Actualitate

Proiectul de lege referitor la Biserici iniţiat de Ioan Oltean face valuri în SUA

Într-un raport despre starea libertăţii religioase din România, Departamentul de Stat al SUA expune ”abuzurile, discriminarea, intimidările, ameninţările şi agresiunile pe care comunitatea greco-catolică din România le suferă din partea reprezentanţilor statului român şi ai Bisericii Ortodoxe”. Reacţia vine după ce Ioan Oltean a iniţiat un proiect de lege privind retrocedarea proprietăţilor cultelor.

Pe lânga aceste acţiuni, ”lipsa progresului în restituirea bisericilor greco-catolice transferate de fostul guvern comunist Bisericii Ortodoxe în 1948 continuă să rămână o problema semnificativă”, se arată în deschiderea raportului, informează Romanian Greek-Catholic Association din SUA: ”Raportul Departamentului de Stat vine la câteva zile după ce vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a iniţiat un nou proiect de lege anti greco-catolic care caută să îngrădească comunităţilor greco-catolice dreptul de a se adresa în justiţie. Departamentul de stat al SUA expune în termeni largi abuzurile, discriminarea, hărţuirea, intimidările, ameninţările şi agresiunile pe care comunitatea greco-catolică din România le suferă din partea reprezentanţilor statului român şi ai Bisericii Ortodoxe””.

Raportul vorbeşte despre cadrul legal din România ”care e discriminatoriu la adresa Bisericii Greco-Catolice. Deşi există legi care stipulează retrocedarea proprietăţilor religioase confiscate între 1940 şi 1989, Biserica Greco-Catolică este exceptată de la ele”.

”O lege separată permite Bisericii Greco-Catolice să deschidă acţiuni în justiţie când încercările de a obţine restituirea proprietăţilor sale prin dialog cu Biserica Ortodoxa eşuează, legea însă nu retrocedează bisericile automat”, se menţionează în raport.

Raportul vorbeşte şi despre atitudinea unor instanţe de judecată care ”au amânat audierile în numeroase procese intentate de Biserica Greco-Catolică, iar procesele au fost adeseori prelungite de apeluri sau solicitări ale Bisericii Ortodoxe de a transfera procesele la alte instanţe. De asemenea, instanţele au hotărât în unele cazuri în favoarea Bisericii Ortodoxe pe baza faptului că aceasta are mai mulţi credincioşi decât Biserica Greco-Catolică”.

Chiar şi după ce greco-catolicii câştigă în instanţe bisericile pe care le revendică după ani de procese, ”preoţii ortodocşi în general se opun şi amână restituirea bisericilor către greco-catolici, argumentând că fostele biserici greco-catolice au aparţinut comunităţilor care le folosesc în prezent. De asemenea, preoţii ortodocşi argumentează că numărul redus de greco-catolici nu justifică restituirea proprietăţilor greco-catolice. În cazurile unde instanţele de judecată au cerut Bisericii Ortodoxe să retrocedeze bisericile foştilor proprietari, preoţii ortodocşi în mod frecvent au instigat populaţia locală să se opună aplicării acestor hotărâri. Autorităţile locale adesea au ezitat sa aplice asemenea hotărâri, dar în unele cazuri Biserica Greco-Catolică a reuşit să le aibă aplicate după eforturi de durată. Cu toate că Biserica Greco-Catolică a oferit Bisericii Ortodoxe posibilitatea ca în bisericile pe care le-a recâştigat să aibă loc slujbe religioase alternative, în cele mai multe cazuri Biserica Ortodoxă a refuzat aceste oferte”, se mai arată în raport.

”Biserica Ortodoxă şi Greco-Catolică nu au reuşit să înceapă un dialog pentru rezolvarea disputelor patrimoniale existente, cu toate că a existat în timpul anului un schimb de mesaje cu scopul de a ajunge la o înţelegere asupra termenilor sub care un dialog poate începe”, afirmă raportul Departamentului de Stat.

În concluzia raportului se menţionează ca oficiali ai Departamentului de Stat continuă să fie interesaţi despre situaţia Bisericii Greco-Catolice din România, iar ”oficialii ambasadei şi-au exprimat în cadrul discuţiilor cu oficialii Guvernului îngrijorarea faţă de ritmul lent al procesului de retrocedare al proprietăţilor religioase, cu precădere al bisericilor greco-catolice”.

În încheiere, raportul menţionează că ”membrii Ambasadei au încurajat continuu Biserica Ortodoxă şi Biserica Greco-Catolică să reînceapă dialogul în scopul reconcilierii şi rezolvării disputelor patrimoniale existente. Ambasadorul american şi alţi şase ambasadori s-au întâlnit în luna februarie cu Patriarhul Ortodox şi câţiva episcopi pentru a încuraja reînceperea dialogului dintre Biserica Ortodoxă şi Greco-Catolică”.

”Lecturarea acestui raport dovedeşte nu numai că Biserica Greco-Catolică este cel mai discriminat cult din România, dar că împotriva comunităţii greco-catolice din România se poartă o politică organizată de epurare culturală şi religioasă continuată şi după căderea comunismului”, a spus pr. Chris Terhes, preşedintele Romanian Greek-Catholic Association. ”Precedentul creat de o hotărâre judecătorească care prevede ca bunurile greco-catolice confiscate de comunişti şi date Bisericii Ortodoxe nu se retrocedează pentru că greco-catolicii sunt mai puţini scoate România din rândul ţărilor care garantează dreptul de proprietate. În baza acestei hotărâri, un grup de oameni poate intra oricând peste orice familie şi să-i ia casa, de exemplu, iar statul să dea dreptate grupului dacă e mai numeros. Din punct de vedere uman şi creştin, este de neînţeles de ce Biserica Ortodoxă Română, care are zeci de mii de biserici – câteva mii construire numai în ultimii ani -, refuză să retrocedeze bisericile greco-catolice pe care le-a primit de la comunişti. Aceasta, cu atât mai mult cu cât Biserica Greco-Catolică şi-a oferit disponibilitatea de a oferi bisericile retrocedate pentru celebrări alternative comunităţilor ortodoxe astfel încât atât greco-catolicii cât şi ortodocşii să se poată ruga într-o biserică”, a adăugat el.

2 comentarii

  • Deasupra tuturor legilor exista o lege a bunului simt. Din pacate multi indivizi o inalca . Intre acestia in mod special politicienii de tipul lui Oltean, care de cand a inghitit broasca raioasa a inceput sa o ia pe aratura. Caci nu exista alta explicatie pentru ideia tampita de a starni din nou zazanie intre romanii ortodocsi si greco-catolici, atata vreme cat alte culte cu o pondere mult mai mica au beneficiat de restituirea bunurilor confiscate de regimul comunist. Mai mult, legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist in Romania si publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 278, din 17 mai 2013, stabileste inca de la inceput ca imobilele preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist se restituie fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora in natura. In acest caz, conditia impusa de lege proprietarilor va fi sa pastreze destinatia imobilelor retrocedate timp de 10 de ani. Aceasta obligatie se aplica inclusiv terenurilor aferente imobilelor retrocedate.
    Pe de alta parte, la propunerea motivata a detinatorilor actuali, Guvernul va stabili, prin hotarare, imobilele pentru care fostii proprietari sau mostenitorii acestora au obligatia de a mentine afectatiunea de interes public.
    Conform documentului citat, pe parcursul celor 10 de ani, plata cheltuielilor de intretinere aferente imobilului retrocedat se va face de catre detinatorii actuali. Mai mult chiar, noul proprietar va beneficia de plata unei chirii lunare, cuantumul acesteia fiind stabilit ulterior prin hotarare a Guvernului. In acceptiunea legii prin proprietari se intelege persoane fizice sau juridice, intre care figureaza si cultele religioase. Prin urmare Oltean ar trebui sa-si retraga acest proiect de lege si sa-si ceara scuze pentru idiotenia facuta.

    • dl. RAUL ca sa treaca proiectul de lege trebuie si votat cum usl este peste tot n-o sa poata fi viabil…posibil ca si d-ta sa fi un usl care cindva ai fost deranjat de acest deputat si acum la orice aparitie a lui va deranjeaza..si eu am fost deranjat de ei dar au facut si multe lucruri bune in judet..sa vedem ce fac actuali………….va salut.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS