Social

Biserica evanghelică din Chiraleș va fi preluată fie de Primăria Lechința, fie de CJ

Biserica evanghelică din Chiraleș va fi preluată fie de Primăria Lechința, fie de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud în vederea includerii ei într-un proiect cu fonduri europene pentru a fio reabilitată, a declarat primarul comunei Lechința Romeo Florian.

”Mai există o singură biserică care este a evanghelicilor, celelalte sunt ori la ortodocși, ori la reformați. Este vorba de cea din Chiraleș. Suntem într-o discuție fiindcă Sighișoara și-a arătat intenția de a dona această biserică Primăriei Lechința. Eu le-am spus că sunt interesat să preluăm acel monument istoric. Am avut o discuție cu președintele CJ, și cu administratorul și suntem pregătiți să scriem un proiect de reabilitare a mai multor monumente istorice din județ printre care Chiraleș, Vermeș, Teaca, dacă nu înșel, și Castelul de la Comlod și atunci s-ar putea să o preia CJ care va depune proiectul, dacă nu o preluăm noi fiindcă nu are cum susține comunitatea din Chiraleș o biserică, fiind destul de mică, de maxim 500 de oameni. Nu mai există decât o singură familie de sași acolo”, a spus primarul.


Biserica evanghelică din Chiraleș a fost  ridicată între anii 1907-1908. Proiectul a fost realizat de arhitectul bistrițean Rudolf Adleff. Noul lăcaș de cult a fost construit de antreprenorul Michael Huss din Bistrița între 31 mai 1907 și 27 mai 1908, cheltuielile fiind de 27.443 coroane.

Biserica se situează în mijlocul localității, lângă strada principală a satului, cu fațada vestică perpendiculară pe stradă. În dreapta bisericii se află casa parohială evanghelică.

În turnul bisericii se află două clopote care au fost turnate în 1908, respectiv 1926, în anul 1944 comunitatea săsească părăsind satul.

În ce privește cripta contelui Bethlen de la Chiraleș, Romeo Florian a spus că s-a grăbit să anunțe că o va lua în administrare, dar ulterior și-a dat seama ca ”e complicat”.

”Este un mormânt până la urmă și eu am procese cu moștenitorii contelui Bethlen pentru pădure și pământuri, averi de care s-au dovedit foarte interesați. De criptă sunt mai puțin interesați. Exact la fel au făcut sașii. Și-au vândut pădurile și pământurile și ne-au lăsat nouă monumentele. Cam asta s-a întâmplat în Transilvania. Cineva a încasat foarte mulți bani inclusiv de la comuna Lechința. Urmașii contelui sunt două doamne din Mureș care nu sunt în lista cu criminali de război. Oricum, lista ne-a parvenit după ce vreo 10 ani am retrocedat proprietățile. Lista a venit în 2019, iar din 2010 până în 2019 noi am tot retrocedat”, a spus primarul Lechinței.

2 comentarii

  • As dori sa fac niste precizari.
    1,Sunt de 4 ani presedintele Forumului Democrat al Germanilor din judetul BN si membru de si mai multi ani. Nu cunosc sa fi avut vreo padure sau pamant in proprietate si sa le fi vandut
    2.Daca vorbim de Parohia Evanghelica, este evident ca raportandu-ne la numarul foarte mic de membri, vanzarea proprietatilor detinute in mod legal poate reprezenta unica modalitate de a derula activitati specifice si de a mai carpi ici colo cate ceva la biserica.
    3.Este foarte clar ca o familie de sasi (cea ramasa in Chirales) nu are cum sa restaureze biserica, date fiind costurile de sute de mii sau chiar milioane de euro.
    4.Monumentele ne vor ramane noua, intr-adevar, si vom putea sa le dam o functie utila pentru comunitate (muzeu, loc pentru concerte si alte activitati artistice, spatii de studiu etc). Tinand cont ca vor fi investiti bani europeni, imi permit sa afirm ca nimeni nu va iesi in pierdere ci vom castiga cu totii. Cu atat mai mult cu cat vom conserva o cladire de patrimoiu, aratand respect celor ce au ridicat astfel de monumente.
    In concluzie, sper ca biserica din Chiralesti va avea o soarta mai buna decat in prezent. Iar generalizarile, ca de fiecare data, le consider nepotrivite.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS