Actualitate

Perdele verzi pe marginea DN 17, în Unirea și Viișoara – 13,7 milioane lei

Municipalitatea depune pe Programul Regional Nord-Vest, pentru finanțare cu bani europeni, proiectul ”Amenajare perdele verzi limitrofe DN 17 în Unirea și Viișoara”, apelul fiind deschis până în 2 mai. Investiția a primit aprobarea Consiliului Local.

Valoarea totală a proiectului este de 13.707.705,38 lei.

Prin proiect se propune, în primă fază, o decopertare a solului și molozului existent pe traseul acceselor auto și pietonale și în zonele cu diverse funcțiuni propuse. Sunt necesare următoarele lucrări: desfacere / demolare mobilier urban existent, garduri improvizate, alte construcții realizate de locuitorii din zonă; desfacere/demolare parcări ilegale, pavaje realizate de locuitorii din zonă; demolări structuri pietonale/rutiere/scări; desfacere borduri existente; desfacerea pavajelor existente; defrișare vegetației arboricole și arbustive deteriorate; curățarea terenului de iarbă și buruieni; îndepărtarea pietrișului; transportul resturilor vegetale și a celor rezultate după demontări și desfaceri ale elementelor construite.

Apoi, se vor realiza: plantări de arbori, arbuști, specii floricole perene și graminee ornamentale; reabilitarea aleilor pietonale/a acceselor auto (shared space); refacerea suprafețelor înierbate; instalarea mobilierului urban (bănci și coșuri de gunoi, bănci cu funcție avansată (panouri solare, USB, încărcare).

”Incoerența și lipsa de legături logice în cazul traseelor pietonale, lipsa perdelelor de vegetație arboricolă care să atenueze efectele negative ale traficului auto intens din zonă, nevoia stringentă de spații verzi stradale de calitate, poziția și legăturile pe care le poate facilita, urgentează necesitatea amenajării”, precizează municipalitatea.

Suprafața de teren vizată de proiect de 59.149,08 mp, este aferentă căilor de circulație, cu destinația de spațiu verde stradal, în intravilanul municipiului Bistrița, localitățile componente Viișoara și Unirea, parțial DN17/E58, aparținând domeniului public al municipiului, dispusă după cum urmează:

Viisoara  – 24.230,20 mp din care: 

 • Spațiu verde propus (suprafeţe plantate, circulații permeabile înierbate, suprafețe înierbate) – 22.805,73 mp
 • Accese auto/pietonale reabilitate – pavaje permeabile – 1424,47 mp.

Unirea – 34.918,88 mp din care: 

 • Spațiu verde propus (suprafeţe plantate, circulații permeabile înierbate, suprafețe înierbate) – 32.067,48 mp
 • Accese auto/pietonale reabilitate/ propuse – 2.851,40 mp

8 comentarii

  • Aveti rabdare domnule Born!
   Anul acesta, de alegeri se anunta intentia.
   Peste 4 ani se lauda cu intentia de a realiza acest proiect, care de altfel il vad foarte util.
   Peste 8 ani, inainte de alegeri, se lauda (probabil) cu implementarea proiectului.

   22
   8
  • Pentru sănătatea oraşului este necesară plantarea Pădurii Urbane Drumul Cetății pe locul unde a fost fabrica de teracatotă, o pădure doar cu arbori autohoni din pădurile din jurul Bistriței fără trotuare şi fără nici-un mobilier urban, puncte de alimentație publică , grătare etc…..

   14
   1
  • Acolo este foarte util construirea a încă două benzi de circulație pentru autovehicule fiindcă este loc suficient şi acum aproape că se circulă bară la bară.

   23
   2
 • Din orice numai sa nu faca drumuri , si stam ca boii in trafic , daca se tot gandesc la poluare au testat cat este poluarea bara la bara si cat este in regim normal ?

  3
  1
 • De ce nu vă luați biciclete că tot avem piste sau mergeți cu autobuzul,nu circulați fiecare din casa cu mașina proprie

  1
  2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.