Actualitate

Personalul din sănătate și asistență socială, epuizat. Sanitas cere drepturile salariale stabilite prin lege

(FOTO) Costumați în echipamente de protecție. Așa au venit la Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud reprezentanții Sindicatului Sanitas Bistrița-Năsăud pentru ca să atragă atenția asupra gravelor probleme din sistemul medical și de asistență socială de la nivel județean.

Liderul județean Titi Costin a spus că vorbește în numele a peste 1200 de angajați din sistemul medical, de asistență socială și medico-sanitară.

”În condițiile actuale de pandemie, după 7 luni de activitate intensă continuă, personalul din sănătate este epuizat. Personalul de asistență socială care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale, în casele de tip familial, în unitățile medico-socială din județ, la această oră nu mai poate face față provocărilor care sunt din cauza epuizării fizice și psihice. Primul semnal de alarmă pe care vrem să-l tragem este acela de a debloca, de urgență, toate posturile din sistemul de sănătate și asistență socială care sunt bugetate pe o perioadă de cel puțin 6 luni cu posibilitatea prelungirii pe perioada cât va mai continua starea de alertă. Nu cerem nimic în plus, cerem ca acele posturi care s-au vacantat prin pensionări, prin plecări din unitate, demisii, etc., să fie automat ocupate, fără concurs, pe o perioadă de 6 luni. Legislația spune că poți să angajezi pe perioada stării de alertă – care e timp de o lună – dar cine vine pentru o singură lună?”, a întrebat retoric Titi Costin.

El a adăugat că, din cauza faptului că mulți angajați din sănătate s-au infectat sau au fost contacți direcți și au fost obligați să se izoleze, ”nu mai este cu cine lucra în spitale și în centre rezidențiale”.

Costin s-a arătat dezamăgit că, în tot acest timp, autoritățile statului au sistat dialogul cu sindicatele și acesta este motivul pentru care reprezentanții Sanitas au venit la Instituția Prefectului cu revendicările lor.

”Nemulțumirea mare a membrilor noștri de sindicat este că nu și-au primit drepturile salariale stabilite prin lege. Nu cerem nimic în plus decât ce s-a stabilit prin lege. În Legea 82 din 2020, publicată de Monitorul Oficial, scrie că personalul care a stat izolat la locul de muncă sau acasă în ciclu de 14 zile primește un stimulet de risc de 2500 de lei, dar nici în ziua de azi nu se știe dacă va fi primit sau nu. S-ar putea să intrăm din nou în stare de urgență, Doamne ferește, și mă întreb: oare acei oameni cărora li s-au promis 2500 de lei și nu li s-a dat, cum vor intra mai departe? Cu ce gând? Avem spor de 30% pentru cei care îngrijesc persoane confirmate Covid, stabilit tot prin lege, dar nici acela nu s-au primit”, a spus el.

Prim-vicepreședintele Mirela Trișcă a continuat cu alte probleme.

”Pentru cei din domeniul asistenței sociale luni (9 noiembrie a.c. – n.r.) e ziua de salariu, dar nu sunt bani deloc și se vor trezi oamenii fără lefuri. După tot stresul acumulat că se lucrează cu pacienți confirmați sau suspecți de Covid se mai trezesc și fără salarii. Este vorba de angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, 610 persoane, care ar trebui să își încaseze banii, dar Guvernul nu a onorat alimentarea contului Consiliului Județean pentru a se putea plăti aceste salarii. Aceasta în condițiile în care sunt foarte mulți angajați din centre infectați. Chiar ieri erau 11 colegi de la Beclean, asistenți și infirmieri. În fiecare zi avem cazuri noi din toate centrele”, a spus Mirela Trișcă, care este și liderul de sindicat al Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

Situația nu este mai roz nici în spitale, a adăugat ea: ”Noi, cei din spitale, ne simțim umiliți și nedreptățiți prin faptul că acel spor de pandemie promis nu ne-a fost acordat, iar Guvernul nu recunoaște Legea 62 care a trecut de Parlament. Ministerul Sănătății a plătit acel spor pentru angajații din subordinea lui, doar pentru ceilalți nu a fost achitat. Pentru cei care lucrează în secții de Covid nu s-a acordat sportul de pandemie, însă pentru cei subordonați direct MS acel spor a fost acordat”.

De asemenea, ea a mai spus că nu s-a primit nici voucherele de vacanță la Spitalul Județean de Urgență. ”Insistă (guvernanții -n.r.) pe faptul că fiecare unitate trebuie să plătească acele vouchere, dar, în momentul în care unitatea devine Covid, cum e și Spitalul Județean, ea nu mai poate realiza fonduri proprii și atunci cineva trebuie să susțină financiar ca să putem funcționa. Unitatea nu are de unde să plătească pentru că nu realizează fonduri proprii. Am rămas și fără acele vouchere de vacanță care, bineînțeles că pentru celelalte categorii bugetare au fost acordate”, a mai spus Mirela Trișcă.

Titi Costin și Mirela Trișcă au fost primiți de subprefectul Eugen Curteanu, iar ceilalți colegi au așteptat afară.

În cazul în care Guvernul nu va da curs cererilor Sanitas, sindicaliștii spun că este posibil să recurgă și la alte forme de protest, deciși fiind să participe, dacă va fi nevoie, și la mitinguri.

21 comentarii

 • Acuma , ce vreti si voi ? Nu stiti ca dreptatea e pentru cainii mari , nu si pentru catei ? In haita mananca intai masculul alfa , apoi restul haitei , iar cateii daca mai ramane…Orice asemanare e cu totul intamplatoare.

  • Baniiii sa vina baniiiiii… Ca altfel va ia oboseala si riscu-i foarte mare. Toți bugetarii v-ați învățat cu sporuri și vacante plătite!!!De cine??? De ce??? Va înghesuiți la stat ca la moaște. Da, mulțumim pentru munca depusa și pentru care ar trebui sa va luați leafa fără întârziere dar mai lăsați-o cu voucherele și sporurile da pandemie. Omenia….lipsește omenia la mulți dintre voi. Multa sănătate și spor la munca!!!

 • Nu e simplu sa lucrezi in domeniul sanatatii mai ales in aceasta perioada. Aangajatii din mediul privat oare nu sunt epuizati? Ei , sunt obisnuiti e ceva normal sa fie asa. Nu mai vorbim de diferentele enorme de salarizare dintre aceste doua categorii.

 • Daca sunt epuizați să-și prezinte demisia! Statul trebuie sa le spună clar…nu va convine plecați!!! Va asigur că nu o să-și prezinte nimeni demisia.

  • pentru ei demisia e ca o cerere de iesire la pensie!
   asta vor!
   sa iasa la pensie cand iesa din tura!
   poate vor si astia pensie speciala ca alte lepre !

 • Lucrez la Leoni si vreau s ama inscriu si su in sindicatul vostru.
  Platesc cotizatie si vreau sa mi reprezentati si mie interesele.
  1. Eu muncesc de 2700 de lei pe luna, platesc impozite 10% merge ca rezerva pentru zilelle de concediu si-mi ramane in mana in jur de 1700 de lei si vreau sa am salariu de 4000 de lei in mana iar diferenta sa o iau de la STAT(asa cum sunt bugetarii).
  2. Doresc ca sa nu mai muncesc pentrru zilele de conscediu si SA PRIMESC PLATA CONCEDIULUI DE LA STAT (asa cum primesc bugetarii-ati auzit de bugetari care stau dupa ora de program sa faca bani pentru concediu?)
  3. Vreau sa primesc salopete curate in fiecare zi, dezinfectate, DE LA STAT etc asa cum primesc toti bugetarii.
  4. Vreau sa am tichete de concediu platite din BUGETUL D ESTAT asa cum primesc si bugetarii (nu am vazut nici un bugetar sa munceasca peste orele de program pentru aceste tichete)
  5. Vreau sa primesc locuinta de servici cu chirie zero cu drept de a cumpara apartamentul dupa perioada de amortizare , asa cum primesc toti bugetarii – nu am vazut nici un bigetar care sa vina cu doua ore mai repede la servici sa munceasca pentru locuinte moka
  6. Vreau sa fac primesc ceva ca si gura mea mananca sub forma de indemnizatie de hrana
  nu am vazut nici un bugetar sa plateze rasaduri de legume, in fata institutiei unde lucreaza, sa aduca aport BUGETULUI DE STAT pentru a beneficia de acest avantaj MOKA
  7. Dar ce p…la mea trebuie sa ma insir toate facilitatile bugetarilor care se INFRUPTA DIN BUGETUL TARII MOKA Parca ar fi facut doar din NEMUNCA lor CA ORICUM AJUNG IN TOTI….mesaj reeditat….. LA 2 M SUB PAMANT
  asa ca …sa aveti noroc de toate
  si SUCCCESURURI IN MITINGURILE VOASTRE
  PS Nu mai vreau nimic, nu vreau nici un sindicat, nu vreau SA PROFIT DE SITUATIA DE TARA pentru asta va las pe voi ca ….DOAR SUNTETI BUGETARI

  • Meseria și locul de muncă ti-o alegi conștient și voluntar, nu te obligă nimeni să lucrezi la Leoni sau pt. o altă firmă!!! Du-te și lucrează pentru mai mulți bani, dacă ești nemulțumit de Leoni! Iar referitor la săptămâna liberă a celor din sănătate, de fapt sunt zilele de concediu de odihnă ale angajatului+ cel puțin 2 zile/săptămâna lucrate de angajat în plus , așa că nu vă mai cramponati în….știință

  • Du-te la școală și învață ca să evoluezi și apoi pleci de la Leoni că nu te ține nimeni forțat acolo! Spor la învățat!

  • munca voastra e suparaevaluata
   se cheltuie foarte multi bani de la buget pentru bugetari in raport cu ce se aloca din acelasi buget pentru CEI DE LA PRIVAT
   si pana la urma cine ……la mea face bugetul….bugetarul sau privatul?

 • Cu ce drept folositi echipamentele, mastile primite din spitale?
  Nu v-ati gandit ca ele acum puteau salva viata unui coleg dintr-un alt spital din tara?
  Daca sunteti asa de epuizati cum de aveti timp pentru mitiguri?

  • TU CREZI CA FACI TOTUL PENTRU PACIENT ca sa meriti salariu de 8000 lei pe luna????
   sau
   MUNCA TA E DE 8000 LEI PE LUNA si a mea e de doar 2000 lei?

 • N-aveti sa primiti nimic.
  Sa va intre bine in cap: voi nu sinteti oameni.
  Voi sinteti forta de munca.
  Forta de munca trebuie ieftinita.Asta e programul ciumei galbene.
  Trebe ca toata lumea s-o duca prost.
  Sa fie somaj si disperare destul de mari ca oamenii sa se vanda mai ieftin pe piata muncii.
  Viata voastra a ajuns sa valoreze prea mult.Trebe devalorizata.
  Dupa masurile luate de ciuma galbena, viata voastra are sa valoreze cinci bani ruginiti pe piata muncii.
  Atunci veti fi destul de ieftini si disperati ca sa va vindeti pe doua cepe degerate pe piata muncii.
  La cine nu-i convine, sa-si ia burca-n spate si sa mearga la cules sparanghel.
  Acolo e mare nevoie de forta de munca.
  Sa traiti bine.

  • MDR, fiecare cu experiențele și experiența sa Depinde ce valori urmezi, dacă ești „trantor” atunci urmează tu exemplu dat

 • Ma, politrucilor! Leo, Cetatean, falsu muncitor la Leoni.
  Mamaligarii vor avea o tara ca afara cind muncitorul adevarat de la Leoni va avea salar aproape la fel cu orice muncitor din afara.
  Daca aduci salarul asistentei medicale la salarul unui necalificat nu e tara ca afara.
  E Africa sclavilor.
  Negustorii de sclavi le-au dat sclavilor frigurile galbene,
  Voi ati venit cu ciuma galbena, nu era destul Covidu.
  Sa traiti bine.Care mai apucati.

 • Ma, pui de sluga !
  Nu salariu lui Ioana e prea mare.
  Salariul tau e prea mic.
  In orice tara civilizata salariul lui Ioana ar fi de rahat pentru munca ce o face.
  In orice tara civilizata salariul tau ar fi considerat de si mai mare rahat.
  Nici un angajat dintr-o tara civilizata n-ar accepta sa faca slujbele voastre pentru salariile pe care-l iei tu sau Ioana.
  Vreti o tara ca afara?
  Cereti sa fiti platiti ca afara.
  La munca egala cu angajatii de afara, salarii apropiate de salariile europene.
  Da nu vreti sa fiti tratati ca afara.Pui de slugi.
  V-ati obisnuit sa fiti saraci si prosti.
  Ciuma galbena are sa va deie ce vreti.
  Are sa va faca si mai saraci si mai prosti.
  Sa traiti bine.Ca afara, la sparanghel.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS