Social

Pompieri din Bistrița care au ajutat la stingerea incendiilor din Franța și Grecia

Doi ofițeri și nouă subofițeri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud au participat anul trecut la stingerea incendiilor de amploare din Grecia și Franța, iar un ofițer a la un exercițiu internațional de protecție civilă.

”Am participat anul trecut, în luna august, la o misiune prin Mecanismul de Protecție Civilă al UE în Franța, zona Marsilia. Am intervenit la un incendiu care se manifesta pe o suprafață de 150 de ha, o intervenție care s-a desfășurat pe durata mai multor zile. Am dormit 4 zile sub cerul liber și am mai intervenit și al alt incendiu mai mic. În zona Marsilia sunt foarte bine dezvoltați pe partea de stingere a incendiilor de pădure, la ei sunt grupuri, coloane. Dintr-un grup fac parte 4 autospeciale, una mică, un ofițer care comandă grupul și o coloană formată din 16 grupuri. Noi nu avem aceeași tactică. La nivelul județului avem o singură autospecială pentru stins incendii de pădure”, a explicat maior Ilie Dunca, comandant la Detașamentul de Pompieri Bistrița.

Între cele două țări există însă diferențe mari în ceea ce privește clima și vegetația care cauzează izbucnirea incendiilor.

Căpitanul Florin Găzdac, ofițer specialist în cadrul Serviciului pentru pregătire și reziliența comunităților, a participat la rândul lui la o misiune în Grecia, acolo unde a ajutat la stingerea incendiilor în zona Attica.

”Am fost ofițer de legătură, am primit datele tehnice referitoare la incendiile din Grecia cu privire la cum se manifestă incendiu, câte forțe trebuie să alocăm noi și să sprijinim forțele elene, date pe care le-am dat mai departe modulului nostru național. Am participat și la un incendiu cu o durată de peste 72 de ore în zona Attica, am fost lăudați pe parcursul intervenției pentru curajul și profesionalismul de care am dat dovadă”, a spus el.

De asemenea, în luna iunie a anului trecut, cpt. Florin Găzdac a participat și la un exercițiu în Italia, localitatea Arcevia din regiunea Marche, în cadrul modulului specializat de acordare a ajutorului medical în caz de dezastre naturale.

Ofițerul bistrițean a îndeplinit rolul de safety and security officer și avut responsabilitatea securității modulului de lucru în timpul fazei de transport și exploatare, prin implementarea procedurilor de siguranță și securitate.

Misiunea din localitatea Arcevia din regiunea Marche, în perioada 6-10 iunie 2023, a fost a treia misiune internațională, prima în afara granițelor țării, în urma activării Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene, la care a participat țara noastră.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS