Actualitate

Proiectul „Bistriţa 100 Besançon” a intrat în linie dreaptă. Cristina Iurişniţi: Vom reprezenta România

Bistriţa-Năsăud va fi parte a Sezonului cultural româno-francez, un program coordonat de Institutul Cultural Francez din Paris, care va debuta la 1 decembrie 2018 având ca termen de finalizare 14 iulie 2019. Deputatul USR Cristina Iurişniţi a prezentat, joi, la Prefectură, stadiul pregătirilor pentru participarea la acest program cultural care va pune în valoare relaţiile bilaterale România-Franţa.

Parlamentarul a adunat la un loc reprezentanţi ai ONG-urilor şi instituţiilor care vor participa în perioada 6-23 decembrie la Besançon la Târgul de Crăciun de aici.

„Am primit 7000 de euro, sumă la care trebuie să mai contribuim şi noi. O va face Consiliul Judeţean care va asigura transportul, Primăria Bistriţa care a pus la dispoziţie linii de finanţare nerambursabilă la care au aplicat Liceul Agricol Bistriţa şi ARFA, însă în martie vor fi deschise alte linii de finanţare şi se poate aplica din nou pentru acest proiect”, a spus Cristina Iurişniţi.

Potrivit acesteia, acţiunile pentru luna decembrie 2018 sunt deja stabilite. Astfel, în perioada 6-23 decembrie a.c., Asociaţia Produs în Bistriţa-Năsăud va fi prezentă la Târgul de Crăciun de la Besançon cu 6-8 persoane care îşi vor expune marfa în patru căsuţe.

În 11 decembrie, va fi o dezbatere pe tema agriculturii din România la care vor participa doi producători din judeţ, iar în 13 decembrie, chef Nina Rus de la Păstrăvăria Rin Romuli va găti alături de elevi o masă românească pentru gazdele din Franţa.

 

Corala „Adoratio” va susţine un concert în 13 decembrie în baza unui schimb de elevi cu Colegiul Pasteur, iar între 11 şi 16 decembrie un grup folcloric din Moldoviţa va prezenta spectacole în Besançon, inclusiv la seara festivă românească.

De asemenea, Asociaţia profesorilor de istorie va avea o expoziţie, iar reporterii de liceu de al Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, zece la număr cu două cadre didactice, vor fi şi ei prezenţi să-şi prezinte ziarul partenerilor francezi.

 

5 comentarii

 • Doamna ex Tarnovan- in prezent Vinay- este unul din motoarele ARFA. Este si va fi prezenta in continuare la toate actiunile francofoniei. Libraria franceza functioneaza, si-a schimbat doar locatia la Scoala Generala 3.

 • schimburi de experienta aiurea, aia nu i suporta pe romani si ii dispretuiesc profund. prosti si servili.. aia de la masa cred ca sunt cei mai mari puturosi. nu fac nimic decat sa se plimbe si sa linga in fund francezii…

 • Doamna Geta Târnovan face parte din ARFA şi participă la acest proiect bilateral pe care l-am adus în atenţia comunităţii din Bistriţa şi Besançon pentru Centenar.
  În calitate de profesor de franceză, între 1994-2017, am iniţiat zeci de schimburi de experienţă pentru sportivi, elevi de gimnaziu sau liceeni, programe Comenius cu finanţare europeană, proiecte cu finanţare nerambursabilă pentru a dezvolta relaţiile dintre cele două oraşe înfrăţite. Foştii mei elevi sunt fie studenţi la Cluj, fie masteranzi la Paris, şefi de promoţie la Sorbona sau pur şi simplu oameni realizaţi care lucrează în ţară.
  La o simplă căutare pe Google puteţi să vă informaţi corect.
  În acest proiect, pe lângă coordonare, sponsorizez cazarea a 10 elevi şi a 2 cadre didactice
  Cât despre propaganda pesedista cu plimbatul, făcând parte din Adunarea Parlamentară a Francofoniei, evident că este de datoria mea să îmi reprezint ţara cu competenţă şi demnitate.

 • Doamna Snitel, in primul rand doresc sa va felicit pentru binemeritatul loc 21, obtinut la alegerile interne pentru listele de la europarlamentare. Vad ca inca mai puteti deschide gura chiar daca ati luat 21 de opinii anti, ceea ce nici pe pornhub nu cred ca se poate vedea.
  Ma intristeaza cand vad ca nici colegii nu dau doi bani gauriti pe dumneavoastra.
  Parca vad ca va intoarceti destul de repede la Andrei Muresan.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.