Actualitate

Prunul modificat genetic prin contribuţia cercetătorilor bistriţeni aşteaptă undă verde

Un lot de prun modificat genetic se află în atenţia cercetătorilor bistriţeni de la Staţiunea Pomicolă Bistriţa care au la dispoziţie încă şapte ani să testeze rezistenţa la boli, producţia şi de adaptarea acestuia la condiţiile pedoclimatice. La modificarea genetică a prunului Honey Sweet mai lucrează specialişti din Franţa şi SUA. Deocamdată, România nu i-a dat undă verde.

„Pentru prunul transgenic, lucrăm în colaborare cu un institut din Bordeaux (Franţa) şi cu specialişti din SUA. Nu putem spune deocamdată că vom înmulţi aceşti pruni fiindcă nu avem dreptul. Sunt două ţări care au merite mai mari în realizarea prunului Honey Sweet, dar, în perspectivă credem că Bistriţa, centrul de cercetare de aici, împreună cu cei doi parteneri vom reuşi să înmulţim acest prun în Europa şi inclusiv în Bistriţa pentru a fi promovat în cultură. Are o genă de rezistenţă la o boală care face ravagii. E un virus care produce căderea prunelor în masă, iar acei pomi nu mai au nicio şansă să rămână în cultură, îi aşteaptă defrişatul. Realizările care s-au obţinut inclusiv în domeniul acesta al virusologiei sunt de mare importanţă pentru a crea un prun cu rezistenţă la acest virus permiţând prunului să facă fructe de calitate şi în cantităţile dorite de noi”, a declarat Ioan Platon.

Întrebat în cât timp vom regăsi acest prun în livezi, Ioan Platon a spus că totul depinde de Uniunea Europeană şi de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. „Pentru organismele modificate genetic e nevoie de un acord. Din câte am înţeles, fiecare ţară e liberă să îşi adopte politica în domeniul acesta de răspândire a plantelor modificate genetic. Eu atrag atenţia că, la noi, prunul nu are cum fi un pericol pentru sănătatea umană pentru că acea genă e localizată în sâmbure, ori, la prună, sâmburele nu se mănâncă. Din toate cercetările făcute atât în Franţa, cât şi în SUA, nu e un pericol. Nu e ca la soia”, a declarat el.

La Staţiunea de Cercetare Pomicolă Bistriţa există un lot experimental supravegheat de Agenţia de Protecţie a Mediului şi de Direcţia pentru Agricultură. „Avem câţiva pomi altoiţi, s-au văzut în câmp şi urmează să facem în continuare cercetări fiindcă trebuie testată şi productivitatea soiului, ca şi cum am omologa un soi nou. Sunt trei teste: de rezistenţă la boli, de producţie şi de adaptare la condiţiile pedoclimatice. Am obţinut autorizaţia de mediu în 2012 şi e valabilă timp de şapte ani, până în 2019. Există staţiuni care ne-au contactat ca să-l dăm, dar nu putem deocamdată. E o realizare mare. Pe lângă acest lucru, la ora actuală avem şi 18 soiuri de prun devirozate pe care le ţinem sub protecţie, mai avem un portaltoi pe care – în baza unei relaţii în Italia – să-l înmulţim rapid în vitro adică în Italia şi atunci vom fi primii din ţară care vom avea material săditor liber de virusuri din România la specia prun. Aceste 18 soiuri nu sunt modificate genetic. Sunt doar soiuri devirozate”, a spus Ioan Platon.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS