Actualitate

Pentru ce nereguli au fost amendate magazinele Lidl, inclusiv din Bistrița-Năsăud

Comisarii pentru Protecţia Consumatorilor au aplicat amenzi în valoare de 7,3 milioane de lei unor magazine Lidl din toată ţara şi au decis oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor, în cazul a 38 de unităţi, inclusiv din Bistrița-Năsăud, pentru nereguli constatate în timpul controalelor efectuate în acest an.

De la începutul acestui an şi până în prezent au fost desfăşurate 307 acţiuni de verificare a supermarketurilor Lidl, la nivel naţional, în cadrul unei tematici de control care prevede supravegherea modului în care marile lanţuri de retail, care activează în România, respectă legislaţia în vigoare, se precizează într-un comunicat al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

În urma neregulilor constatate, comisarii ANPC au aplicat 481 amenzi contravenţionale, în valoare de aproximativ 7,3 milioane de lei, 133 de avertismente şi au oprit definitiv de la comercializare produse neconforme în valoare de peste 125.000 de lei.

De asemenea, comisarii au decis oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor, în cazul a 38 de unităţi situate în judeţele: Arad, Prahova, Caraş Severin, Hunedoara, Neamţ, Iaşi, Constanţa, Olt, Dolj, Braşov, Alba, Mureş, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa- Năsăud, Ilfov şi municipiul Bucureşti şi propunerea încetării practicilor comerciale incorecte, în cazul a 66 de unităţi. Pentru un magazin din municipiul Bacău comisarii au decis închiderea temporară pentru o perioadă de până la șase luni.

”Nu ştiu cum funcţionează această reţea în celelalte ţări. Speram ca măcar în România să fie un exemplu pentru toţi ceilalţi, dar mai ales pentru noi. De asemenea, nu ştiu dacă, în ţara de origine a acestui operator economic se mănâncă legume şi fructe mucegăite sau preţurile de la raft nu se potrivesc cu cele de la casă. Mă întreb şi dacă, după venirea unei autorităţi în control şi aplicarea unor sancţiuni, lucrurile sunt tratate cu aceeaşi superficialitate şi dezinteres. Noi ne luaserăm pixuri să învăţăm ce trebuie să facem, dar a trebuit să scriem cu ele în procese verbale de sancţiune”, a declarat Horia Constantinescu, preşedinte ANPC.

Printre cele mai importante nereguli constatate de reprezentanţii Protecţiei Consumatorului s-au numărat: comercializarea unor produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită, depozitarea unor produse de panificaţie neambalate, în lăzi cu praf şi impurităţi, folosirea unor vitrine sau lăzi frigorifice fără grafice de monitorizare a temperaturii, deteriorate sau neigienizate, cu gheaţă în exces, depuneri de praf, mâzgă, resturi alimentare şi de ambalaj, lovite, cu rugină, chedere rupte, utilizarea unor rafturi de expunere şi a unor tăvi deteriorate sau neigienizate şi folosirea unor cuptoare neigienizate.

Alte nereguli au vizat comercializarea unor produse fără a avea eticheta cu elemente de identificare privind lotul şi data limită de consum, comercializarea unor produse alimentare cu ambalaje depreciate, devidate, cu lovituri mecanice, comercializarea unor fructe/legume ca fiind calitatea I când, în realitate, prezentau lovituri mecanice, mucegai şi zone încolţite, lipsa de la raft a preţurilor produselor, nerespectarea regimului promoţiilor (lipsa de la raft a produsului de referinţă, în cazul comercializării produselor, în sistem multipack, nespecificarea perioadei în care se desfăşura promoţia etc.).

Comisarii au mai depistat în timpul controalelor neconcordanţe între preţul produselor de la raft şi cel de la casa de marcat, existenţa unor condiţii de depozitare necorespunzătoare, cu curăţenie deficitară, lipsa menţionării factorilor alergeni de pe etichetele produse în magazine, lipsa menţionării ţării de provenienţă a unora dintre produsele, lipsa declaraţiilor de conformitate în cazul unor produse electrocasnice comercializate sau netraducerea acestora în limba română, lipsa traducerii în limba română pe etichetele unora dintre produse, lipsa menţionării pe etichetă a termenului de valabilitate al produsului, etc.

În luna august a anului trecut, mai multe magazine din reţeaua Lidl au mai fost amendate cu 3,5 milioane de lei, tot din cauza unor nereguli găsite în timpul controalelor efectuate în unităţile, care s-au derulat în luna august.

Etichete

8 comentarii

  • Probabil pe bună dreptate, dar problema e că noi, consumatorii plătim aceste amenzi. Amenzile și furturile se estimează la începutul anului și se prind în bugetul de cheltuieli. Prețurile se majorează procentual astfel încât să conțină și cheltuielile cu amenzile, iar la sfârșit de an se fac corecții. Doar nu credeți că acești coloși își diminuează profitul din cauza unor amenzi sau furturi. Targetul este sfânt și se atinge prin orice metode!

    26
    2
  • La privat au ajuns sa lucreze martoage care nu au loc la stat.Pe cand la stat se umfla toti din hrana abundenta, privatii sunt muritori de foame si pe cale de disparitie,urmarea fiind ca cei de la stat si pensionarii o sa ramana singuri .Unde in lume mai exista o tara in care castiga mai bine pensionarii decat cei din campul muncii? Daca facem noi un control la stat o sa constatatam urmatoarele: neconcordante intre venituri si cheltuieli, risipa fantastica a banului public,angajarile se fac pe pile,etc. Drept urmare(noi, poporul de rand) vom lua urmatoarele masuri: scadem numarul bugetarilor la jumatate,desfiintam pensiile speciale si interzicem ciumei sa mai nenoroceasca tara asta!!

    48
    10
  • Sunt o persoana care îsi face cumparaturi zilnic pentru ca prefer sa consum alimente proaspete si zilnic ma lovesc de acelesi probleme: clienti care se servesc cu mana goala din produsele de panificatie ,nefolisindu-se de manusi,alimente mucegaite, carne urat mirositoare cu aspect învechit ,rafturi de expunere si depozitare sub orice critica ,si altele care sunt în numar destul de mare.Ți se ofera tot felul de scuze dar aceste probleme din cauza nepasarii ,nu sunt si nu vor fi remediate niciodata.Nu este de mirare ca populatia este asa de bolnava si in mare parte din cauza alimentatiei de proasta calitate.De ce nu se fac controale la acestea în momentul cand intra în tara ?De ce permit sa intre în tara alimente de o calitate asa de proasta?De ce nu putem sa le impunem si noi celor din exterior standarde mai ridicate de calitate a produselor pe care ni le trimit ?De ce este asa de mare diferenta de calitate dintre produsele trimise de catre straini la noi in tara si produsele consumate de ei?Ei consuma produse de o calitate cu mult mai buna decat ce ne trimit ei noua.De ce li se permite si de ce ai nostri nu iau masuri in acest sens ? Deageaba avem astazi mai multe produse la raft ,daca ele sunt cancerigene.
    O alta problema foarte dureroasa este prapastia foarte mare dintre salariile de la stat si cele de la patronat.Oare de ce?Sunt satula si scarbita de discutiile de la televizor în care sunt vesnic nemultumiti cei de la stat care au salarii exorbitante si doresc vesnic mariri.Numai de ei se discuta de parca noi ceilalti de la patronat cu salarii minime pe economie nici nu mai existam sau saracii pensionari care sunt de tot plansul ,care renunta la mancare si altele în favoarea medicamentelor si intretinerii si de multe ori nici pe acelea nu au cu ce le plati.Nu este dureros ce se întampla?De atatia ani nimeni nu face nimic sau aproape nimic.

    28
    2
    • Cine va pune sa faceti zilnic cumparaturi de la hypermarket-uri? Mi-am facut o lista de producatori romani locali si din tara si am ajuns la concluzia ca pot sa cumpar peste 50% din ce consum doar de la ei. Va las aici lista, poate va treziti si sustineti producatorii/comerciantii romani:

      1. Lactate si branzeturi de la Lechinta, Romfulda sau din piata
      2. Carne de la Agro-Ardeal, Turma, Caraiman, Jupanu’
      3. Paine – aveti o gramada de optiuni : Artisan, Atlantis (Casa cu paine), etc. sau puteti sa faceti paine acasa.
      4. Detergent : farmacia de detergent
      5. Igiena personala, produse de curatenie : Farmec
      6. Ceaiuri, produse naturiste : Fares
      7. Incaltaminte : Marelbo
      8. Fructe, legume : diverse aprozare din oras, mici afaceri locale
      9. Camasi, costume, pantofi, pantaloni : Marecom

      Cu siguranta pot sa mai adaug 4-5 surse, dar nu-mi vin acum in minte. Va invit pe dumneavoastra si pe restul cititorilor sa completati lista. Spor la cumparaturi!

      22
      13
    • Jupinu.spala salamu expirat.injecteaza carnea.tu stii ce maninci.?nu mau vb de JUPIN..CA E CHIAR JUPIN..POFTA BUNA

  • Magazinele au 1000 de produse care au preț diferit de la o săptămâna la alta, mai ales acum când inflatia este in floare.
    Este imposibil ca din 1000 de prețuri sa nu uiți sau sa greșești si sa nu actualizezi pretul la raft cu pretul de la casă.
    Mi se întâmpla si mie sa constat ca pretul de la casa e mai mare, si nu este nicio problema, primesc produsul la pretul afișat la raft. După care supermarketul tipărește o eticheta noua, cu pretul corect si corectează greșeală de la raft.
    Se mai întâmpla sa fie câte o portocala o mie stricată, sau alte fructe sau legume stricate. Angajații trebuie sa fie mai atenți, mai vigilenți, mai motivați să se uite din când in când in mormanul de fructe si legume si să le îndepărteze pe cele stricate.
    Probabil ca sunt prea putini angajați și nu au timp sa verifice , sau muncesc după principiul “ei se fac ca ne plătesc, noi ne facem ca muncim”. Poate ca ar trebui dati afara, daca sunt nepăsători, verifică si nu îndepărtează fructele in stare de putrefacție.
    E munca necalificata, peste tot primesti salariul minim, nu poți avea pretenții. In Supermarket in Danemarca muncesc elevi de liceu, de exemplu 8 ore sâmbătă și 4 ore miercurea.
    Alții muncesc 8 ore duminica si 4 ore moartea etc.
    Sau pensionari care mai fac un ban in plus pe lângă pensie. Si ri muncesc tot asa 8 ore pe săptămâna.
    In unele Supermarketuri din străinătate, primesti o ciocolata daca găsești produse expirate. Am găsit si eu odată ouă si am primit o ciocolată.

    8
    4
  • Am observat, cu surprindere si cu părere de rău, ca romanii sunt bolnavi.
    Oameni tineri de 35-40 de ani cu pietre la rinichi, cu cancer de colon, cu citiza hepatica, alții au făcut infarct si au murit, etc.
    Ceva nu e in regula in România. O fi de la apă, alimente, aer, băutură, probabil că de la toate.
    Ei zic că e de la Cernobâl si de la radiații.

    3
    3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS