Actualitate

Prefectul Stelian Dolha a văzut cum sunt selectate deșeurile la Deva (FOTO)

”În continuarea demersurilor de a căuta soluții de bune practici pentru îmbunătățirea colectării selective și pentru un mediu mai curat, am făcut o vizită la sediul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Deva. Este vorba despre un sistem de depozitare și gestiune a deșeurilor, asemănător tehnic cu cel de la Tărpiu, însă cu câteva caracteristici legate de selectare și gestiune net superioare”, a scris prefectul Stelian Dolha pe Facebook.

”La prima vedere, SMID Deva, aflat în administrarea Supercom SA, are câteva avantaje, atât din punct de vedere al amplasării, pe teren plan și nu în pantă, relativ la distanță de așezări umane, dar și mai ales al mobilității selectării deșeurilor și posibilității trecerii rapide de la un tip de deșeu reciclabil la altul.


Am remarcat la Deva inclusiv mai multe investiții care îl fac mai eficient pe partea de colectare și sortare față de ce avem în Bistrița-Năsăud. Aceasta în condițiile în care deșeurile primare care ajung în depozitul de la Tărpiu sunt calitativ vorbind, mai bine selectate decât cele de la Deva. Cu toate acestea în final, la SMID Deva ajung să selecteze mai eficient.

În primul rând, deșeurile care ajung în centru sunt supuse unei prime selecții într-o rampă intermediară dotată cu un ciur care face separarea într-o primă fază a materialelor uscate: hârtie, plastic, etc., ceea ce nu există la Tărpiu. Doar celelalte ajung pe banda colectoare. Au investit în acest sistem, iar delimitarea a ceea ce ajunge în rampa principală e net superior față de Tărpiu.

Consider că e nevoie de schimburi de bune practici între cei care gestionează aceste SMID-uri, dar și de investiții urgente care trebuie făcute prin programele de finanțare europeană.

Să nu pierdem această oportunitate. România va trebui să reducă drastic deșeurile care ajung în rampele de gunoi, chiar și cu 75% până în 2030, mai sunt și alte eurocondiționalități, va trebui să ne conformăm și timpul e scurt”, a menționat el.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1062431354257099&id=100014707323420

2 comentarii

  • Cam l-a ce valoare s-a ridicat diurna ? Era bine sa mergeti mai aproape de noi , poate la Targu Lapus , unde nu presteaza Supercom dar sunt colaborari cu mediile academice pentru a se face ceva palpabil cu deseurile reciclabile. LOCO ! Daca numai un ciur lipseste atunci lucrurile se pot indrepta usor. De fapt lipsesc proceduri de colectare selectiva , trebuie schimbate mentalitati , trebuie inlocuiti lenesii , trebuie alte modalitati de abordare. Nu are niciun rost sa ma repet. Ce trebuie urgent facut , fara mari costuri , tine insa de bunul simt . D-le prefect faceti naibii demersuri pentru imprejmuirea punctelor de colectare daca vreti ca orasul sa nu arate a Sectorul 1 din buricul tarii sau un fel de Napoli la scara redusa . INGRADITI , limitati accesul numai celor arondati , pe baza de CARTELE , OPRITI cautatorii de „comori”. Si Bistrita face parte din judet!

  • Domnule prefect ar fi bine sa cautati pe internet „Mali Catalin
    8 iunie 2019 ·
    INVENȚIA SECOLULUI, sabotată și aruncată la coș de „statul român”.”
    fara deplasare

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS