Social

Planurile UBB Cluj legate de castelul contelui Bethlen din Arcalia

Castelul contelui Bethlen din Arcalia, comuna Şieu-Măgheruş, este singurul din cele 12 castele din judeţul Bistriţa-Năsăud care în ultimii ani a avut o soartă mai bună, după ce a fost preluat de Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Însă, pentru a nu se degrada, UBB intenţionează să îl reabiliteze, în acest sens depunând o solicitare pentru obţinerea avizului de mediu la APM.

Pe pagina sa web, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de obţinere a avizului de mediu şi declanşarea etapei de încadrare pentru: Plan Urbanistic Zonal – Reabilitare centru de învățământ, cercetare, bază de practică și conferințe Arcalia, în localitatea Arcalia, comuna Șieu-Măgheruș, titular: „Universitatea Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca. Prima versiune a planului poate fi consultată la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, în zilele de luni-joi, între orele 9,00 – 15,00 şi vineri între orele 9,00 – 13,00.

Suprafaţa totală a proprietăţii de la Arcalia este de 16,5 hectare şi se compune dintr-un parc dendrologic cu circa 150 de specii autohtone şi exotice şi din trei corpuri de clădiri. Castelul propriu-zis, construit în urmă cu 150 de ani, într-un stil mauro-bizantin, este singurul de acest fel din Transilvania. Domeniul a fost preluat în 1947 de stat şi transformat în magazin sătesc, staţiune de maşini agricole, apoi în tabără pentru pionieri, iar din 1963 a fost preluat de UBB Cluj. Timp de trei decenii, aici a funcţionat Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice, fiind utilizat şi pentru practica de vară a studenţilor.

Aici se află o sală de conferinţe de 80 de metri pătraţi, care poate adăposti circa 70 de participanţi, o sală de seminar de 40 de metri pătraţi, pentru 20-25 persoane, o sală de lectură, de 40 de metri pătraţi şi Biblioteca Francofoniei, de 25 de metri pătraţi.

O altă particularitate a clădirii o constituie parcul dendrologic care înconjoară castelul şi unde, pe o suprafaţă de circa 16 hectare, vizitatorii pot vedea peste 150 de specii de arbori şi arbuşti, din diferite colţuri ale globului, cum ar fi bradul argintiu, molidul caucazian sau salcâmul japonez.

Deosebit de interesantă este şi organizarea parcului ce cuprinde alei principale, care delimitează parcul (de molid, de salcâm, de carpeni şi aleea centrală), alei de legătură şi aleea labirint.

Centrul de la Arcalia găzduieşte simpozioane ştiinţifice, seminarii, cursuri de vară, expoziţii, tabere de creaţie, dar este deschis şi vizitatorilor, care, însă, nu au acces şi în interiorul castelului, ci doar în parcul dendrologic.

În aprilie 2009, Universitatea Babeş-Bolyai a fost dată în judecată de cetăţeanul maghiar Atzel Ferenc, care a depus acţiune la Tribunalul Bistriţa-Năsăud prin care cere să fie anulat titlul de proprietate dat universităţii pentru domeniul de la Arcalia care a aparţinut contelui Bethlen, motivând că el este moştenitorul de drept al acestuia, în calitate de rudă a familiei de grofi. Urmaşul contelui Bethlen Balazs nu a putut dovedi, însă, că este descendent direct al familiei Bethlen.

Domeniul nobiliar din Beclean a fost continuatorul celui bisericesc catolic, care prin donaţie regală a intrat în posesia nobililor Apaffi din Nuşeni. Familia Bethlen s-a constituit în urma dezmembrării domeniului nobiliar al Apaffeștilor (Apaffyi) din Nuşeni, alcătuit din 22 de sate şi moşii.

Centrul poate fi vizitat contra unui bilet în valoare de 2,5 lei şi poate fi închiriat inclusiv pentru realizarea unor fotografii de nuntă. AICI tarifele praticate de UBB.

2 comentarii

  • In anul 2014, Universitatea Babeș-Bolyai(UBB) a câștigat definitiv și irevocabil în instanță centrul de la Arcalia, printr-o decizie a Curții de Apel Cluj, formulata astfel: ”Respinge recursurile declarate de pârâţii Maizlne Atzel Reka Borbala, Borbely (Atzel) Sarolta născută Atzel, Atzel Aron, Atzel Kinga Eva şi Atzel Ferenc împotriva deciziei civile nr. 16/A din 29 ianuarie 2014 a Tribunalului Bistrița-Năsăud pronunţată în dosar nr. 8394/190/2012, pe care o menţine. Decizia este irevocabilă. Dată şi pronunţată în şedinţa publică din 3 iunie 2014”.
    Avand in vedere ca UBB a câștigat definitiv și irevocabil în instanță castelul Bethlen Arcalia din județul Bistrița-Năsăud din satul cu același nume, comuna Șieu-Măgheruș, impreuna cu parcul dendrologic in suprafata de 16,5 ha (cu cca 150 de specii botanice autohtone şi exotice) , unde inca din 1963, timp de trei decenii a functionat Centrul de Cercetari Biologice, acum ar putea fi reanfiintat atat Centrul de Cercetari Biologice, cat si o Facultate de Biologie a Extensiei UBB Bistrita. In felul acesta ar putea fi mai bine intretinut si pus in valoarea Parcul Dendrologic de la Arcalia, constituind în acelaşi timp o bază permanenta pentru practică a studenţilor viitoarei facultati de biologie a extensiei UBB Bistrita.

    • Prostii. Ce faci cu 30 de absolvenți de biologie în Bistrița, când apar două posturi de profesor pe an? Nu mai bine facem o școală de grădinari pentru cei care nu și-au dat bacalaureatul? După care statul să-i ajute să își înființeze firme de întreținere grădini, peisagistică urbană? În Occident sunt astfel de firme, cu doi-trei angajați, care se ocupă de întreținerea curților, la noi chestia asta e moartă.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS