Actualitate

Prof. Cristina Rusu a obținut condamnarea României la CEDO pentru deciziile injuste ale instanțelor

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România și obligă țara noastră la plata sumei de 9.000 de euro, din care 7.500 de euro reprezintă daune morale la sesizarea profesoarei de geografie Cristina Rusu. În 2012, ea a fost condamnată de instanțele din România după ce a sesizat nereguli grave în privința organizării fazei județene a Olimpiadei de Geografie.

Redăm, în continuare, întreaga poveste relatată chiar de prof. Cristina Rusu:

”După 10 ani de la momentul în care am fost acționată în judecată în România și după 8 ani de la sesizare, CEDO a declarat admisibilă cererea mea (nr 68373/14, Rusu v România), hotărând că a existat o încălcare a articolului 10 din Convenție și condamnând România la plata a 9.000 de euro, din care 7.500 euro cu titlu de daune morale.

În anul 2012, ca urmare a unor declarații de presă ale subsemnatei cu privire la desfășurarea concursurilor cu elevii și a depunerii de sesizări, pe aceeași tema, la ISJ BN și Ministerul Educației, inspectorul de specialitate în funcție m-a acționat în judecată, iar instanțele din Bistrița m-au condamnat la plata a 2.000 de lei cu titlu de daune morale, la care s-au adăugat cheltuielile de avocat (ale mele și ale ceileilalte părți), toate acestea depășind 7.000 de lei.

În cadrul hotărârii, CEDO a reținut corect faptul că declarațiile mele de presă din acel moment au vizat un subiect de interes general, că aceste declarații, dar și petițiile mele nu erau lipsite de temei, că am urmărit să critic deficiențele din sistemul de învățământ și să aduc schimbări, că nu am folosit un limbaj vădit insultător și că hotărârile instanțele din țara noastră au constituit o ingerință în dreptul subsemnatei la libertatea de exprimare care nu era necesară într-o societate democratică.

Pentru a acționa statul român la CEDO, m-au documentat temeinic timp de câteva luni, am redactat cererea introductivă și am așteptat doi ani până când aceasta a trecut de procedura preliminară. Ulterior, am fost ajutată de doamna Maria Cristina Moldovan, avocat în Baroul Bistrița-Năsăud și de colega mea Adina Moldovan-Beian, profesor de limbi străine, interpret și traducător autorizat de Ministerul Justiției, cărora le mulțumesc, fără dânsele nu m-aș fi descurcat în faza avansată a procedurii.

Procesul din România, ce a culminat cu soluția definitivă a instanței, a fost extrem de traumatizant pentru mine și m-a afectat atât moral (extrem de puternic), cât și material. Este cumplit să știi că ai dreptate și să nu poți demonstra acest lucru în fața instanței. Apoi, în momentul pronunțării deciziei, aveam un salariu net de 1947 lei/lună, din care 774 lei rețineri (CAR și pensie privată), astfel că rămâneam cu 1173 lei lunar. Am primit decizia de la recurs în prima parte a lunii mai 2014, am crezut că am la dispoziție 30 de zile pentru a plăti daunele morale și cheltuielile de judecată (3200 lei în total), am împrumutat bani și am făcut acest lucru în interiorul celor 30 de zile. Dar, în ziua în care am trimis banii prin poștă, am primit somație de la executorul judecătoresc ca în termen de o zi să plătesc cei 3.200 lei plus 1.050 lei cheltuieli cu executarea silită, n-am mai avut de unde să plătesc cei 1.050 lei și am fost executată silit, timp de 3 luni din cei 1.173 lei mi-a fost reținută o treime, ca urmare, vă rog să vă imaginați traiul meu de zi cu zi, în acea perioadă.

Desigur, dincolo de mulțumirea că instanța europeană mi-a dat dreptate, nu pot să nu mă gândesc la instituțiile care, dacă își făceau treaba, nu eram nevoită să lupt ani de zile pentru a-mi dovedesc nevinovăția, și mă refer aici la ISJ BN și Ministerul Educației. Dar, cum se întâmplă adesea la noi în țară, din păcate, în multe instituții publice, se preferă mușamalizarea unor lucruri în locul unei cercetări transparente și acest lucru s-a întâmplat și în cazul meu, instituțiile mai-sus menționate preferând să încalce repetat legea în defavoarea mea, inclusiv după demararea procesului civil.

Evident, nici alte instituții ale statului nu s-au grăbit să mă sprijine și amintesc doar un exemplu în acest sens. Astfel, am făcut plângere unui martor din procesul civil, plângerea mea a fost clasată prin ordonanță, numai că, în cuprinsul referatului cu propunere de clasare (care a stat la baza ordonanței), polițistul de caz notează, la un moment dat, următoarele: ,,Față de cele afirmate de X (martor în proces), numita Rusu Cristina anexează următoarele documente care demonstrează că X a mințit și că sesizările făcute sunt întemeiete (…)”, ca mai apoi, să propună clasarea cauzei deoarece: ,,din piesele de la dosar nu rezultă comiterea faptei de mărturie mincinoasă”. Ca urmare, chiar dacă am demonstrat adevărul, după cum însuși organul judiciar a notat, acest lucru nu mi-a folosit la nimic.

Bineînțeles, după o condamnare în România, șansele de a dovedi că ai fost condamnat pe nedrept sunt aproape nule, ai toate șansele să mori cu dreptatea în mână, cum se spune și, dacă nu exista Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu siguranță aș fi purtat toata viața povara unor hotărâri nedrepte. Desigur, erori de judecată se pot întâmpla, însă în cazul meu nici măcar nu cred că a fost vorba de așa ceva. Când instanța de recurs explică o faptă a celeilalte părți, faptă pe care aceasta nici măcar nu a recunoscut-o în cadrul procesului, cu atât mai puțin să o explice, convingerea mea este că vorbim de rea-credință, nu de o simplă greșeală. Iar convingerea mea este întărită de faptul că, la câțiva ani după finalizarea procesului din România, unul dintrre magistrații din completul de recurs a fost condamnat de DNA pentru luare de mită.

Sunt întrebată acum ce urmează, după ce am câștigat la CEDO. Voi aștepta publicarea hotărârii în Monitorul Oficial pentru a putea cere revizuirea deciziei Tribunalului Bistrița-Năsăud, după care voi închide acest capitol din viața mea. Regret că voi primi cei 9.000 de euro din banii contribuabililor români și nu din banii judecătorilor care au pronunțat deciziile din România, după cum ar fi corect, în opinia mea.

Tuturor celor care au fost alături de mine în acești zece ani (familie, apropiați, unii colegi de geografie și unii colegi de la Infoel) le mulțumesc, iar celor din instituțiile publice care au avut legătură cu acest caz și care trebuiau să-și facă în mod onest treaba, dar nu și-au făcut-o, le doresc să simtă umilința și neputința pe care le-am simțit eu în momentele în care luptam să-mi dovedesc nevinovăția. Știu că e creștinește să ierți, dar mai știu că iertând mereu unele persoane nu vor înțelege nimic din acest gest, vor continua să facă aceleași greșeli, vulnerabilizând instituțiile în care își desfășoară activitatea. În ce privește ISJBN și Ministerul Educației, chiar dacă nu mai sunt conduse de persoanele aflate în funcție în urmă cu zece ani, am speranța că, în lumina deciziei mele de la CEDO, vor analiza ceea ce s-a întâmplat în acele momente și vor încerca să preîntâmpine evenimente similare.

Închei, mulțumind Curții Europene a Drepturilor Omului, instituția în care am crezut mereu și care nu m-a dezamăgit”, a transmis Cristina Rusu.

Reamintim că, în martie 2012, profesoara Cristina Rusu susținea, într-un articol publicat de Timp Online că a fost ”bătaie de joc la Olimpiada Judeţeană de Geografie”, unde au fost date elevilor exact aceleași subiecte ca și celor din Bacău.

Citeşte şi:

– Bătaie de joc la Olimpiada Judeţeană de Geografie. Cine a copiat subiectele şi merită nota 1
– ISJ are voie să copieze, elevii nu.
– Inspectorul de Geografie din Bacău: Nu e în regulă să fie subiectele la fel
– Mircea Romocea: Nu e în ordine ca subiectele din Bistriţa-Năsăud să fie identice cu cele din Bacău

18 comentarii

  • Felicitări, distinsă doamnă! La noi, tot mai evident, sistemul judiciar pactizează cu diavolul și nu manifestă corectitudine și celeritate în judecarea spețelor aflate pe rol. Sistemul judiciar românesc seamănă mai degrabă cu un paravan care stă de „șase” la fărădelegea săvârșită de cei ce încalcă legea și nu-i apără pe cei care o respectă. Sistemul de justiție românesc actual seamănă izbitor de mult cu sistemul judiciar avut de România pe vremea celebrului adelu năstase: comiții inventate pentru a se judeca unii pe alții, mai bine zis pentru a se proteja unii pe alții, magistrați numiți cu dedicație la marile parchete, judecători desemnați să soluționeze spețele celor „jmekeri”, uitați-vă doar la noua lege dată pentru desființarea siij și înființarea acesteia în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde, țineți-vă bine, magistrații ce urm3ează a soluționa spețele magistraților sunt numiți de CSM și nu desemnați prin tragere la sorț. Ca la noi la nimeni!

    • Duhoarea incompetentei,nu dezinteresata de cele mai multe ori! Tragic ,incazul de fata, ca vine de acolo de unde ar trebui sa vina onestitatea și principiile care sa le poarte pașii toată viața viitorilor adulți!Felicitări stimată doamnă PROFESOARĂ!

  • Felicitari doamnei profesoare , o adevarata luptatoare .Judecatoria Bistrita s-a facut din nou de rusine ca de atatea ori.Cetatenii isi pierd tot mai mult increderea in Justitia Romana, si te infioara sa auzi asta , insa chiar cei in roba neagra sunt artizanii neincrederii din societate.
    Aici la noi in oras se pare ca avem grave lacune si se cam vede si se povestesc multe de bietii romani care cad in plasa lor cu dreptatea-n mana.
    Ceva e putred aici rau. Am sesizat de trei ori asta in luptele mele cu administratia .
    Romani , luati exemplul doamnei profesoare . BRAVO !

  • Cristina (Rus )și Cristiana (Sabău), două persoane care iubesc corectitudinea. Banii ar trebui să-i plătească adevărații vinovați, cei din ISJ solidari cu cei din Justiție, doar că ambele instituții sunt căpusate politic, ba mai mult unii vor lua și pensii speciale. Felicitări celor două doamne, una pt perseverență, iar celeilalte pt corecta informare.

  • Felicitări ,este coruptă întreaga țară ,toate instituțiile și sunt puține persoane care aleg sa lupte împotriva nedreptăților ,felicitări pentru curaj și răbdare ,chiar merita apreciată acțiunea !

  • Încă o dovada a incompetentei și corupției generalizată din România! Iar judecătorii sunt o parte a acestui sistem, și pe deasupra inamovibili și cu drepturi speciale!
    Rușine lor , și respect pentru Dna Profesoara!
    Sa auzim numai de bine!

  • Într-o chestiune ca cea în discuție nu scrie în fruntea nimănui dacă e sau nu de vină atunci când afirmă ceva.
    Atingerea dreptului la onoare și demnitate este o chestiune sensibilă, subiectivă, pe care România n-a reglementat-o corespunzător, neajungând la standardele CEDO.
    Din cauză de legiferare confuză, inconsecventă, frecvent modificată, orice două persoane pot avea păreri diferite despre aceeași problemă, ambele raportându-se la același text de lege.
    Cauza principală a eșecurilor justiției stă în calitatea proastă a legiferării.

  • Justiția din România este plină de nemernici, corupți și magistrați aflați în strânsă cârdășie cu politicul hoț! Cum pot arăta instanțele mai bine decât vârful sistemului judiciar, Priviți doar la ce otrepe populează CSM-ul, uitați-vă la cine se găsește în fruntea ICCJ (o tanti bănuită de plagiat masiv în lucrarea sa de doctorat, lucrare pe care nu vrea nimeni să o evalueze), priviți cine se găsește în fruntea Parchetului General etc. Cu astfel de dudui, vă întreb, cum poate arăta justiția altfel decât rău! Toate acestea sub stricta oblăduire a ministrului justiției, un jalnic securache, girat de semianalfabetul de la Cotroceni, care ne declara eșuarea totală a statului român. Pradă acestui stat eșuat și a sistemului judiciar pus în slujba intereselor mafioților din politică și nu numai, ghici cine sunt? omul de rând și societatea în ansamblul său! Sub teroarea și groaza războiului din Ucraina, acești „bravi” de la guvernare, coaliția hoției și a parandărătului, a votat desființarea secției care investiga magistrații corupți, a cărei activitate a fost inexistentă, dar magistrații din componența acesteia, evident, au fost remunerați, și încă cu ce lefuri, dar reînființată și consolidată în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Desemnarea magistraților din componența sa nu se va face prin concurs sau prin tragere la sorț, ci direct prin numire. Numirile vor fi făcute de către CSM, vă dați seama, numai pe sprânceană vor fi aleși. Ce să vezi, aceiași magistrați numiți de CSM îi vor ancheta și pe membri CSM, dar și pe „jmekerii” de la CCR, o altă instituție stat în stat. Dacă nici ăsta nu e conflict de interese, păi înseamnă că nimic nu mai e conflict de interese. Sau, ce să pricepem, nimic nu e conflict de interese dacă vizează interesele lor! Unde pui că plăvanul de la Cotroceni nu a avut nimic de spus, chiar a promulgat legea, nu cumva să se întâmple ceva și să se schimbe datele problemei. Un astfel de ins am votat noi în fruntea statului, un impostor care ne-a mințit de ne-a rupt! Toată ziua era cu anticorupția în gură, dar în spatele ușilor închise visa numai corupție! Asta da țeapă! Deci, cum poate arăta justiția din România în condițiile date? Cum poate arăta o justiție cumpărată de factorul decident, politicul malign, corupt și retrograd, cu salarii de nabab, pensii speciale, atenție, mult mai mari decât salariul, vârstă de pensionare scăzută, alte nenumărate privilegii? Asta nu e justiție, ci continuarea mizeriei politicianiste în cadrul sistemului judiciar, este politicul din umbră. Ne merităm soarta: așa popor, așa justiție, așa țară!

  • Sa ai nervi pt acest demers, sa te zbati 10 ani cand stiai ca ai avut dreptate! Uimitor! Nu stiu cine ar mai fi putut si daca nervii si uzura psihica merita in final.

    • Felicitări, Cristina, pentru perseverența, răbdarea și curajul de a înfrunta sistemul și pentru puterea de care ai dat dovadă în toți acești ani. Respect!

  • Bravo d- na profesoară!
    Justiția din România = injustiție!
    Legat de dreptul la pensie!
    După ce am parcurs toate etapele legale din România ,m-am adresat CEDO!
    Cu contribuții plătite ,cu decizii favorabile ale altor instanțe, fix pe aceeași speță, instanța din BN și Cluj mi-a respins cererea!
    Aștept….
    Răbdare și sănătate!

  • Doamne fereste!!! Ce justitie avem… Judecatorii aia ar trebui afisati pe lista rusinii prin tot orasul sa ii vada toata tara… sa nu mai poata scoate capu in lume… Cum naiba sa decida ca e ok ca au fost aceleasi subiecte in doua judete!?!

  • Nu se va schimba nimic până nu va răspunde cu averea proprie judecătorul/procurorul/polițistul care face un abuz! Polițistul scrie ce vrea în PV, apoi n-ai decât să te judeci cu instituția! Chiar dacă tu câștigi după ani de zile, pe polițist îl doare la bască! Nu el plătește despăgubirile!

  • Vă urez sănătate și putere de muncă! Vă doresc să rămâneți în amintirea copiilor cărora, cu profesionalism și dragoste, le deschideți ochii în jungla socială din România. Dacă oricare dintre ei, ajuns în poziții de decizie, va fi în stare să își respecte profesia și semenii, ați câștigat! În fiecare zi contribuiți la dispariția mediocrității și samavolniciilor cu care v-ați înfruntat în toți acești ani. Continuați! Perseverența celor ca dumneavoastră este esențială pentru ieșirea din epoca fanariotă în care sunt înghețați mulți dintre funcționarii statului eșuat și mulți dintre urmașii lui Caiafa care pângăresc societatea.
    Respect!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.