Social

”Poştaşii” care duc daruri din Germania copiilor români au pornit la drum. Unde ajunge ”Camionul de Crăciun”

(FOTO-VIDEO) „Suntem poştaşii care duc un cadou de la un copil din Germania la un copil din România”, a spus preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social Alin Uhlmann Uşeriu, organizaţia care, de 16 ani, organizează impecabil acţiunea „Camionul de Crăciun”, în parteneriat cu Die Johanniter Germania şi autorităţile din judeţ, de la Instituţia Prefectului, la Inspectoratul Şcolar Judeţean, Poliţie, Jandarmerie şi ISU.

„Camionul de Crăciun este cea mai veche acţiune pe care o face Tăşuleasa Social, consecvent, an de an. Suntem poştaşii care duc un cadou de la un copil din Germania la un copil din România. Mergem astăzi la 17.136 de copii din cinci judeţe: în Bistriţa-Năsăud, în Mureş, Cluj, Sălaj şi Maramureş. Probabil astăzi vom întâlni 50.000 de oameni care ne aşteaptă. Prezenţa e mai mare ca la votare, aş putea spune. Mergem la toţi copiii care au între 3 şi 15 ani din cele 178 de localităţi în 63 de comune din aceste judeţe. Practic toţi copiii din aceste localităţi vor primi de la noi un cadou care valorează fiecare aproximativ 200 de lei. Eu îmi doresc ca această acţiune să se termine în 1 aprilie 2017. Atunci vrem să plantăm în toate aceste judeţe câte un copac pentru fiecare cadou primit. Nu este obligatoriu, dar pentru fiecare cadou putem spune un mulţumesc frumos şi să plantăm un arbore sau doi pentru fiecare cadou”, a spus Alin Uhlmann Uşeriu miercuri dimineaţa, la Vama Bistriţa, de unde camioanele au plecat din nou la drum.


Ca şi în alţi ani, voluntarii sunt în principal din Germania, cei care îşi sacrifică toată vacanţa de Crăciun pentru această acţiune, şi chiar din toată Europa. „Voluntarii Tăşuleasa Social au venit în număr mare aproape din toată România, ceea ce mă bucură foarte tare. Sunt veniţi mulţi din Bucureşti, din Cluj, avem şi din Olanda, câţiva din Germania care au vrut să se alăture la această acţiune. Practic asta face să ne adunăm la Tăşuleasa în aceste acţiuni foarte mari. E vorba de această cultură organizaţională pe care am învăţat-o în cei 16 ani de activitate”, a mai spus Alin Uhlmann Uşeriu.

În premieră, la acţiunea „Camionul de Crăciun” participă anul acesta şi la preşedintele Die Johanniter Bavaria, Andreas Hauptmann, cel care conduce una dintre cele mai mari organizaţii din Germania, Bavaria fiind şi cel mai mare land.

„Die Johanniter este o organizaţie cu sute de mii de membri cu care nu numai Tăşuleasa Social este partener. Eu cred că toţi copiii, judeţul acesta în care trăim este partenerul acestei organizaţii. Toată strategia organizaţională am învăţat-o de la ei, aşa am învăţat să ne facem board ca să nu mai fiu doar eu cel care socoteşte şi face lucrurile. Eu de la ei am învăţat foarte multe lucruri fiindcă am avut norocul să fiu unul dintre puţinii est-europeni primiţi la ei. Acolo am învăţat voluntariatul. Asta am încercat să transfer încoace. Faptul că ei au venit într-un număr atât de mare să vadă  cât de bine ne-am organizat e un lucru care mă bucură nespus şi mă umple de responsabilitate pentru că cu ei sunt sigur că putem face în continuare foarte multe proiecte frumoase”, a adăugat el.

Prof. univ. dr. Mircea Miclea, membru al board-ului Tăşuleasa Social, a declarat pentru Timp Online: „Mie mi se pare că această acţiune a evoluat foarte bine. Acum nu facem altceva decât să extindem în alte judeţe ce am făcut la Bistriţa pentru că filosofia acestei acţiuni este de a dărui, apoi de a solicita celor care primesc aceste daruri să facă ceva nu pentru noi, ci pentru comunitatea locală. Bunele practici de aici de la Bistriţa se extind spre Mureş, Sălaj, Maramureş, Cluj, ceea ce e un lucru deosebit”.

L-am întrebat pe prof. Miclea ce le răspunde celor care acuză că acţiunea e o împărţire de ajutoare.

„Vreau să subliniez foarte clar: nu e vorba de un ajutor, e vorba de un dar pe care îl facem unor copii din partea altor copii din Germania. Acest dar sperăm să rodească în alt dar: cei care primesc aceste daruri să planteze la primăvară câte un copac, deci nu e un ajutor, e un dar pentru a te îndemna un alt dar către propria ta comunitate. Eu cred că vom ajunge şi noi să facem daruri pentru alţii. În Germania, după al Doilea Război Mondial a fost Programul Marshall şi timp de 20 de ani aproape ei au primit cadouri. În 60, şi-au dat seama că au ajuns la un anumit nivel de prosperitate, au oprit planul Marshall şi au început să dăruiască ei. Cred că şi noi putem ajunge acolo. Oricum, un copac poate fi plantat de oricine”, a răspuns Miclea.

 

Anul acesta, „Camionul de Crăciun” va ajunge, în Bistriţa-Năsăud, acolo unde nu a fost niciodată, cum ar fi comuna Braniştea. În schimb, nu va mai merge pe Valea Bârgăului, nici pe Valea Someşului, vizată fiind, anul acesta, partea de câmpie a Transilvaniei.

Aici o galerie foto de la distribuirea cadourilor!

2 comentarii

  • Felicitari pentru actiune, implicare, organizare. La noi lucrurile demareaza mai greu.Copiii trebuie sa/si invete parintii ca,DE DAI AI.IA SA DAI, SA VEZI CUM AI.Parintii au fost invatati in vremea comunismului ca, DE DAI N/AI, IA NU DA, SA VEZI CUM AI,pervertind originalul crestinesc,care trebuie reinvatat. De aceea tot asteapta sa primeasca fara sa dea cu bucurie, mai departe.Asociaza ”datul”cu interesul ori cu lipsa,castigul.Bine, se poate largi mult discutia, desigur nu am inventat eu ”gaura de la macaroane”,citind despre acestea in STEINHARDT…sa dai cand iti prisoseste, cand esti la limita, ori cand nu ai…priviti comentariile ori reactiile si veti recunoaste diferitele ipostaze.Asa ca rolul pe care/l aveti este IMEEEEENS!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS