Economie

Ce planuri au primarii de oraşe în privinţa taxelor şi impozitelor locale de anul viitor

Primăria municipiului Bistriţa va creşte taxele şi impozitele pe case, terenuri şi maşini cu 10%, cea a oraşului Sîngeorz-Băi va merge pe o indexare cu 16%, în timp ce primarii oraşelor Năsăud şi Beclean promit că nu cer bani mai mulţi populaţiei. Edilii din aceste două oraşe spun că vor face rost de bani din alte surse.

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a declarat că se impune creşterea cu 10% a nivelului taxelor şi impozitelor locale care, la Bistriţa, nu a mai fost modificat de peste patru ani.

„În conformitate cu Codul Fiscal, în 2009 a fost aprobată o Hotărâre de Guvern prin care s-au stabilit taxele locale cu posibilitatea pentru autorităţile locale de a le creşte faţă de nivelul respectiv cu maximum 20%. În această perioadă, în municipiul Bistriţa nu am crescut taxele deloc. Valoarea inflaţiei pe perioada aceasta (din 2009 până în prezent –n.r.) este de 16%, dar noi vom propune Consiliului Local creşterea taxelor cu 10% şi asta se datorează faptului că trebuie să suplimentăm veniturile la bugetul local pentru a asigura serviciile pe care orice primărie le oferă cetăţenilor, adică mă refer la şcoli, la drumuri, la tot ce înseamnă cheltuieli din bugetul local”, a spys Ovidiu Creţu.

Întrebat dacă o creştere cu 16% a taxelor şi impozitelor i se pare prea mare, edilul Bistriţei a spus: „Am mers pe o creştere de 10% fiindcă situaţia în România nu este una foarte bună din punct de vedere economic”.

Ovidiu Creţu a afirmat că bistriţenii vor plăti cel mai probabil cu 10% mai mult pentru case şi maşini, dar este la fel de probabil să crească şi taxele speciale.

„E vorba de o creştere cu 10% a impozitelor pe clădiri, terenuri, maşini. Acestea sunt principalele surse de venit ale bugetului. Probabil că vor creşte şi taxele speciale, dar mi-e greu să spun acum cu cât. Nicio taxă nu va creşte cu mai mult de 10%. E tot ce pot spune, dar unele nu vor creşte”, a declarat Ovidiu Creţu.

Nicolae Moldovan, primarul oraşului Beclean, al doilea ca mărime din judeţ, a declarat că administraţia locală nu va modifica nivelul taxelor şi impozitelor locale.

„Noi nu am mers pe ideea să mărim taxele şi impozitele niciodată. Nu pe aceasta s-a bazat succesul administraţiei publice locale. Cred că le vom păstra la acelaşi nivel ca şi anul acesta, 2012. Noi încercăm să atragem fonduri din alte surse. Nu funcţionăm ca administarţie locală neapărat din taxe şi impozite. Sigur că sunt importante şi acestea, dar noi ne străduim să le încasăm într-un procent cât mai mare, de 99,9% sau de 100% pe cele existente. Degeaba le mărim şi nu le încasăm. Ajungem tot acolo. Vom încerca să fim mai vigilenţi în a ne încasa taxele şi impozitele existente, nu printr-o mărire”, a spus Nicolae Moldovan.

Primarul oraşului Năsăud, Mircea Romocea, a precizat că nici la Năsăud nu se vor mări taxele şi impozitele locale.

„Nu vom mări pentru 2013 taxele şi impozitele la nicio categorie. Năsăudul e un oraş sărac, locurile de muncă sunt aşa cum sunt, relativ puţine, nu avem posibilitatea să creăm noi locuri de muncă într-un viitor apropiat şi atunci am căzut de acord la nivelul Consiliului Local Năsăud să rămâne la nivelul taxelor care au fost în anul financiar 2012. Încercăm să identificăm alte resurse ca să putem funcţiona ca administraţie locală. Probabil vom prelua anumite sume prin concesionarea păşunilor alpine, prin reluarea contractelor cu fermierii. Vom găsi alte resurse ca să nu afectăm în niciun fel populaţia de rând”, menţionat Mircea Romocea.

Primarul oraşului-staţiune Sîngeorz-Băi, Roland Venig, a spus, în schimb, că administraţia locală pe care o conduce va propune Consiliului Local să accepte o creştere cu 16% a taxelor şi impozitelor locale.

„Cred că va trebui să le mărim cu 16%. Eu voi propune, dar voi lăsa la latitudinea Consiliului Local să decidă. La noi, nu au mai crescut taxele de şase ani. Ele au rămas la fel din 2006. Sunt pus în dificultate fiindcă legea prevede că până la 31 mai trebuie votate taxele şi impozitele pentru anul următor. Trebuie făcută dezbatere publică şi afişate aceste taxe şi impozite. E neplăcut pentru mine, ca administrator public, să le modific acum repede că poate din 3 ianuarie 2013 vine contribuabilul conştiincios să şi le plătească. Sunt pus în dificultate, dar asta este”, a spus Roland Venig.

Cristiana Sabău

10 comentarii

 • solicit referendum ca bistrita sa devina cartier al becleanului, doritorii rog sa se inscrie pe lista primarului care a mintit….am platit impozit pe terenul extravilan in 2011 marit fata de 2010

 • In criza nu se maresc taxele si impozitele, dimpotriva .Dar poti sa le explici asta la guvernanti ???? te aculta cineva ?? halal . e la fel ca atunci cind vrei sa-l ajuti pe un spinzurat , si in loc sa-i tai sfoara , il tragi de picioare .

 • A cheltuit mult cu cele doua campanii de fapt trei si acum s-a gandit sa ni le impute tot noua.Demagogii nu se dezmint.Ar trebui ca lumea sa-i penalizeze ,pentru ca asa cum mint in campanii si ne tin de prosti cred cu tarie ca s-au premiat cu toate ocaziile din an, ocazii sa fie,iar acum TOT noi platim.In criza daca salariile stationeaza sau se micsoreaza asa ar trebui sa fie si cu taxele .Pe ce baza cresc cand oamenii cu acelasi venit abia mai reusesc sa achizitioneze cosul zilnic .Ce ma mai mir au distrus toate parcurile din jurul blocurilor ca sa faca parcari taxate adica TOT BANI LA BUGETUL local si tot nu le ajunge.

  • asa este . asi putea sa va povestesc despre ce trebuie facut, cum trebuie facut, de ce trebuie facut …….dar simt ca totul este in zadar . voi ma intelegeti . ei [guvernantii….] mai putin. imi pare rau de acest popor osindit, de acesti oameni care muncesc, de copii lor . ei sint cei care vor trage le greu , ca aceasta tara sa mearga pe drumul bun. credeti ca guvernantii vor face ceva ??? ei stiu doar un lucru : 4 ani trec repede , deci ptr. umplerea conturilor trebuie munca . daca ar sti ca mai prind un mandat……..poate ar lasa-o mai moale, deci ce-i in mana , nu-i minciuna .

 • o prostie mai mare ca asta inca n-am auzit, de ce sa se impuna cresterea taxelor pe motiv ca n-au mai fost majorate de x ani, procentele nu sunt sume fixe de care sa poti spune ca sunt mici si ca au devenit depasite de inflatie, cresteri economice sau mai stiu eu.
  sa intelegem ca peste inca patru ani impozitul e normal sa creasca asa pe la un total vreo 36 % doar pentru ca nu a mai fost majorat mai mult.

  • in tara asta trebuie sa te stepti la orice . ceea ce este normal, aici va fi anormal, si invers / doar asa vei supravietui. daca iti faci sperante si te imbeti cu apa rece ….mori. si repede . fara a mai prinde pensie , scop care cred ca il au acesti guvernanti. deci sfatul meu: negati orice normalitate , traiti ca si cum ar fi cel mai rau. din acest moment[daca reusiti] orice plus va va da speranta si putere . daca nu puteti nici asa mai cititi ce va scriu eu aici . voi fi cu voi pina la final. incredere !!!

  • asa e…..in tara asta trebuie sa te astepti la orice….INDIFERENT CU CINE VOTEZI!…..ASTA NU INTELEG MULTI!…

 • Taxele si impozitele se maresc sa-si poata da lor prime de pasti,gunoaiele societatii.
  Sa nu aiba noroc de banii din marirea taxelor nici primarul,nici consilieii care au aprobat marirea.
  Ati avut noroc ca ati iesit cu ajutorul pensionarilor,ca de nu ,poate nici in politica nu mai erati,hotilooooooooooooooooooor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.