Actualitate

Releul de televiziune de pe Heniu ne arată lumea de aproape patru decenii. Ce nu ştiaţi despre el

Construcţia releului de televiziune de pe vârful Heniul Mare din Munţii Bârgăului este considerată de specialişti a fi una dintre cele mai dificile din Transilvania. Ea a început în 1972 şi inaugurată cinci ani mai târziu fiind dotată cu echipamente pentru propagarea sunetului provenind din fosta URSS.

Heniul Mare este vârful cel mai înalt din Munţii Bârgăului. Numele său provine de la cel care l-a deţinut, Ioan zis Henul. În anul 1972 au început lucrări de prospecţiune şi studii de proiectare a primului releu de televiziune, iar în 1974 a fost aprobat proiectul de construcţie a staţiei de televiziune, din vârful Heniu Mare, cota 1610 m, care a intrat în funcţiune la 31.XII. 1977 (foto).

Releul din vârful Heniu este considerat a fi lucrarea de cea mai mare dificultate de acest gen din Transilvania, având în Heniul Mare 1vedere eforturile extraordinare care s-au depus din cauza izolării şi altitudinii. Nu existau căi de acces şi nici surse de energie sau măcar de apă, apropiate, scrie Anuarul Bârgăuan 2014.

Clădirea de pe vârful muntelui a fost construită pe o platformă cu o suprafaţă de 1245 mp, cu o structură de rezistenţă monolit. Ea are 12 m înălţime şi două etaje. În centrul clădirii este construită baza antenei, cu rezistenţă de gradul I la foc, şi nu prezintă pericol de explozie.

Antena este formată din două părţi: o parte din beton glisant care urcă până la 23 de m, de la cota zero şi un turn metalic de 57 m, în formă pătrată, contravântuit pe plan orizontal şi al feţelor prevăzute cu instalaţii de balizaj şi de paratrăznet. Înălţimea totală a turnului este de 74 m.

Aparatura instalată a fost fabricată parţial în ţară, dar emiţătorul de televiziune, de tip Jakori-2 x2,5 KW pe imagine şi 2×0, 75 KW pe sunet provine din fosta URSS. Pentru difuzarea emisiunilor de radio în banda de ultrascurte a fost montată o staţie de tip RD-10 (2 x 3 KW), fabricată la ICRET Bucureşti.

A fost realizată o reţea electrică proprie, prin devierea aeriană din LEA – 20 KV de la Prundu Bârgăului, pe Valea Secului până la staţia telefericului, iar în continuare prin cablu până la cota 1610 m. În caz de întrerupere accidentală a furnizării energiei electrice, a fost instalat un grup electrogen de fabricaţie Skoda care intră automat în funcţiune, putând atinge parametrii necesari în 30 de secunde.

Releul dispune de asemenea şi de staţie de baterii staţionare care poate asigura, fără altă sursă, necesarul de energie pe durata de 2-3 ore. Un teleferic, montat pe 16 stâlpi metalici, cu înălţimi ce variază între 3 şi 29 m, în lungime de 2,5 km, de tip 2P Reghin, asigură accesul la releu de pe Heniul Mare.

Datorită releului de pe Heniu, putem asculta Radio România, Rock FM, Europa FM, Naţional FM, Magic FM şi vedea postul naţional de televiziune fără să avem nevoie de un abonament la cablu.

Etichete

23 comentarii

    • imi bag pwla in astia care au dat minusuri fara sa explice ce e ala beton glisant ce urca pana la 23 m!!!! (betonul glisant nu urca dar poate fi o tehologie de turnare in cofraj glisant )

  • După umila mea cunoaștere, construcția a avut un inițiator local. Primul releu fiind pe Heniu Mic. Chiar dacă acesta a fost un activist, merită chiar post-mortem recunoștința celor care, astfel au avut acces la emisiuni radio și tv înainte de prevederile planurilor cincinale. Cheltuielile inițiale au fost asigurate din surplusul trimis la export de locuitori acestor locuri. Poate o minimă anchetă poate contrazice sau confirma aceste.

    • Buna ziua, domnule Safriuc.
      Din cate stiu unul din cei ce au contribuit la finantarea proiectului este dr. ing. Sas Sabin, originar din comuna Sant, si care avea o functie importanta in minister.

  • Prin 1975 am devenit radioamator incepator si, tin minte, etalonul nostru pe frecventa de 144 Mhz (2 m) era dl. Marina (in jargonul radioamatorilor i se spunea Marinoiu) si care era inginer si lucra la releul de pe Heniu. Era un fel de „model” pentru noi, cei mici si incepatori, el fiind vechi „ham”. Ii pastrez si astazi o amintire foarte placuta, desi ne-am cunoscut doar in eter, insa intodeauna avea o voce calda, prieteneasca, si-i placea sa fie apelat chiar si de cei incepatori! Frumoase vremuri!

  • Heniu exista chiar daca sunt comentarii pro sau contra. Ca dovada ca acum sunt mai multe relee. Cine a fost acolo vede si realizarile si panorama deosebita.
    Inseamna ca cineva sa gandit bine.

    • Pe vremea acea eram copil la ilva mica.o parte din materiale au fost transportate din ilva mica cu un fel de remorci trase de taf si buldozere .antena a fost montata cu elicoptere de mare putere rusesti montata pe virful heniului

    • V. Petrutiu are dreptate. O parte din materiale si echipamente,au fost transportate cu un funicular din Secu ( partea de sus) , dl. Petrutiu fiind la acea data ,inginer cu mecanizarea la SEL Prundu Bargaului si care a raspuns de acel funicular,pana la urma avand si probleme din cauza unui accident care s-a intamplt in timpul transportului de materiale.De vina nu a fost ing. Petrutiu,dar stiti cum este cand vine nenorocirea,cineva trebuie sa plateasca ! Bine ca s-a facut atunci acest releu,ca acmun sigur nu s-ar ma fi realizat o asa constructie.Bravo celor care au contribuit !

  • nu stiu ce se intampla cu releul heniu .eu am fost in vara asta in SIEU ODORHEI si nu am prins tvr. e defect sau au schimbat frecnenta?

    • Autoril acestui material este prost documentat, nu se mai emite TVR….de asta nici nu mao receptionati!

  • ce va mai c.. pe voi ce a facut ceausescu astia nu pot da cu var tot ce au construit asa ca au ales sa darame si sa demoleze , nu va mai c.. pe voi si va dati cu impresia artistica

  • Norocul ca are cai de acces dificile,ca ar fi demolat si vandut la fier vechi,sau dat la straini. Dar nimic nu-i exclus! Sa-l tina fiarele cat de mult!

  • Sunt fericit ca isi emotionat ca isi mai aminteste cineva de aceasta investitie,deosebit de grea,care a cerut sacrificii omenesti si materiale inimaginabile,pentru asigurarea telecomunicatiilor (sub toate aspectele )in jud.Bistrita,cu colaborarea ,inimoasa(ma scuzati)sufleteasca,a tuturor,de la primul-secretar,la ultimul cioban din zona.Investitia a fost realizata de Directia de Radio si Televiziune Cluj,sub conducerea dir.ing Faraian Ioan si colectivul sau inimos, care a realizat proiectarea,coordonarea executiei,montarea si exploatarea echipamentelo,etc,etc,..Am facut o treaba buna,romaneasca!Ar putea un scriitor talentat sa scrie istoria acestei realizari al poporului romin!Dar astfel de lucrari am realizat in tot Ardealul,de la Heniu la Oncesti,de la Oradea la Harghita,etc,etc…Marina,nu te-am uitat Va multmesc la toti ca am visat am trait si am muncit impreuna, am avut familii frumoase,am crescut copii frumosi pentru natiunea romana.S-a s-ai romanul cand se-veseleste……( scuzati,amintirile m-au emotionat )

  • Toate materialele o fost duse cu furnicularu avea o cupa si putea cară 2 m cubi insa sa facut o greseala sa montat spranga de 9 si trebuia de 13 si periodic o schimba la 3-4 sapt de precizat faptul ca furnicilaru o fost montat in secu toate materialele o fost scoase pe partea asta .

  • Dl dir.teh.Tiberiu Salantiu, va felicit pentru comentariu si va multumesc tot odata ca am avut sansa de a colabora impreuna in cei 22 de ani in care am muncit la Drtv Cluj .Imi amintesc cu mult drag de deplasarile in interes de serviciu la statia tv Heniu si nu numai. Mi-ar placea o revedere impreuna si cu dl.dir.Faraian si cu alti colegi care mai activeaza sau sintem pensionari. Va doresc multa sanatate si o pensie cit mai lunga Va saluta cu respect si mult drag Eugen Trif.

  • Azi dimineata la ora 5.30 am reusit o fotografie a releelor de pe Heniu, de pe balconul de la podul casei in care stau in Cluj, pe str. Predeal, la mai mult de 100km distanta in linie dreapta! Din pacate n-o pot atasa aici 🙁
    Aparatul este compact, Nikon P900, avind un zoom optic de 83X (2000mm echivalent) si l-am tinut in mina.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS