Social

Regizorul Radu Afrim, originar din Beclean, Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler

Regizorul Radu Afrim, originar din Beclean, oraş al cărui cetăţean de onoare este, a primit din partea Preşedintelui României, Klaus Iohannis, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria D – „Arta spectacolului”. Distincţia i-a fost acordată „în semn de apreciere a contribuţiei remarcabile la creşterea prestigiului artei spectacolului, pentru implicarea deosebită în promovarea teatrului și cinematografiei româneşti atât în ţară, cât şi în străinătate”.

”Sper să nu uit un lucru în care am crezut mereu: că teatrul e arta momentului prezent. Și că istoriile teatrului sunt pline de minciuni. Care se scriu sub ochii noștri” – Radu Afrim

Radu Afrim a absolvit în 2000 Facultatea de Teatru, la specializarea regie, şi în 1995 Facultatea de Litere, la specializare română-franceză, ambele în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj. Este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori români de teatru la nivel mondial.

Printre spectacolele montate de Radu Afrim, se numără: „No Mom`s Land”, la Teatrul Luni de la Green Hours, Bucureşti, „De ce fierbe copilul în mămăligă”, „E doar Sfârşitul lumii” – toate la Teatrul Odeon din Bucureşti, „Trei surori sau Alge-Bernarda’s house remix” la Teatrul Andrei Mureşanu din Sfântu Gheorghe.

A lucrat şi în afara Bucureştiului, astfel a montat piesele „Femeia mării” la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, „Povestiri despre nebunia (noastră) cea de toate zilele” la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, „Plaja”, „Adam Geist”, „Omul Pernă”, toate treila Teatrul „Maria Filotti” Brăila, „Inimi cicatrizate” la Teatrul de Stat Constanţa.

A obţinut Premiul pentru Opera Prima acordat de Fundaţia Anonimul – 2004, Premiul CultuRAAL pentru originalitate în arta teatrală, Bistriţa – 2004, Premiul UNITER pentru cea mai bună regie la Plastilina / de Vasili Sigarev, Teatrul Toma Caragiu Ploieşti, în 2006,Premiul UNITER pentru cea mai buna regie la Joi.MegaJoy de Katalin Turoczi , Teatrul Odeon Bucuresti in 2007.

În afară de Radu Afrim, au mai primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria D – „Arta spectacolului”: Constantin Cojocaru – actor; Gianina Cărbunariu – dramaturg și regizor; Sorin Leoveanu – actor; Marius Manole – actor şi Varvara Cătălina (Vava) Ștefănescu – coregraf și dansator.

Totodată, cu prilejul aniversării a 140 de ani de la înființare, în semn de înaltă apreciere pentru activitatea publicistică de înaltă ținută, în jurul căreia s-a coagulat, în spiritul valorilor și al dialogului ideilor, o elită remarcabilă ce a contribuit la dezvoltarea spațiului cultural și civic din România, Președintele României, Klaus Iohannis, a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria F „Promovarea culturii”, publicației „Timpul”.

1 comentariu

  • Superb! Radu este o legenda vie si o dovada clara ca Romania nu produce doar cultura neo-pasunista si integrism religios. Radu Afrim este o continuare a avangardei romanesti si un om care a reusit in ciuda atacurilor homofobe si traditionaliste la care a fost supus de diversi pravoslavnici.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS