Actualitate

PNL: Respectați legea! Crețu: Avem o obligație istorică!

Copreședintele PNL Bistrița, consilierul municipal Gheorghe Tuță, i-a cerut primarului Ovidiu Crețu să nu încalce legea în ceea ce privește Zilele Bistriței.

”Facem un apel către domnul primar în legătură cu ceea ce vrea să facă din Zilele orașului. Vedem că nu se mai numesc așa, ci ”Târgul Mare al Bistriței”. Solicităm să respecte hotărârile Consiliului Local, care prevăd că Zilele orașului se desfășoară anual în perioada 16-18 iulie. Nu puteți anula un eveniment legat de actul de naștere ale Bistriței, de prima atestare documentară, prin tot felul de denumiri și translatări de perioade. Încercați să stabiliți noi date în istoria Bistriței care nu au legătură cu prima consemnare documentară, cea din 1264. Elementul pe care îl legați de Zilele orașului nu ar fi existat dacă nu ar fi fost înainte atestarea, altfel nu se putea atribui dreptul de a organiza târg. Respectați istoria Bistriței! Se încalcă legea, hotărârile CL”, a spus Tuță.


Răspunsul primarului Ovidiu Crețu a fost: ”Denumirea de Zilele Bistriței este chiar banală, Zile se organizează în toate comunele. Denumirea ”Târgul Mare al Bistriței” ne dă unicitate. Avem chiar o obligație, nu numai o datorie, să valorificăm trecutul istoric în cel mai bun mod. O astfel de denumire este o responsabilitate istorică, inclusiv cu respectarea istoriei. Târgurile au fost celebre în urmă cu 700 de ani, Bistrița a devenit o localitate importantă în Europa medievală datorită acestui târg, organizat prima dată în 1353. Primul document care atestă orașul nu este cel din 1264, ci cel din 1241, însă niciunul nu este un act de naștere. Dacă discutăm de respectarea istoriei, ”Târgul Mare al Bistriței” este cea mai potrivită variantă, târgul vechi era în august, evenimentul are o vechime foarte mare”.

Gheorghe Tuță a revenit: ”Nu sunt de acord că Zilele orașului ar fi ceva banal, e trist că primarul spune așa ceva. Noi nu rescriem istoria aici, eventual scriem istorie în vremurile noastre dacă luăm decizii bune pentru viitor. Hotărârea CL privind organizarea evenimentului în iulie se referă la anul 1264. Evenimentele pe care le vreți nu au aprobarea CL, ”Târgul Mare al Bistriței” nu are aprobarea CL, sunteți în afara legii. Nu puteți să rescrieți istoria orașului!”.

”Se încearcă răstălmăcirea a ceea ce am spus. Denumirea de Zilele Bistriței este banală, desuetă, nu evenimentul în sine. Nu rescriem istoria, dar istoria este una dintre cele mai dinamice științe. Noi avem obligația de a valorifica fiecare etapă. Primul document care spune de Bistrița este cel din 1241. Cel din 1264 se referă la denumirea de Bistrița, dar nu este primul document”, a replicat primarul Crețu.

Ioan Peteleu (PNL): ”Domnule primar, din ce buget faceți ”Târgul Mare al Bistriței”?”

Ovidiu Crețu: ”Din bugetul pe anul în curs, secțiunile cultură, educație, sport, tineret”.

”Târgul Mare al Bistriței” va avea loc în weekend-ul 21-23 august, sub sloganul ”Bistrița te iubește”. Aici programul complet.

2 comentarii

  • Domnule primar ce a fost mai întâi? Târgul sau Struţul? Eu cred că Struţul…
    „…Bistrița a devenit o localitate importantă în Europa medievală datorită acestui târg, organizat prima dată în 1353…” Cred că e exact invers. Bistrita a ţinut acel târg tocmai pentru că ERA o localitate importantă în Europa. Nu a devenit importantă pentru că a ţinut un târg, oricât de mare ar fi fost el. Dar suntem obişnuiţi deja cu schimbările de sens, denaturările şi jumătăţile de adevăr ale domnului Creţu… Deci, un târg nu poate marca ziua unui oraş pentru că întâi a fost oraşul şi după aia Târgul, e logic… Mai mult decât atât mergând pe logica domnului Creţu ar trebui să schimbăm denumirea de ZIUA NAŢIONALĂ pentru că e banală o folosesc toate ţările şi ar trebui să-i spunem în schimb Marea Adunare de la Alba-Iulia, eventual, ca să o personalizăm. Aceste denumiri nu sunt nişte nume proprii se folosesc pentru a arata importanta simbolica si solemna a acelui moment a acelei sarbatori… In alta ordine de idei, nu cred ca era nici o problemă să avem şi zilele bistriţei aşa cum au fost ele de-a lungul timpului şi târgul ca eveniment separat cu specificitatea lui, dar in mandatul lui Cretu trebuie sa facem o problema din orice…

  • Acest tovaras Cretu da dovada (din nou) de incapatanare, ignoranta si tendinte dictatoriale. Numai ce spune el e bine, doar ideile lui sunt perfecte, legea e doar o mica piedica in calea marelui edil european. Ce daca se incalca legi, hotarari de C.L., sau chiar legea bunului simt? Tovarasul are intotdeauna dreptate, ceilalti trebuie sa se incline in fata maretiei sale. A ajuns acest oras sa fie plin de gropi, santiere incepute si vesnic neterminate, asfaltul proaspat nu rezista mai mult de cateva luni pana cand e spart de tot felul de lucrari, copacii sunt tunsi dupa modelul frezei primarului, se iau credite pentru proiecte imbecile, gen partie de schi intr-o zona cu zapada 5 zile pe an, fantani arteziene care costa cat un bloc (mov) si care stropesc anemic betoanele atat de indragite de Cretu.
    Si sa nu uitam de penibilii struti colorati si merele de plastic care costa cat un Logan, sau de wc-urile care au fost carpite la incredibilul pret de 50000 euro si acum vrea sa le desfiinteze ca sa poata betona Piata Centrala. Daca nu ar fi adevarat, ar fi de-a dreptul hilar ! Parca traim intr-un film cu prosti !
    In timp ce, la doar 30 km, Becleanul ne da lectii, deoarece primarul Moldovan are viziune si isi foloseste ambitia intr-un mod inteligent ! Jos palaria !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS