Social

În şase comune din judeţ se pot amenaja cu bani europeni trasee turistice ecvestre sau de drumeţie

În şase comune din Bistriţa-Năsăud se pot amenaja cu bani europeni trasee de drumeţie sau ecvestre care pot sta la baza dezvoltării turismului rural şi a ecoturismului din zonă. Este vorba de Chiochiş, Ciceu Mihăieşti, Lechinţa, Petru Rareş, Spermezeu, Târlişua şi Zagra, comune aflate în aria de acoperire a GAL Ţinutul Haiducilor şi considerate marginalizate.

Grupul de Acţiune Locală (GAL) Ţinutul Haiducilor şi-a propus în Strategia de dezvoltare locală 2014-2020 să aloce bani pentru amenajarea de trasee turistice în Ţinutul Haiducilor după ce a identificat o serie de atracţii care pot sta la baza dezvoltării turismului rural şi a ecoturismului, cum ar fi Munţii Ţibleş sau peisajul cultural al zonei. Astfel, s-au conturat patru trasee turistice virtuale: Drumul romanilor, Drumul credinței, Comorile haiducilor și Drumul poveștilor cu hărți 3D aferente. Aceste trasee virtuale nu au, încă, şi un corespondent în teren – respectiv, trasee efectiv amenajate, care să permită parcurgerea lor în condiţii de maximă siguranţă la pas, cu bicicleta, cu căruţa sau cu calul.

Ca urmare, se alocă bani pentru amenajarea de trasee turistice de o manieră care să permită vizitatorilor o experienţă axată pe explorarea cadrului natural, pe descoperirea interactivă a patrimoniului cultural şi pe respectarea mediului şi a moştenirii istorice a Ţinutului Haiducilor.

Prin amenajarea unor trasee pentru plimbare pe jos, cu bicicleta, cu căruţa sau cu calul, se doreşte e o experienţă inedită a turistului, care să se poată bucura pe traseu nu doar de facilităţi de orientare şi observare, ci şi de o serie de facilităţi cum ar fi spaţii de popas sau refugii pentru situaţii de urgenţă.

Conform GAL Ţinutul Haiducilor, se pot accesa bani pentru marcarea traseelor turistice, amenajarea efectivă a traseului, cu respectarea mediului ambiant (amplasarea de echipamente de siguranţă în zonele dificile sau de risc, realizarea de trepte pentru facilitarea urcuşului, realizarea de îngrădiri în zonele în care nu se doreşte accesul turiştilor etc.), amplasarea de panouri informative pe traseele turistice; amenajarea de puncte de observaţie şi panoramă; amenajarea unor puncte de popas pe traseu, dotate corespunzător pentru ca turiştii să poată lua masa (mese, bănci, coşuri de gunoi, cişmea cu apă potabilă etc.); mici amenajări destinate facilitării transportului ecologic – amenajarea unor standuri pentru biciclete în anumite puncte de pe traseu, amenajări pentru cai în anumite puncte de pe traseu (de ex. adăpătoare); adăposturi şi refugii turistice dotate corespunzător pentru situaţii de urgenţă.

Pentru a fi eligibile, proiectele trebuie să prevadă ca măcar o parte a infrastructurii turistice mici (o parte a traseului turistic) să fie amenajată pe teritoriul unei zone marginalizate din GAL Ţinutul Haiducilor.

Vor fi finanţate unul sau cel mult două proiecte de acest tip cu sume între 40.000 şi 80.000 de euro.

Teritoriul acoperit de parteneriat gravitează în jurul polului urban Beclean (care face parte din GAL Ţinutul Haiducilor) şi este format din 17 comune din zona vestică a judeţului Bistriţa-Năsăud şi o comună de pe raza judeţului Cluj. În categoria zonelor marginalizate intră comunele: Chiochiş, Ciceu Mihăieşti, Lechinţa, Petru Rareş, Spermezeu, Târlişua şi Zagra.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS