deschidere este programată vineri la ora 18.00, la Centrul Cultural Dacia, concursul va avea loc sâmbătă, iar în aceeași zi va fi și festivitatea de premiere.

În premieră, anul acesta, organizatorilor – Inspectoratul Școlar Județean și Societatea de Științe matematice filiala Bistrița-Năsăud, se alătură și Asociația Culturală ”Grigore Moisil” care va organiza în data de 25 martie, la ora 14:00, la Centrul Cultural Dacia o conferință publică .

Asociația va sponsoriza concursul cu 20.000 de lei și va institui, cu această ocazie, o bursă anuală ”Grigore Moisil”. Regulamentul poate fi consultat pe site-ul asociației www.asociatiagrigoremoisil.ro .

1 comentariu

  • Poate ne explică și nouă , cititorilor , Inspectoratul Școlar sau organizatorii, cum de un profesor de specialitate de la Liceul din Prund este trimis în judecată la judecătoria Bistrița pentru bătaie – lovire sau alte violente – și ei nu s-au sesizat și nu au luat încă nicio măsură.
    Chiar azi a avut procesul. Ce exemplu dă omul acesta copiilor ?

    9
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.