Social

”R2-D2”, la coada vacii. Cum arată prima fermă din România în care roboţii au grijă de animale (FOTO)

Prima fermă din România în care roboţii sunt cei care muncesc, iar oamenii doar îi supraveghează, a fost inaugurată oficial la Orheiu Bistriţei şi îi aparţine lui Liviu Peica (52 de ani). Ferma are 259 de vaci, doi muncitori angajaţi şi mai mulţi roboţi. Doi mulg vacile, unul face curat prin fermă, unul ridică mâncarea, iar unul dă lapte automat la viţei.

Povestea fermei de la Orheiu Bistriţei a început în 1992 când Liviu Peica a cumpărat trei vaci din rasa Bălţată Românească. Trei ani mai târziu a mai achiziţionat 10 vaci din aceeaşi rasă, iar în 2000 alte 15. În 2005 a importat 20 de juninci Fleckveih Elvetian Red Holstein printr-un program de minimis.

A pornit cu un grajd tradiţional moştenit de la părinţi, a construit între 1996 şi 2000 altul nou cu stabulaţie legată şi cu bani de la stat, l-a extins până la 226 de locuri, iar începând din 2017 a montat roboţi printr-un proiect cu fonduri europene.

„Am obţinut circa 750.000 de euro din partea AFIR. Am făcut aceste investiţii ca să nu avem probleme cu mâna de lucru. În ziua de astăzi sunt mari probleme cu ea. Avem 260 de vaci şi lucrează doi oameni. Roboţii fac tot, noi îi verificăm doar, ne uităm pe calculator şi vedem dacă şi-au făcut treaba. Doi roboţi mulg, unul face curat prin fermă şi unul ridică mâncarea, iar unul dă lapte automat la viţei. Mai dau şi greş că mai cade curentul, dar îşi fac treaba foarte bine. Cei doi oameni fac doar atât: unul furajează şi unul se uila la calculator dacă roboţii îşi fac treaba. E foarte uşor faţă de ce s-a făcut. Nu a fost greu să obţinem banii. Planul meu este să nu mai măresc ferma, ci să o aduc la 35-37 de litri/cap de vacă lactaţie. Investiţia nu se recuperează mâine sau poimâine, ci după o generaţie sau două. În România nu există aşa tehnologie ca în această fermă. E şi prima fermă de Red Holstein din România, un Red care provine de pe Bălţatele noastre care nu sunt aşa de sensibile”, a declarat Liviu Peica pentru Timp Online.

La reuşita acestui proiect a contribuit şi dr. ing. Emiluţ Găină, director al Biagen Swiss, organizaţia de prestări servicii a crescătorilor de taurine din Bistriţa-Năsăud.

„Este o fermă mecanizată şi parţial automatizată în care sunt instalaţi doi roboţi de muls, un robot pentru curăţenie în grajd, unul pentru împingerea furajelor, adică mai multe tipuri de roboţi. Mai sunt ceva ferme cu roboţi de muls, dar aceasta este prima fermă cu trei tipuri de roboţi. De asemenea, evacuarea dejecţiilor se face tot automat, grajdul construit pe grătare. Este un sistem de ferme pe care noi l-am copiat din Olanda, Germania şi alte ţări care au asemenea construcţii şi în care două persoane, o familie, pot avea grijă de 150-200 de vaci, fără probleme. Acesta este modelul de fermă pe care vrem să-l promovăm şi noi în România. De aceea, am invitat astăzi, aici, 300 de fermieri din toată ţara să vadă şi să copieze sistemul şi în alte părţi, să vadă soluţii pentru nutriţia animalelor şi o genetică specială pe care noi o promovăm în România din 1995. Este vorba de un Red Holstein, făcut prin asimilarea rasei Siemmental cu cei mai valoroşi tauri din lume, ceva special, şi această genetică noi o difizăm în 19 judeţe din România. Deja este cunoscută. Peste 700.000 de doze de material seminal am importat din Elveţia, ţară cu care noi colaborăm strâns în ceea ce priveşte genetica. Într-un an şi jumătate, în Bistriţa-Năsăud vor mai fi încă 12 roboţi cu care vor fi dotate 5-6 ferme”, a declarat Emiluţ Găină.

În opinia sa, modelul de fermă poate fi copiat de oricine. „Liviu Peica a început de la trei vaci, a mai cumpărat 20, 30, 50, iar astăzi are 260 de capete. A trecut prin cinci sau şase etape de creştere şi modernizare. O parte din investiţie sunt fonduri proprii, iar o altă parte din fonduri europene. Primul proiect accesat a fost în 2005, un program de minimis, când a cumpărat 20 de juninci de Red Holstein din Elveţia, a mai accesat un program când a construit un grajd pe stabulaţie legată, iar al treilea roboţii şi extinderea grajdului. Cu siguranţă că vor recupera investiţia dacă vor face performanţă. Ca să construieşti o asemenea fermă trebuie să ai în spate şi o genetică care să se preteze la o asemenea exploatare, vaci performante cu producţii mari de lapte. Producţia la această fermă este de 30 de litri de lapte/vacă pe zi, 9000 de litri pe lactaţia. Această fermă este la rasa Red Holstein prima pe ţară în ce priveşte performanţa. Mai avem Agrocarmolact Monor a cărei performanţă la 750 de vaci este între 32 şi 47 de litri de lapte/ cap de vacă lapte, performanţă foarte bună”, a spus Emiluţ Găină.

La inaugurarea oficială a fermei de la Orheiu Bistriţei au participat secretarii de stat Daniel Botănoiu şi Sorin Roşu Mareş de la Ministerul Agruculturii şi Dezvoltării Rurale, preşedintele CJ Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenţ, deputatul PSD Daniel Suciu, fostul deputat Stelian Dolha, care a făcut parte din Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor, oficialităţi judeţene, numeroşi fermieri.

Anul trecut, din această fermă s-a vândut cantitatea de 852.000 de litri de lapte.

6 comentarii

  • ne bucuram sa citim asemenea lucruri , dar eu am o sin gura intrebare …unde se livreaza laptele ? si mai ales la e pret ? eu personal am vazut ca in Romania pretul laptelui e foarte ridicat in comparatie cu preturile din tarile UE….si cine bea lapte ? clar ca mai mult copiii !!( au fost mai mult de o intrebare …)

    • ,,Cainele moare de drum lung, iar prostul de grija altuia” – zice un vechi-vechi proverb romanesc…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.