Social

Sătenii din Telciu, din nou în stradă. Primarul comunei a discutat cu ei. Ce spune Prefectura

(VIDEO) Cetățenii din Telciu au ieșit din nou în stradă ca să discute cu autoritățile locale despre problema ieșirii comunei din ADI Apă-Canalizare. Primarul Sever Mureșan, pe care vor să-l demită prin referendum, a stat de vorbă cu ei.

https://www.facebook.com/100007651129091/videos/612778596375248

Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud a transmis următorul comunicat:

”Referitor la situația apărută în comuna Telciu, Instituția Prefectului județul Bistrița-Năsăud a luat act de apariția în presă a informației conform căreia locuitorii din Telciu cer demiterea prin referendum a primarului Sever Mureșan”.

Până la această oră nu a fost depusă la registratura instituției nicio cerere pentru organizarea unui referendum pentru încetarea mandatului primarului comunei Telciu.

Apreciem că un asemenea demers poate fi făcut doar în condițiile și cu stricta respectare a art. 162 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare:

„ART. 162

*Încetarea mandatului în urma referendumului*

(1) Mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia, conform procedurii prevăzute la art. 144 şi 145, care se aplică în mod corespunzător.

(2) Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează *ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei,* oraşului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivităţii locale sau a neexercitării atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului.

(3) Cererea cuprinde *motivele ce au stat la baza acesteia, numele şi prenumele, data şi locul naşterii, seria şi numărul buletinului sau ale cărţii de identitate şi semnătură olografă* ale cetăţenilor care au solicitat organizarea referendumului.

(4) Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de *cel puţin 25%* dintre locuitorii cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială. Acest procent trebuie să fie realizat *în fiecare dintre localităţile componente ale comunei* , oraşului sau municipiului.” (s.n.)

De asemenea, relevante în privința informației apărute în presă sunt articolele 144 și 145 din Codul administrativ:

“ART. 144

*Referendumul local*

(1) Consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local, organizat în condiţiile legii. Referendumul se organizează *ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de cel puţin 25% din numărul cetăţenilor cu drept de vot* înscrişi în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială.

(2) Cererea cuprinde *motivele ce au stat la baza acesteia, numele şi prenumele, data şi locul naşterii, seria şi numărul buletinului sau ale cărţii de identitate şi semnătura olografă* ale cetăţenilor care au solicitat organizarea referendumului.

ART. 145

*Organizarea referendumului local*

(1) Cheltuielile pentru organizarea referendumului local se suportă din bugetul unităţii administrativ-teritoriale.

(2) Referendumul local este organizat de către o comisie numită prin ordin al prefectului, compusă dintr-un reprezentant al prefectului, câte un reprezentant al primarului, al consiliului local şi al consiliului judeţean şi un judecător de la judecătoria în a cărei rază teritorială se află unitatea administrativ-teritorială în cauză. Secretariatul comisiei este asigurat de instituţia prefectului.

(3) Referendumul local este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puţin 30% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială. Activitatea consiliului local încetează înainte de termen dacă s-au pronunţat în acest sens cel puţin jumătate plus unu din numărul total al voturilor valabil exprimate, iar rezultatul referendumului a fost validat în condiţiile legii.” (s.n.)

Instituția Prefectului este deschisă solicitărilor cetățenilor, dar acestea trebuie să respecte prevederile legale”.

https://www.facebook.com/DiasporaEuropeanaOficial/videos/883833552511122

Un grup de cetățeni din comuna Telciu a demarat procedurile pentru demiterea, prin referendum, a primarului în funcție, Sever Mureșan (ALDE), dar și a Consiliului Local Telciu ”pentru nesocotirea de către aceștia a intereselor generale ale colectivității locale și neexercitării atribuțiilor ce le revin, potrivit legii”.

Începând din 26 august, ”pentru protejarea populației și menținerea unui climat de ordine publică”, în localitatea Telciu a fost instituită zonă specială de siguranță publică.

Locuitorii din Telciu îi reproșează primarului Sever Mureșan că a introdus comuna în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canalizare fără să consulte populația, iar astfel oamenii trebuie să plătească tarife mari companiei județene de apă Aquabis, deși cea mai mare parte din rețea a fost realizată de comunitate în parteneriat cu elvețienii.

Etichete

11 comentarii

  • De ce la Bistrița mc de apa e mai scump decât mc de gaze naturale? Consiliul Județean, principalul acționar la Aquabis nu este o instituție pusă in slujba cetățenilor? Cum justifica CJ acest preț enorm al apei?

    • Pai salariile nesimțite ale neamurilor, prietenilor și pilelor frecătoare de menta de la aquabis trebuie plătite de undeva, nu ? Și gura lor ar manca ceva. Ce, ei daca sunt incompetenți n-au dreptul la bani ?….))

  • Felicitări Telciu!!! Așa se iau consilierii la întrebări de către cetățeni. Asta e democrația, ca alesul să stea în fața cetățeanului și să dea explicații. Bravo!

  • Ieșirea din ADI Apă-Canal și încredințarea operării rețelei locale de apă unui alt operator este calea de rezolvare a conflictului. Gașca condusă de Răducu cu frați, cumetri și consiliere pusă pe căpușat Aquabis-ul trebuie să înțeleagă că totul are o limită. Cetățenii nu pot suporta la nesfârșit huzurul, aroganța și suficiența acestora și n-au de ce să plătească luxul și nesimțirea noilor ciocoi.
    Se dovedește din nou că cetățenii nu mai au nici un cuvânt și nici o putere în fața îmbuibaților aburcați de partid în cârca lor, nici măcar atunci când e vorba de utilitățile de bază, de lucrurile esențiale traiului. Sforile sunt trase de stăpânul județului, prin interpuși, de la adăpostul unui castel de hârtii. Fiind vorba de bani mulți, interesul era să fie dirijați spre aceleași cunoscătoare și recunoscătoare buzunare și orice decizie și control asupra acestora trebuia desprinsă de nivelul local și în primul rând de cetățeanul de rând. Ceea ce s-a și făcut. Mai trebuia doar că cetățeanul să fie îndoctrinat că apa de toate zilele este un dar, o favoare, care i se face prin voia și din mila președintelui căruia trebuie să-i fie recunoscători și datori toată viața.
    Nu ar fi de mirare ca CJ să înființeze ADI Aer și să ne pună la plată.
    https://timponline.ro/dezvoltarea-infrastructurii-canalizare-judet-230-euro-important-proiect/

    • Telcenii au o experiență în gestionarea rețelei proprii de apă înainte de predarea către Aquabis. Pot foarte bine să asigure singuri întreținerea și operarea fără să le plătească salariul lui Macarie plus SUV, plus cotă parte din profit, indemnizații de CA secretarelor lui Răducu și sponsorizări la handbal. În momentul în care ții costurile în aceeași căciulă cu încasările, la nivel local, lucrurile sunt mult mai bine gestionate. Toată lumea din sat va ști cine e angajat la apă, cum a fost angajat și ce salariu ia și pentru ce muncă. Vrăjeala de partid și discursurile n-o să mai țină.

  • Buna ziua,

    Eu am o curiozitate, cine is astia de se autointituleaza „Diaspora Europeana”?
    Ca is foarte inversunate aceste personaje si m-as mira sa fie din Telciu.
    Felicitari locuitorilor pentru insistenta de a-si apara drepturile (nu stiu daca chiar au acest drept dar ceva dreptate sigur au) dar agaricii astia dau un iz politic la toata situatia.

  • Problema ieșirii comunei Telciu din ADI Apă-Canalizare a degenerat si din cauza reactiei Consiliului Judetean Bistrița-Năsăud, care in loc să se implice si să găsească o solutie acceptabilă de solutionare a conflictului, a transmis un comunicat prin care se eschivează de orice răspundere, arătând cu degetul către Societatea Aquabis S.A.: „În concluzie, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud nu are competență în a gestiona această situație, însă dorește respectarea legii, pentru a putea continua investițiile majore în serviciile de apă și canalizare”. (Vezi: https://timponline.ro/sute-de-locuitori-din-telciu-in-strada-din-cauza-apei-diaspora-europeana-a-sarit-in-ajutorul-lor-video/).
    Nimic mai fals. Compania de apă Aquabis, este organizată ca societate pe acțiuni, din care Consiliul Judetean Bistrița-Năsăud deține pachetul majoritar, de 95,51%. Compania este condusă de un director general, in persoana lui Ioan Șandru și de un director general adjunct, pe numele său Alexandru Macarie Moldovan, nimeni altul decât fratele președintelui Consiliului Județean BN, Radu Moldovan. Prin urmare, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud are competență si obligatia în a gestionarea situației de la Telciu, atât în calitate de actionar majoritar al companiei Aquabis cât si în virtutea „nepotismului” existent la nivelul conducerii companiei de apă.

  • Diaspora Europeană este un grup de acțiune civică care atrage atenția asupra nelegiuirilor mafiei politice din România , a furtului pădurilor , etc , cu alte cuvinte a lipsei democrației din această țară . Deranjează clica de bugetari trăitori din salarii nemeritate , dar pentru asta trebuie să fie oriundari din Telciu ? Chiar așa , doamnă ?

  • Aquabisul trebuie pus pe mâinile DNA și terminat , asta e clar , la fel și nehaștagiștii pesediști care joacă alba-neagra cu bistritenii de atâta amar de vreme .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS