Social

Pensionarii cu venituri mici vor primi bani în plus ca să facă față inflației

Pensionarii cu venituri mici vor primi bani care să îi ajute să facă față inflației. Sumele, care provin din bani europeni, vor ajunge la ei în luna octombrie.

Este vorba de sume între 300 și 500 de lei în funcţie de pensia pe care o au vârstnicii, ca ajutor pentru inflaţie. Banii vor fi primiţi în luna octombrie.

Ajutorul a fost legiferat prin Ordonanța de Urgență nr.168/2022 și vizează plata unor sume unice, defalcate în două plăți, pentru toți pensionarii care câștigă până la 3000 de lei pe lună. Sumele diferă în funcţie de valoarea pensiei.

Cei cu o pensie mai mică de 1.500 de lei vor primi un ajutor de 500 de lei, care au între 1.500 şi 2.500 de lei vor primi un ajutor de 400 de lei, iar cei cu o pensie între 2.500 şi 3.000 de lei vor primi un ajutor de 300 de lei.

”Cu pensia minimă, un vârstic nu reuşeşte să-şi asigure necesităţile! Ne dorim să finalizăm un act normativ legat de pensii cât mai repede. Dorim, bineînţeles, să avem o creştere care să se simtă în cazul pensiei minime. În ceea ce priveşte legea pe care o pregătim, acesta este punctul principal. Valoarea de majorare o vom anunţa odată ce cercetarea din partea Băncii Mondiale va fi finalizată. Nu mai este mult până la atunci”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, miercuri la Antena 3 CNN.

Ministrul Muncii a mai spus că legea pensiilor este o prioritate a instituţiei pe care o conduce şi a adăugat că vor avea loc discuţii în acest sens, joi dimineaţă în format online, cu o echipă a Comisiei Europene.

”Anul acesta am avut o majorare (a pensiilor – n.r.) de 12%, se va spune că este una mică, dar am ţinut cont de pragul inflaţiei din anul 2022 şi s-a mărit chiar cu mai mult de atât. Avem două priorităţi la Ministerul Muncii. Prima este Legea pensiilor, atât din sistemul public, cât şi pensia din serviciu. Lucrăm continuu, chiar mâine vom avea o întâlnire o echipă de la Comisia Europeană, la ora 11.00, în format online, pentru a pune la punct mai multe detalii. Colaborăm continuu, atât cu Comisia Europeană, cât şi cu Banca Mondială”, a explicat Bucura-Oprescu.

Ea a mai afirmat că există ”două posibilităţi cu Legea pensiilor, dacă aceasta nu va fi gata la timp, vom respecta legea cea veche şi vom majora în raport cu rata inflaţiei”.

”Nu vrem să formăm românilor iluzii, aşteptări, dar în scurt timp vom anunţa noi informaţii. O pensie medie este în jur de 2.000 de lei, dar eu îmi doresc o pensie cât mai mare pentru români, nu pot spune cât să fie o pensie decentă. Dar trebuie să ţinem cont de ceea ce poate statul român acum. O pensie decentă depinde foarte mult de necesităţile fiecărui pensionar”, a concluzionat ministrul Muncii.

Etichete

27 comentarii

  • Inflația o resimțim cu toții cei cu pensii contributive, nu doar cei cu pensii mici( sub 2000 lei)
   Problema este că ajutoarele acestea ajung la persoane care niciodată nu au cotizat nimic pentru stat, (și nu mă refer la cei care nu pot efectiv sa presteze o munca-bolnavi cu adevărat) ci la cei îmbolnăviți subit si beneficiari de certificate de handicap.

   38
   8
  • Pai și atunci ptr ce sa mai contribuim la pensie, dacă aia de au lucrat 10 ani primesc mereu mai mult!!!????

   13
   2
 • Rușine să vă fie,pentru ce am contribuit la sistemul de pensii 37 de ani,pentru că voi sa vă bateți joc.Cei cu pensii mici sunt ce care n au fost în stare să se trezească în două dimineți la aceeași oră să meargă la serviciu,iar voi îi ajutați cu sume de bani .

  36
  17
  • Fondurile provin din bani europeni .Articolul necesita conform notei redactiei ,3 min de citit si inteles .

   3
   12
  • Doamnă, nu cred că aveți tabloul complet al situației celor cu pensii mici. Chiar azi am vorbit cu o doamnă care a lucrat 18 ani la Sticla, în mediu toxic, s-a îmbolnăvit, s-a pensionat. Sunt mulți în această situație. Cei în putere să lucreze în 2-3 locuri că e voie. Totuși, cu 1200 de lei nu se poate trăi. Nu mai judecați totul prin filtrul unor situații particulare pe care le știți.

   39
   11
  • Greșiți doamna .Nu toți cei cu pensii mici nu s-au trezit dimineață Eu am 1427de lei pensie Din păcate m-am îmbolnăvit și nu am mai putut lucra ,am rămas la 40 de ani cu 20 de ani lucrați Atunci am făcut două infarcte la diferența de 5luni și am rămas în pensie de boala, credeți că nu merit un ajutor

   34
   3
  • Nu ți-e rusine sa spui astfel de prostii cucoană?Dacă mama mea a muncit intr-o fabrica 35 de ani trei schimburi,si are o pensie de 1700 lei,e totuna cu ce debitezi tu?Sunt tare curios ce-ai muncit tu,de esti asa inflamată.

   20
   5
  • Prostia de care dați dovadă vă ține în situația actuală.Povestea cu capra vecinului este la tine acasă.Unitiva împotriva hoților care vă mint și jefuiesc de 33 de ani și nu vă mai mâncați că niște javre între voi.

   11
   1
  • Iar eu va contrazic scumpa Doamnă!!! Mama a lucrat ca femeie de serviciu la o grădiniță, 25 de ani, trezindu-se pe timp de iarna la 4 dimineața pt a face focul, să le fie cald copiilor, spălând covoare în mijlocul iernii, pt cercuri pedagogice cum se era în aceea perioadă comunista, iar la 54 de ani ieșit la pensie pe caz de boală (anticipată, boala reală, astăzi abia merge), și are pe 33 ani vechime (a lucrat și la Fab de conserve înainte de grădiniță), 1400 lei, cu majorări cu tot!! Deci, despre ce vorbim Doamnă!! Sunt persoane care au muncit din greu, dar din păcate, nu le erau mărite salariile, și au ieșit cu pensie mică când le a venit vremea… Multă sănătate tuturor și numai bine!!!

   9
   1
 • Prețurile cresc pentru ca nu este suficientă materie primă, nu sunt suficienți muncitori, șoferi, bucătari.
  Multe produse nu se mai fabrica in China, se fabrica in Europa, la prețuri mai mari, (salarii mai mari, taxe de mediu mai mari).
  Este rezultatul deglobalizarii, încercarea de a nu mai fi dependenți de China, de Rusia.
  Atenție la ce ca doriți. Produs in România înseamnă mai scump, decât produs in China. Asta ne dorim? Sa cumpărăm produse scumpe?.
  Pur si simplu, nu ajunge la toată lumea.
  Nu rezolvi problema dându-le oamenilor mai mulți bani, produsele o sa dispară și mai repede din magazine.
  In Danemarca inflația e la 2,5% pentru ca nu su plafonat nimic, nu su mărit pensiile.
  I-au ajutat pe pensionarii saraci (cei care nu au și pensii private) studenții, Tot asa le-au dat câte un cec de doua ori pe an.
  Salariile au crescut cu doar 2%, dar statul nu are niciun merit. Sindicatele si patronatele au negociat di au ajuns la un acord – Creștere a salariilor de 2% in 2023 si 2% in 2024.
  Inflatia s-a stabilizat.

  Nu poți sa ajuți pe toată lumea. Provoci inflație, creste deficitul bugetar, dobânzile bancare rămân la 7% ani de zile.
  Deci, ajuți cât mai puțin, doar pe cei care
  sunt muritori de foame.
  E corect?
  Asta este o discuție politică, de stânga vs de dreapta.

  10
  7
  • @Adrian C.

   Politicile de Dreapta sunt cele într-o balanță adecvată…. Dreapta generează bogății iar Stânga o reparte, bineînțeles asta nu se întâmplă în România ci în țările Occidentale…
   Mămăliga noastră fiindcă nu ne îngrijim unii pe alții, dar sus inimile… continuăm.

   2
   10
  • Pentru Levente Pușcaș
   În caz că n-ai observat, dreapta generează bogății doar pentru bogați, săracii sărăcesc și mai tare în regimurile de dreapta. Cât despre stânga din România (PSD), e mai de dreapra decât liberalii care sunt de fapt mai toți bugetari. Nu vorbim aici de USR și de haur care nici ei nu știu ce sunt.

   15
  • @Iancu Dana

   Bun, tu le vezi din punctul tău de vedere iar eu din punctul meu de vedere.
   Eu, spun eu… nu-mi trece prin gând să amestec USR cu cei de culoarea galbenă, ar fi o jignire pentru USR.

   4
   9
 • Prin aceste ajutoare atribuite pensionarilor cu pensii mici și care nu sânt cu probleme medicale….nu se face decât să se încurajeze nemunca….nu e corect.

  17
  7
 • Ajutați pensionarii, ajutați bugetarii, dar pe amărâții care lucreaza 12 ore pe zi pe 2000 lei și mai au și 2 copii de crescut, nu îi ajutați cu nimic? Toată ziua pensionari în sus, pensionari în jos, mai gândiți-vă și la clasa muncitoare care ține economia în mișcare! Pensionarii din contribuția lor au primit de la Ceaușescu apartamente gratis, mergeau gratis în fiecare an la mare și la băi, au primit mobilă de la întreprindere, să mă mai scutească cu contribuția lor de 40 de ani, banii ăia s-au dus demult! Hai să ne concentrăm pe tinerii care lucrează, care cresc viitorul țării, care plătesc impozite din care își iau pensionarii (încă odată) pensia!

  17
  18
  • AI DREPTATE
   ..pune bani deoparte daca ai de unde ca la azil ajungem!
   Peste 10 ani ajungem toti in azilele groazei!!!
   Acum platim rate la apartament, rata la masina, rata la credit, rata…..peste rata si nu mai ramane nimic…
   EI NU Au aceste probleme ca au pensii….pensii speciale

   6
   3
  • Să îți fie RUȘINE ares din acea contribuție de care spui tu că sa dus de mult poate că a BENEFICIAT ȘI CINEVA DIN PARTEA FAMILIEI TALE RUȘINE SA ÎȚI FIE

   8
   4
  • Demagogule.Mult te doare pe tine capul de tinerii care muncesc pe 2000 de lei.

   5
   3
 • Uite așa își cumpără guvernanți voturile, cu pomeni.
  La ce naiba sa mai faci școală să lucrezi vreo 45 de ani că te ajung din urmă asistați .
  Respect pentru toată lumea care a muncit, dar pensia trebuie sa respecte principiul contributivității.
  Niste lași care au mai înființat o agenție de control mai aveau de angajat niste lipitori

  17
  2
 • Adică își fac mila pt cei cu pensii mici ,eu am 34 de ani de serviciu di o pensie de 1200 este o pensie normala în privința celor care au făcut aceste calcule ,exact ca și ajutorul celor care nu au muncit niciodată mare rușine!

  11
  1
 • Felicitari dna. Ministru ptr. funcție, dar faceți ceva și ptr. Pensionarii care au o vechime în munca neîntrerupt 40 ani și cu o pensie de 1760 și văduvă de 2 ani cu 7 boli diagnosticate care nu se încadrează nici la ajutorul de 250 RON. E f. greu. Numai medicamentele ma costa 600ron pe luna. Multumesc ptr. înțelegere. Am mare încredere în dv. Va salut de la Iași.

  4
  3
 • Cât timp nu se aplica corect pentru toată lumea principiul contributivității la pensii nimic nu este normal totul este o porcaiala politica in România ,ma felicit pe fiecare zii pentru decizia pe care am luat-o aceea de a emigra din țara asta plină de hoți , ps de doua luni am renunțat si la cetățenia romană

  7
  3
  • @Judy
   Ai valori bine înalt puse, ști spune NU atunci când trebuie spus NU.
   😉

   1
   5
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.