Prima fabrică de produse lactate de la munte se pregăteşte să îşi deschidă porţile la Sîngeorz-Băi

Holistic

Prima fabrică autorizată să producă brânzeturi de la munte îşi va începe activitatea începând cu luna viitoare la Sîngeorz-Băi. Mai întâi pe piaţa locală, dar apoi şi în alte locuri, se va găsi caşcaval, caş şi telemea, produse cu eticheta „de la munte”, o dovadă că sunt de calitate superioară.

Iniţiativa îi aparţine Cooperativei Agricole Sîngeorz-Băi, înfiinţată în urmă cu trei ani, condusă de Florin Alexandru Lupşan, şi din care fac parte actualmente şapte membri fondatori.

„Avem o cooperativă formată în 2015 din şapte persoane, iar de atunci încercăm să facem lucruri bune pentru oameni. Începutul a fost greu, dar împreună cu prof. Avram Fiţiu de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, cel care ne coordonează, sperăm să finalizăm un mic punct de procesare a laptelui pe care îl vom şi autoriza. Vom face aici trei produse de calitate: caşcaval, caş şi telemea. Se lucrează din greu. Sperăm ca, la 1 martie a.c., să-i dăm drumul ca să putem achiziţiona laptele de la oameni şi să începem să procesăm. Deocamdată, în prima fază, vom putea produce doar pentru piaţa din Sîngeorz-Băi”, a spus Florin Alexandru Lupşan, directorul Cooperativei.

Potrivit acestuia, acum se lucrează la un caiet de sarcini care va fi depus la Ministerul Agriculturii pentru a autoriza primele produse tradiţionale de munte: „Sperăm să fim primii din judeţ. E în faza de finalizare acest caiet de sarcini care va fi depus, sperăm, până în 15 februarie, la Ministerul Agriculturii”.

După ce vor da drumul micii lor făbricuţe, gospodarii din Sîângeorz-Băi vor să facă paşi mai departe.

„Am stabilit paşii pe care îi vom face şi încercăm ca acel caş pe care îl producem sus, de cea mai bună calitate, de care s-a auzit şi peste hotare – anul trecut am fost la o expoziţie în Polonia şi am prezentat cele mai bune produse ale noastre – să se macereze şi să capete alt preţ. Produsele pe care le vom face în mica noastră făbricuţă căreia vrem să-i dăm drumul la 1 martie, cât şi acest tip de brânză vrem să le vindem la alt preţ, să poarte eticheta de produse montane. La ora actuală, avem cel mai bun lapte din zonă şi cele mai frumoase păşuni. Nimeni nu vine să ne facă nimic. Dacă noi nu încercăm să facem ceva, să dăm drumul faptelor, nu vorbelor, atunci nu vom face nimic”, a mai spus Lupşan.

Dacă gospodarii din Sîngeorz-Băi vor da drumul fabricii de lactate la 1 martie, la 1 aprilie, produsele făcute aici vor apărea şi pe piaţă.

„Vor fi produse de la munte, nu chiar brandul prietenilor de la Vatra Dornei. La noi va fi De la munte, Produs din Munţii Rodnei. Ne mai gândim să folosim şi faptul că trăim într-un ţinut grăniceresc. Încă nu avem exact denumirea, dar lucrăm”, a spus el.

Cooperativa Agricolă Sîngeorz-Băi se mai poate lăuda că a înfiinţat şi o stână modernă, vizitată deja de multă lume care s-a bucurat de condiţiile civilizate de aici.

 

„Noi am început în urmă cu câţiva ani, am construit ceva la Stâna Popas Putredu Moară, unde este ceva de vis. Îi rugăm pe toţi cei care vor să vină să vadă. Anul trecut am avut şi copii din Bistriţa la stână, o clasă de la Şcoala Gimnazială nr. 1 cu doamna învăţătoare Alina Petri. Au fost 60 de persoane, copii, părinţi, care şi-au făcut Rusaliile la stâna noastră. Apoi au fost de la Casa de Cultură din Borşa o sută de persoane în luna august care au urcat pe la Pasul Ştiol şi au poposit la stână”, a spus Lupşan.

 

Stâna se află pe Muntele Putredu, iar cei care vor să o viziteze pot suna la 0742 120 901.

Sursa foto principal: Dorin Cîrcu

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

  1. Brânzos, părinte!

    Știți ce a spus copilul țiganului din Sângeorz când l-a văzut pe popa mâncând o bucată de brânză de oi, dintr-un caș proaspăt? – Brânzos, părinte! Felicitări!

    (0)
  2. Nea Ion

    Ma da la o tiruca ge lapce acru gin bugesca nu v-ati ginit? Hai ca-i fain numa să nu-i duce-ti pe turisti si la strunga să vadă cum scoate cacarazile din găleată cu manuta nespalata….că apoi recită poezia…,,foaie verde si iar foaie
    Si când vine cate-o ploaie
    Iti bagi p….a-n e de oaie
    Si in brânză,si in caș
    Si in cei de la oraș”
    PĂREREA MEA!

    (0)
    • Cristian

      Parerea dumitale, nea Ioane, e prost formata. Animalele care produc laptele ce va fi procesat la fabricuta despre care se vorbeste in acest articol nu produc „CACARAZI” din simplul motiv ca sunt VACI, nu OI. Si sunt mulse mecanizat, nu cu „manuta nespalata”. Asa ca … sa iti bagi … ce vrei dumneata in ei comentatori.

      (0)
  3. Gânditorul de la Hamangia

    Iniţiativa, că doar până în prezent e doar atât, este bună, dar nu trebuie să visaţi ci să faceţi lucruri reale. Sper să reuşiţi, dar vă avertizez că, prima dată trebuie „să se macereze” ideea, să fie transpusă în realitate prin obţinerea autorizaţiilor de funcţionare, şi abia atunci vă puteţi gândi la „alt preţ”, dar nu fiţi naivi, de abia atunci va începe lupta pentru obţinerea unui loc pe piaţă, pentru care va trebui să luptaţi din greu, abia după ce ve-ţi „învinge” şi veţi obţine un loc sigur pe piaţă, veţi putea să „dictaţi” un preţ, care să vă asigure o producţie rentabilă, care să vă aducă profit. Pentru acest lucru este nevoie de multă „transpiraţie”, răbdare şi insistenţă în inovare, de muncit din greu pentru a obţine „faima” unui produs deosebit faţă de ce se vinde pe piaţă. Vă urez mult succes, dar data pornirii „făbricuţei” să nu fie 1 aprilie, ci oricare altă dată. Insistaţi !!!

    (0)
  4. Ioan

    Stimați comentatori fabrica care se deschide va procesa lapte de vaca, e a asociației de taurine asa ca felicitări și mult succes

    (0)
  5. Camy

    Ptr.Gânditorul de la Hamangia
    Teribil ce bine gândiți ! Dar am o curiozitate, lucrați în domeniu ,sunteți medic sau……că prea bine gândiți, parcă ați trecut prin așa ceva.
    Oricum ,toată stima.!

    (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.