Actualitate

Salariații din județ, cel mai prost plătiți din regiune. În ce domenii se câștigă foarte puțin

Angajații din Bistrița-Năsăud câștigă, în continuare, cei mai puțini bani din regiunea de nord-vest, salariul mediu net lunar fiind, în luna august de 3023 de lei, sub cele din Maramureș (3095 de lei), Satu Mare (3181 lei), Sălaj (3190 lei), Bihor (3192 lei) și mult sub cel din județul Cluj (4730 de lei), arată datele publicate de Direcția Regională de Statistică Bistrița-Năsăud.

În județul nostru sunt însă ceva mai bine plătiți decât în Bihor și Maramureș angajații din agricultură și silvicultură care câștigă un salariu mediu net lunar de peste 3300 de lei. Salariile au scăzut însă comparativ cu luna august a anului trecut când se câștiga un salariu mediu net lunar de 3515 lei.

Cei care lucrează în industrie și construcții sunt cel mai slab plătiți din întreaga regiune cu numai 3017 lei lunar, însă salariile au crescut în aceste domenii față de anul trecut când se câștiga puțin peste 2600 de lei lunar.

Și în domeniul serviciilor sunt cele mai mici salarii din toată zona, de numai 3013 lei lunar, cu circa 300 de lei mai mari ca anul trecut, însă la o diferență uriașă față de Cluj unde se apropie de 5000 de lei lunar.

7 comentarii

 • Pură bătaie de joc! Trăiască sfântul profit, că doar asta contează la angajatorii din România, iar legile le permite să umilească angajatul! Să nu fiu înțeles greșit, profitul este urmărit peste tot, dar sunt respectați și angajații, iar respectul față de ei se concretizează prin asigurarea unor venituri decente, capabile să asigure un trai decent. Cu atât mai mult într-o perioadă în care costul vieții a crescut foarte mult. Interesant, deși costul vieții a crescut în acest an până la cer, venitul mediu a scăzut față de perioada similară a anului precedent. Asta înseamnă sărăcie! Sărăcie tot mai accentuată! Și să știți, cifrele nu minte, oricât ar încerca politrucii și jagardelele ce le cântă în strună să prezinte o altă situație! Prețurile au crescut până la cer, dar pensiile cresc cu o sută, două-trei de lei, frecție la un picior de lemn! Nu vă duceți pe fentă cu sprijinul acela acordat, ăla e doar praf în ochi pentru a păcălii și a stânge nemulțumirea pensionarilor față de indexările la pensii. Nu este vorba de nicio creștere de pensii, cum fals vă mint analfabeții din fruntea statului! Creștere de pensii era dacă pensia era indexată cu rata inflației și se punea un procent și peste aceasta! În rest, e doar minciună, demagogie și batjocură. Salariul minim crește cu 450 de lei, dar jumate din sumă ajunge la stat. Angajatorii indexează, dacă o fac, salariile angajaților cu maximum 10%, dar 4% din creștere se duce tot la stat. Deci, până la urmă, sărăcie tot mai mare, nenicule!

  34
  2
 • in schimb prospera patronii!!!! cei mai multi isi bat joc de salariati!!! desi au adaosuri maxime si peste limita bunului simt…salariile le tin minime!

  30
  8
 • La firmele mari, private, peste 30 de angajati salariul e unul singur . La firmele mici salariatul negiciza salariul brut sau net. Daca vrea salariul net atunci nu l intereseaza cel brut si patronul ii propune cel minim.
  Vina e a angajatului …

  12
  6
 • Că să facem acuzații cu privire la comportamentul patronilor cu privire la salarii , ar trebui analizate și profiturile comparativ cu firme similare din alte județe. Altfel acuzam fara argumente. Un motiv poate fi existența unor firme cu activități mai puțin profitabile, sau cu dotare mai puțin performanta!2

  5
  7
 • Nu vreți sa verificați averile pădurarului sa vedeți acolo surprize și averi de invidiat și pt un om de afaceri,pe urma sa vorbi.

  6
  2
 • PSD-ul care este la butoanele Ministerului Muncii si al Finantelor, promite triumfal creşterea salariului minim brut, la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, considerând că acesta este un pas necesar pentru înscrierea României în calendarul implementării Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, adoptată de Consiliul European la data de 4 octombrie 2022. Numai că statul ia partea leului, prin impozitarea exagerată a muncii. Astfel, La un salariu minim de 3.000 de lei brut, angajatul ar primi un salariu net de 1755 de lei, iar patronul ar suporta un cost salarial de 3.068 de lei, cu toate taxele, fără scutiri de taxe conform măsurii de creștere voluntară a salariului cu 200 de lei.
  In prezent, salariul minim pe economie este de 2550 de lei brut. La acest nivel salarial, angajatul primește un salariu net de 1524 lei, iar firma suportă un cost salarial complet de 2607 lei.
  Dacă angajatorul a optat pentru majorarea voluntară a salariului minim, angajatul poate primi în mână un salariu net de până la 1724 lei, iar firma suportă un cost salarial de 2807 lei, cu facilitatea introdusă din iunie 2022.
  De la 1 iunie 2022 până acum, firmele din România au majorat voluntar 130.000 de contracte de muncă, oferindu-le angajaților un plus de până la 200 de lei la salariul minim, beneficiind de scutirile de taxe acordate de Guvern. Așadar, 10% dintre anagajații din economie (în afară de cei din agricultură și construcții) au beneficiat de majorarea salarială la care au contribuit atât patronii cât și statul.

  6
  1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS