Politică

Propunerea UDMR de eliminare a caracterului naţional al statului este împotriva Constituţiei, spune Oltean

Deputatul PDL a afirmat că propunerea UDMR va fi cu siguranţă respinsă, deoarece aceasta este totalmente împotriva actualei Constituţii şi a realităţilor care consacră statul român.

Propunerea UDMR de eliminare din Constituţie a caracterului naţional al statului a reuşit să coalizeze reprezentanţi ai taberelor politice adverse, PDL, UNPR, PSD, PNL şi PC considerând că amendamentul Uniunii este inacceptabil.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat că PDL respinge categoric propunerea UDMR şi a arătat că are certitudinea că o asemenea prevedere nu va fi votată. „Vă asigur că propunerea UDMR va fi luată în dezbaterea Comisiei juridice, care analizează proiectul de revizuire a Constituţiei, şi cu certitudine nu va fi votată. PDL categoric respinge o asemenea iniţiativă şi o crede totalmente împotriva actualei Constituţii şi a realităţilor care consacră statul român”, a precizat Ioan Oltean.

El a spus că nu sunt probleme în coaliţie, dar grupurile parlamentare, indiferent dacă se află la putere sau în opoziţie, au o anumită atitudine în privinţa unor acte normative extrem de importante. „Zile grele ne fac opoziţia, şi nu colegii din majoritate, care se comportă absolut normal. Discutăm, analizăm, până la urmă cădem de acord asupra unei poziţii care să corespundă realităţilor de reglementare a unui domeniu sau altul”, a adăugat Ioan Oltean, potrivit Mediafax.

Grupul parlamentar al UDMR din Camera Deputaţilor a depus un amendament la proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei prin care se elimină caracterul naţional al statului român, cu toate că dispoziţiile actualei Constituţii privind caracterul naţional nu pot face obiectul revizuirii.

Articolul 1 din Constituţia actuală a României prevede, la alineatul 1, că „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”.

Conform amendamentului depus de grupul UDMR, articolul 1. (1) va avea următorul cuprins: „România este stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil”.

Actuala Lege fundamentală a României prevede, la articolul 152 – (1) privind” limitele revizuirii, că „dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii”.

 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.