Actualitate Recomandări

Radu Moldovan: Lucrările pe râul Bistrița sunt blocate după contestațiile unor ”oameni de bine”

Lucrările de amenajare a albiei râului Bistrița Ardeleană pe o lungime de 16,6 km și de protecție la inundații pe o lungime de 19,7 km au fost blocate de ”oameni de bine” care au descoperit ”peștele portocaliu cu burta roșie care nu poate sui pe nu știu ce dig ce era acolo”, a declarat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, la AS-TV.

”Lucrările care urmau să fie făcute pe râul Bistrița Ardeleană – era proiect-motor, cel mai important din exercițiul financiar care se încheie anul acesta – în urma unor contestații a unor oameni de bine cu peștele portocaliu cu burta roșie care nu poate sui pe nu știu ce dig ce era acolo, s-au blocat. Din 2019 când domnul Ioan Deneș a predat Ministerul Apelor și Pădurilor domnului Tanczos Barna nu mai avem contact și nu știm ce se mai întâmplă. Am citit și eu prin presă că nu se mai finanțează râul, doar barajul Colibița – un pericol pentru toate comunitățile de la Bistrița până la Dej ținând cont de vechimea instalațiilor și de tot ce e acolo – și ar fi rupt proiectul, dar nu cunosc detalii”, a spus președintele CJ.

Lucrările prevăzute pe albia râului au fost contestate de fostul senator Mihai Goțiu, potrivit căruia ”așa-zisa investiție nu e deloc verde și nici finanțabilă din fonduri europene”.

Râul Bistrița Ardeleană izvorăște din Munții Călimani, având un traseu de aproximativ 60 lungime km până la confluența cu râul Șieu, în zona localității Sărățel. Râul Bistriţa reprezintă sursa de alimentare cu apă potabilă a populaţiei municipiului Bistriţa.

39 comentarii

 • n vest statele cheltuiesc miliarde pe lucrări de READUCERE a albiei râurilor la traseul si aspectul natural!

  – râurile drepte sunt făcute strâmbe, cu bucle, asa cum erau înainte. Betoanele se sparg.
  Inundațiile și scaderea cotei apei Dunării se produc pentru ca apa tranzitează râurile prea repede si ajung in Marea Neagră.
  Buclele, iarba încetinesc apa (nu se ajunge la situația de asta vara, când puteai trece Dunărea la pas).
  Betoanele, râurile in linie dreapta permit apei sa se scurga FOARTE repede in Marea Neagră.
  -unele zone agricole din străinătate au fost cândva mlaștini. Le-au drenat si au folosit terenul un scop agricol.
  Acum plătesc miliarde, sa îndepărteze instalațiile de drenare, si lasă pământul sa fie mlaștina din nou, sa se întoarcă berzele si alte specii dispărute.
  Am impresia ca România e unde erau alții in 1930-1950.
  Ceea ce facem noi, alții au făcut acum 100 de ani, iar acum au ajuns la concluzia că nu a fost bine ce au făcut!

  46
  61
  • Lasă-i să fie inundați și să vină pământul peste ei dacă au fost atât de proști de și-au făcute casele în cele mai proaste locații din Bistrița nu vezi că sunt consegvenți în prostie așa merită însă după aceea să nu vină să ceară ajutoare că au rămas fără case.

   74
   6
  • Olandezii chiar acum cand scrii tu au pus mana pe baroase si au inceput sa sparga digurile si au scos pompele din priza si asteapta barza….
   Domnule Radu Moldovan, pestele portocaliu e cu dumneavoastra la guvernare….odata voi…odata ei…faceti cu randul sa fie bine!!!
   Odata ei sunt peste…odata voi

   37
   49
  • Au sărit în sus ca mușcați de cur cei și-au făcut case mai mult sau mai puțin legale peste râu (nu-i așa Bălane ai autorizație la casă ? ) împotriva îndiguirilor pentru a nu se descoperi canalele ilegale prin care se cacă în râul Bistrița. Este aceeași fază cu cea de la Colibița când au fost împotriva golirii lacului necesară reparării barajului asta numai pentru a nu se descoperi canalele lor ilegale.

   57
   2
 • Este buna tara cu observatori de MEDIU .
  Am participat impreuna cu un ONG de Mediu din bistrita colegi cu noi de la B-ta Civica la o sedinta comuna cu cei de la SGA si desigur si pescarii s-au opus acestor lucrari prostesti cu mult beton si fier forjat pe malurile Bistritei Ardelene care puneau in pericol cubaritul si inmultirea pestilor pe viitor.Cunosc foarte bine subiectele aparute pe aceasta speta iar Ecologistii clujeni au preluat cazul .
  Apreciez ca domnul Presedinte Radu Moldovan nu i-a mai facut SMECHERI pe activistii cetateni si a dat-o mai pe dolce vita .

  20
  80
  • Bălane vezi de pasajele tale penibile și mai scutștene de prostiile tale

   67
   14
  • După ideile ecologisto-idioate ar trebui sa nu mai construim nimic, să trăim în junglă între copaci…))
   Mai bine sa ne inunde barajul de la Colibița că să poată înota linistit nu știu ce peste închipuit.

   39
   5
  • De la ecologistu pentru Bălan și nu numai, sunt iarăși trist deși nu ar trebui fiindcă am avut iar dreptate :
   Deja pe 14.12.2022 când lumea este concentrată la sărbători a apărut un PUZ de introducere de teren în intravilan exact în poienița din mijlocul Păduri Codrișor de care spuneam și atrăgeam atenția .
   Acum înțeleg de ce primăria trage tare să asfalteze strada Tabără.
   Ca dezastru să fie maxim primăria a prevăzut în bugetul pe anula acesta și un PUZ pentru Dealul Cocoșu.

   Gata cu Pădurile din Sudul orașului sunt distruse complet, adio și un praz verde.

   Felicitării Turc și mafiei sale, este trist dar adevărat.

   Nu mai aștept niciun răspuns dacă vrei poți pune un comentariu în care să mă faci albie de porci, agramat, analfabet cum vrei tu nu mă supăr sunt resemat trist dezamăgit , ecologia adevărată a murit în Bistrița vă las pe voi să vă bateți pentru câteva panseluțe și câțiva pomișori insignifiați din centrul Bistriței azi mie rușine de mine fiindcă ca ecologist nu am reușit mai mult, mie rușine de Bistrițeni că mafia imobiliară nea răpus pe toți.

   Îți doresc ție putere să lupți în continuare însă nu știu pentru ce fiindcă Pădurile din Sudul orașului vor fi distruse intergal din ele vor rămâne în amintirea bogăție verzi și frumuseți de altădată doar niște petice triste un fel de Pădure Parc, un fel de Parc Mare actual, un fel de bâlci grotesc al societăți rapace și distructive de astăzi, nasol. Acum pe lângă apă pe care trebuie să o cumpărăm la sticlă fiindcă acum ne căcăm în pâraiele ce se scurg în râul Bistrița adică în apa pe care o bem, în câțiva ani va trebui să cumpărăm la sticlă și aerul pentru că distrugem ca tâmpiți pădurile din Sudul Bistriței.

   Asta este dacă suntem cretini aici mă includ și pe mine.

   14
 • Foarte bine nu le mai faceți nu merită. Peste râu sa răsturnat căruța cu proști numai prosti se fac acolo, acum se vor făcute piste de biciclete pe dealul Budacului și Jelnei, piste pe care nu va putea urca nici-un Biciclist🤣

  65
  6
  • Nu mai insistați cu prostia asta, bicicliștii pe care îi cunosc eu urcă lejer pe Heniu și Bistricior, pe Jelna-Budac se merge de plictiseală, e un traseu scurt de 18 km și se parcurge într-o oră, se merge cu copii de 14 ani pe acolo, nu vorbiți dacă nu știți!

   7
   31
  • @ paulista, Niciun biciclist normal nu poate urca zi de zi dealurile acelea. Bine intr-adevăr bicicliștii din Turul Franței pot urca dealurile acelea însa eu nu am auzit să se facă vreo pistă de biciclete pentru Turul Franței. Nici măcar bicicliștii din Turul României nu s-au încumetat să urce dealurile acelea și au preferat să pedaleze pe Dealul Sigmirului și Dealul Herinei.
   Nu ne convingeti de utilitatea acestor piste până nu îl vedem pe Turc urcând Dealul Jelnei sau Budacului pe o bicicletă normală ca tot omul.

   34
   2
  • @ paulista, Dacă voi și copii voștri vă place să vă dați drumul la vale extrem de periculos de pe toate dealurile cu riscul să vă accidentați este numai problema voastră fiecare face ce vrea însă majoritatea oamenilor și în special al copiilor sunt normali și nu vor să facă și nu pot să facă acest lucru.

   30
   3
 • Numai acolo peste râu putea exista strada fotbaliștilor 🤣😂😅😂🤣
  Deci nu mai este nimic de comentat despre IQ celor de peste râu.

  64
  1
  • Tătucul se pricepe la toate, are indicații prețioase și se supăra pe oricine care nu e de acord cu el: specialiști cu diplome serioase, activiști de mediu , societate civilă, nu contează! Așa funcționează din păcate aceasta țară frumoasă , condusă strâmb și păcălită permanent de acest gen de politicieni, “ pricepuți” la toate! Să auzim numai de bine!

   36
   51
 • Cel mai important obiectiv este cel cerut de mine continuu din 2007 pana mai ieri.
  Stenogramele de sedinta imi sunt martori.
  Am cerut in fiecare an amplasarea unui dispozitiv de retentie a gunoaielor plutitoare care vin de pe Bargaie , peturi, saci, pungi, crengi, rori , animale moarte in saci etc.
  Pe vremea lui OTC si pesede nimeni nu a vrut sa auda.
  Ma bucur insa ca actualul primar IOAN TURC si echipa sa a facut posibila implicarea cetatenilor in administratie si ca de doi ani se organizeaza BUGETAREA PARTICIPATIVA pe BUGET.
  Astfel in 2022 un cetatean a castigat voturile si se va finanta un astfel de proiect cerut de mine de-a lungul anilor.
  Nu conteaza ca este altul si nu eu insa ce e important a spune este faptul ca doar prin implicare si asumare de nume putem obtine proiecte validate.
  Nu carcoteala pe internet, atacarea colegului de citit aruncarea cu laturi , jigniri sub anonimat, nu aduc la nimic, iar cei care le folosesc se discrediteaza singuri.

  16
  63
  • Bălane toată lumea vrea un dispozitiv de colectare a gunoaielor nu trebuie să ceri in continu ca un papagal însă pâna atunci albia râului trebuie regularizată și îndiguită că un dezastru acolo este iminent . Numai după ce aceste lucrări importante vor fi făcute se poate pune și dispozitivul de colectare a gunoaielor altfel nu are niciun rost. Alt problemă este rezolvarea canalizări că pute râul ca o cocină tot Ștefan cel Mare, Valea Ghinzi și Zăvoaiele se cacă în râu.

   55
   7
  • Bălan tu faci ce faci și iar reușești să te faci de râs.

   Din nou te dezvălui că nu ai noțiunile de bază de ecologie. Dispozitivele de retenție a gunoaielor sunt total contraindicate pe râuri fiindcă acestea împiedică migrarea peștilor și înmulțirea peștilor cu alte cuvinte sunt capcane pentru peștii.

   Altele sunt măsurile pentru păstrarea râurilor curate însă dacă tu nu ai noțiunile de bază de ecologie nici nu ai de unde să le cunoști.

   31
   3
 • Carcotas analfabet. Ala cu nume de PASAJ . Sunt lamurit cu tine .
  (Scuteste- ne) tu de a mai citi gramatica ta deficitara. !!!

  8
  52
  • Bălane, Cetățenii Bistriței s-au lămurit demult de tine de aceea nu te votează nimeni și numai minusuri capeți așa că tu nu ești în măsură să-i catalogezi tu pe alți.

   72
   15
 • RELU cunosc de o mie de ori mai bine ca tine scurgerile ilegale de pe malurile raului b-ta.
  In arhiva onlinurilor gasesti imaginile din 2012 postate de colegii pescari de la AJVPS bistritenii mei in numar de 12 pescari care am luat imagini si am facut un CD care le-am trimis la toate institutiile CJ, CL, Primarie, Politie locala, Prefectura.
  I-au durut la basca pe toti dupa ce au vizionat mizeriile.
  Relu. Nu este actiune de mediu sa nu fi participat, luat initiativa si depuse petitii, insa nu ai cu cine.
  Crede-ma ca stiu in profunzime tot ce tine de proiecte si tot ce misca in oras pe linie de mediu in administratie in general.
  Am sursele mele si primesc nemultumiri telefonic pana si de a
  la angajatii nemultumiti din administratie si aflu tot fara sa vreau in mod special.
  Uite asa am castigat un real respect al muncii mele neplatite insa bistritenii mei ma opresc pe strada si mereu aflu noutati.

  16
  53
  • Eu am bănuiala că este ceva în apa pe care o beau cei ce stau peste râu că de aceea gândesc cu dosul că altă explicație nu există.

   Oare în aceea apă or fi câcații lor pe care îi beau ei înșiși?!

   62
   2
  • ai vazut alex, fiecare familie si-a pus in dreptul ei in albia raului cate o scara din lemn pentru pisica, gaina, rata, curca peste etc pentru a ajunge la apa!!!!!
   sobolanii s-au mutat in casa!

   27
   3
 • Înainte să va apucați de lucru vă recomand să citiți cartea ” Vrajitorul apei „, de Viktor Schauberger .
  După lectură altfel veți vedea lucrurile .

  8
  8
 • numai prosti
  jumate din bistrita e in zona inundabila si voi vreti sa spargem betoanele, digurile, barajele si sa asteptam barza in fiecare an
  niste prosti!

  39
  10
 • Bineînțeles că este o „problemă ” dacă se betonează se vor betona și canalele ilegale iar după aceea rahatul va răbufni în casele cocalarilor.

  42
  1
 • Spune mi cum consolidezi un cot, cum reduci viteza apei cu rachita sa alte, materiale naturale, cum faci un prag de fund , cum stabilizezi malurile in jurul unui pod cu iedera sau salcami???
  Poti cum spui tu daca ai sute de oameni pe km de apa , angajati care sa curete, taie rachita sa pazeasca nivelul, sa fluere la un moment dat ….BAAAAAAA HAI CA Z SCAZUT APA SI SA KNTRAM CU CIZMELE SA PLANTAM RACHITAAAAAAAA!!!
  Cand e un curs regularizat, il poti digitaliza, potzi pune senzori si cu un dispecer care te anunta ca a aparut o poluare la km 65444_7655 , a crescut nivelul cu doi cm in zona firmei srl care deverseaza necontrolat…etc
  Pentri continuare va rog sa cititi cartea lui Ernest Palimaru: Cum sa amenajezi o delta la tine acasa!!!

  11
  33
 • Cu cat interventia omului asupra mediului inconjurator este mai accentuata,cu atat incalzirea globala,seceta,inundatiile,etc. vor afecta omenirea mai mult.Dar spune i asta la un om de la tara,ambitios ,fara scoala ,care s a cocotat intr o functie de conducere!!

  11
  20
 • Foarte mult beton se produce in jud. Bistrita cu pompe cu sorb facut,din Raul Bistrita si Someș, la pret de Aquabis Sa….Google Maps-Raul Bistrita-Somes = filiale constructii, statii beton, agregate

  10
  2
 • Răspuns : Peștele de rahat Bistrițean .

  Acum nu știu la ce să-l încadrez la carnivor sau fitofag că depinde ce mănâncă seara cocalari de acolo.

  22
  1
 • Plin de helperi pesedisti ce dau unlike la mesajele decente. Ferme de oameni slabi. Cat despre proiect, e bine ca s-a stopat, ca prea mult beton / ciment mergea atat spre malurile raului, cat mai ales spre casele nomenclaturii si prietenilor.

  4
  7
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS