Actualitate

Schimbare la vârful Inspectoratului Școlar Județean. Aurelia Dan se întoarce la catedră

Aurelia Dan a fost înlocuită, luni, de la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, în funcție fiind numit Mircea Cristian Nicula.

Informația a fost confirmată chiar de fostul inspector general, care se întoarce la catedră. ”Mandatul meu de inspector școlar general s-a încheiat astăzi. A fost o experiență profesională extrem de provocatoare, pentru care le mulțumesc tuturor celor care m-au creditat și mi-au fost alături. Dragi colegi, am arătat că se poate altfel. Fiți încrezători și liberi. Și aveți grijă de copii. Vă mulțumesc”, a transmis ea.

Profesoara de istorie Aurelia Dan a fost numită în fruntea ISJ Bistrița-Năsăud începând cu 1 septembrie 2021. Ea l-a înlocuit din funcție pe profesorul de fizică Mihai Mureșan.

Mircea Cristian Nicula este profesor de informatică și coordonator al echipei de robotică. A fost director adjunct al Colegiului Național ”Petru Rareș” Beclean și apoi director.

El a înființat ”Esentza Robotics” în 2016, atunci când ”Nație prin educație”, ONG fondat de fosta jurnalistă Dana Războiu, a venit cu un proiect educațional care încuraja tinerii să construiască roboți de la zero, din piesele primite, plus cele proiectate și imprimate 3D. Fiecare echipă nou-formată a pornit la drum cu o sponsorizare din partea asociației.

La Colegiul Național ”Petru Rareş” sunt zeci de elevi implicați în proiect: în Esentza Robotics, Esentza Revolution și juniorii.

În 2018, echipa de robotică a ajutat autoritățile judeţene să acceseze fonduri europene pentru a moderniza 31 de sectoare de drum din Bistrița-Năsăud, încărcând în timp record toată documentația necesară pe aplicația electronică MySMIS și contribuind astfel la depunerea a cinci proiecte în valoare totală de 105 milioane de euro.

În 2019, Mircea Cristian Nicula a organizat la Colegiul ”Petru Rareş” prima tabără națională de robotică, cu bani de la sponsori privaţi şi de la ”Nație prin educație”, apoi au urmat și alte ediții.

De-a lungul timpului, echipele de robotică de la Beclean au câștigat numeroase premii la concursuri de profil, inclusiv la nivel național.

33 comentarii

 • S-a întors postul la PSDragnea. Desigur doar pe bază de competență.
  De asta avem nevoie de guvernare ca să fie cineva să numească neamurile și rubedeniile în posturi cât de mari și cât de multe. Desigur, dacă s-ar desființa și inspectoratul școlar, să zicem mâine, nimeni nu ar plânge și treaba în învățământ ar merge la fel de prost.

  Cum ar fi să se facă alegeri pentru conducerea școlilor. Să voteze părinții elevilor conducerea, pe baza unui proiect educațional, după care conducerea să-și facă echipa și să-și aducă profesorii pe care îi dorește pe baza unui concurs organizat în școală? Este că nu v-ați gândit?

  https://timponline.ro/controversa-pe-marginea-sustinerii-a-doi-directori-de-licee-din-beclean-care-s-au-fotografiat-cu-liviu-dragnea/

  • Rotația cadrelor și-a funcțiilor la comuniști și pe vremea , ,,Răposatului ” , nu funcționau mai abitir(bine) ca azi , după 33de ani de la revoluția din ’89…. ,haz…de necaz !

 • Evident o miscare pur politica. Dan e un om de mare calitate profesionala. Mai devreme sau mai tarziu se va intoarce la conducerea inspectoratului, daca lumea asta va mai fi normala la cap.

 • Îmi pare foarte rău de schimbarea d-nei Aurelia Dan din funcția de șef ISJ .
  A fost un lider pentru ISJ , cu o atitudine
  dinamica și implicata în rezolvarea problemelor mai ales în aceste perioade grele de pandemie si lipsa dotări .
  A comunicat foarte bine atat cu autoritățile locale, cadrele didactice , reprezentanții părinților și ai elevilor , cat si cu mediul de afaceri .
  Săptămâna trecută a reușit sa atragă resurse materiale ( rechizite si multe materiale) pentru copiii din Ucraina în parteneriat cu cele mai mari și reprezentative firme din Bistrița -Năsăud din care as aminti: Teraplast SA , Comelf Bistrita , RCB Electro 97 SA Bistrita , Intex SA Nasaud , Tub Integral , Rombat SA ,etc .
  Pacat , mare păcat ca mandatul d-nei Aurelia Dan este nevoit sa înceteze pe criterii politice și nu de competenta , obiective , performanta .
  Mult succes în continuare d-nei Aurelia Dan si menționez ca a fost o placere si onoare sa lucram impreuna în aceasta perioada atât din poziția de consilier municipal cat si ca reprezentant al mediului de afaceri .

  • Stimate domn:
   păi ați dat inspectoratul la psdeu, frații dumneavoastră. Ce e atât de mare păcat? Păcatul e imens pentru această țară că are astfel de jagardele pe post de politicieni! Politicul acesta abject cu iz de latrină a nenorocit învățământul, l-a pus pe butuci! La politizat până la nivelul de elev! A nenorocit sănătatea, unde, ce să vezi, toate numirile sunt făcute numai pe bază de clientelă. De ce? Pentru că e mulți bani, domnule, iar consumarea lor trebuie strict controlată! Și în cazul de față ca în restul cazurilor, după purul obicei românesc, prevalează numai interesele politice, numai curvăsăraia specifică acestui abject și sinistru domeniu! Mai țineți minte cum ne promitea hoțul analfabet de la Cotroceni cum se va ocupa și cum va stimula reformele, cum va susține depolitizarea domeniilor vitale, cum va pune umărul la promovarea meritocrației și competențelor, cum va promova justiția independentă și scoaterea sa de sub bocancul plin de rahat al politicului etc. Măi, dar proști am mai putut fi când l-am votat! Cât de naivi și creduli am fost! Ce s-a întâmplat după ce s-a văzut cu sacii în căruță? E vizibil de pe Marte! Totul s-a petrecut taman pe dos. Continuă contrareformele mai ceva ca pe vremea lui drac-nea. Doar că de astă dată nu mai prea latră presa. A fost pusă și ea cu botul pe labe, furnizându-i-se resurse publice, deci, parte din ciolan! Cred că e maxim de invidios teleormăneanul, nu a știut cum să trateze problema. Dacă știa să-și cumpere presa și „bună-credința” acesteia i-ar fi fost bine azi. iohanus se dovedește mult mai periculos decât drac-nea, ins pe care l-am detestat din tot sufletul și pe care-l detest și azi. Uite că tot timpul se poate și mai rău. Ceea ce se întâmplă cu aceste numiri pe la inspectoratele școlare se întâmplă peste tot, la toate nivelurile, se duce o campanie furibundă de „depolitizare” și „meritocratizare” a funcției publice. Deci, stimate domn Florin Urite, noi suntem oripilați și avem voma până în gât referitor la ce faceți voi, voi această coaluiție sinistră și pusă pe prăduială! Ați înjurat în permanență psdeul, v-ați construit campaniile electorale doar pe negarea psdeului și pe ura purtată acestui hoit politic, iar după, ce să vezi, stați cu el în pat. V-aș întreba cu toată sinceritatea: ce sentiment vă încearcă? Chiar nu există pic de jenă morală? Ca partid, chiar nu vă încearcă niciun sentiment de rușine că v-ați bătut joc de oameni? Vă spun sincer, eu, ca simplu om, indiferent de poziția ocupată, dacă ași fi făcut parte din pnl (slavă Celui de sus că nu fac parte și nici nu voi face vreodată parte din așa ceva), mi-aș fi prezentat demisia în prima secundă când s-a anunțat cotârceala cu psdeu. Cum le veți mai cere la viitoarele alegeri votul oamenilor? Cu ce veți mai reuși să-i păcăliți? Vă bazați pe faptul că românul are memoria scurtă, mintea puțină și rațiunea îngustă, nu-i așa? La cum se vede, obrazul politicianului român este mai gros decât talpa bocancului soldatului!

  • Ati lucrat impreuna de v-ati spetit. De cand lucreaza impreuna inspectorul general scolar cu consilierii municipali sau cu angajatii de la fabrici?

 • Ce legătură are sula cu prefectura, respectiv robotica cu isjbn ?
  Sau de ce este înlocuit un umanist , cu un robotist ,,la mai bine, sau mai rău „?!
  Dl.,,aspirant” ,mă rog ,,numit” în funcție, are o ,,asscensiune spre eșafod „, tânăr dar vechi membru psd.alături de Dragnea (vezi poze de arhivă)….
  Este numit în funcție pe criterii politice psd-iste, n-are nicio legătură cu ce înseamnă ,,conducerea isjbn” , poate doar că fostul inspector Marc (pdl.) se trage tot de pe Valea Țîblesului, din Târlișua, ca noul Nicula…
  Dl.aspirant/numit în noua funcție, fost director psd. la Liceul din Beclean, are un apetit alert spre îngrășare politică și meta-fizică, nu mai vb.de robotică și explorări extraterestre …
  Un june oportunist, din fragedă ajungere în dăscălime, asemeni înaintașului său…
  Nu înțelegem schimbarea fără rost, decât pe criterii strict politice : Pnl vs.Psd, dar care n-are niciun sens, înafară de cel politic: fost director psd.la Beclean, posibil demis după câștigarea alegerilor de Pnl, reactualizat în prim plan, după coaliția pnl-psd….
  Și-apoi prea mulți ,,beclenari” la isjbn. strică la buget, cheltuieli și navetă : cel putin 2 inspect.din Beclean , unul prim isj (Nicula) -Psd ,altul insp.de istorie-(Florean)-Pnl.,..foști directori prin rocadă, la ,,C.N.Beclean” ,acum colegi în instituție,la județ…
  Totul, e apă și pământ…,păcat de alegătorii cu crez și suflet ,dar mai ales rușine pt.oportuniști și cei care măsluiesc ,ori schimbă mersul trenului cu un simplu macaz..!

  • Întotdeauna este loc de mai bine. Ce va face sa credeți că domnul Nicula nu este potrivit pentru funcția de inspector șef? Sunt convins că, dispune de abilitățile și competentele necesare exercitarii cu succes a prerogativelor funcției în care a fost investit și total dezinteresat îi doresc mult succes!

  • Dincolo de iz politic sau nu, de oportunitati in cariera sau de traseu politic, trebuie sa acceptam ca astfel de propuneri nu se fac decat cu imixtiune politica. Nimic diferit fata de alte tari. Cumva e si corect sa fie asa pentru ca proiectele sa fie implementate in acord cu progrmele fiecarui partid.
   Educatia, la fel ca si alte multe aspecte care ne inconjoara s au schimbat, fapt pentru care e obligatoriu sa ne schimbam si modul in care ne raportam la ele. Cred ca un nou vibe adus de o persoana care are o altfel de viziune si experinta e bine venit.
   Nu e momentul de critica zic eu, ci momentul de conlucrare de propuneri si implicare activa din partea fiecaruia. Critica e cel mai la indemana instrument, insa de cele mai multe ori ramane steril ca efect.
   Cei mai multi dintre noie s au lovit sau se lovesc de problemele din educatie. Hai sa nu ne oprim doar a semnala problemele, ci sa ne punem montea la contributie pentru un bine comun….viitorul nostru.

 • Să spună d-nul Nicula, cum se ajunge la Esenzta Robotics…cei care, cotizează, cei care sponsorizează, cei care sunt „pile”, cei care au pe cineva în spate…cei care, au note mari, și merite deosebite, în Școală, stau pe tușă…oricum o mișcare politică. Oricum la d-nul Nicula, nu ii ajungeai la nas, dapoi acuma.

  • Total gresit, cred ca vorbiti din experienta altora. Am
   vazut echipa respectiva….nu e nimic adevarat din ce spuneti. Sunt copii din toate paturile sociale.

 • Funcțiile de sus sunt vremelnice, dar necesare, fiindca trebuie o coordonare la nivel județean, oricât ati huli-o. Altfel, ar fi o degringolada totala. Elevi învățând în fiecare an cu alți profesori, intrati pe interes în scoala, tineri dezgustați total de a cersi posturi directorilor, scoala după bunul plac al acestora. Maine, poimâine, ajungeți sa cereți și desființarea ministerului. Hai sa ne facem fiecare o școală și sa predam ce vrem! De toate e nevoie! În orice tara e o conducere sus, fie ca e vorba de o unitate mica, precum județul la noi, fie ca e vorba de o regiune. În ce privește schimbarea, din bun simt „un multumim” celor care încheie un mandat și un MULT SUCCES celor care îl încep! Pace sa fie în lume!

  • Io zîc să ne înarmăm până în dinț, că ne așteptată vremuri tulburi,ca înainte de căderea lui nea Nicu’ .

 • Pentru mine nu este nicio surprinză cu această schimbare. In urma algoritmului politic, cele trei partide din coaliția de guvernare și-au împărțit posturile de conducere la deconcentrate implicit la ISJ, inspector general susținut de PSD și adjunct de la minorități, cu delegație, până la concurs… Prin burg, pe surse, se știa că pe lista scurtă este și un tânăr profesor din Beclean, mereu elegant și doxă de carte. Felicitări și mult succes în activitatea managerială.

 • Foarte buna numirea acestui individ. Cu asa o numire, nasul sau, Marc Vasile, are mari sanse sa nu mai ramana in istoria ISJ ca cel mai prost/slab general, o sa-l detroneze asta.

  • Cetățene „Ene” exprimarea dumneavoastră peiorativă, „individ” sau „ăsta” nu vă face cinste. Eticheta cu prost/slab poate fii considerată o calomnie, la fișa de apreciere a domnului prof. dr. Vasile Marc,de la minister, nu ați avut acces. Sorbiți mai mult din jocul democratic și veți înțelege că unele funcții se stabilesc prin algoritm politic.

 • Aceasta „personalitate ” Mircea Cristian Nicula a fost director si dir adj numit politic si nu prin concurs .
  Este ginerele fostului vicepresedinte PSD-ist Vasile Puica .
  Este si finul fostului sef ISJ PDL-istul Marc Vasile probail de cand era prin PSD .
  Este si o sluga credincioasa a dl Primar Nicu Moldovan
  Cam asta este CV-ul noului sef ISJ .
  De fapt , ca masura politica si de loterie intre PNL si PSD se schimba un sef ISJ foarte bun Aurelia Dan ,care in cateva luni a facut dintr-o institutie statica si realizatoare doar de statistici de vreo 20-30 ani incoace , in una dinamica cu masuri si obiective concrete , cu o buna comunicare cu toti factorii implicati : elevi , profesori , parinti , inspectori , mediul de afaceri , autoritati locale astfel incat educatia sa se reformeze si primele imbunatatiri au si inceput sa apara .
  Dar din pacate politicul de stanga si de dreapta nu se informeaza de unde trebuie si de la specialisti sau cadre didactice dedicate meseriei pentru astfel de numiri importante , ci din interiorul partidului , unde recompenseaza slugile loiale prin functii pentru ei , fii , nepoti , neamuri , amante , etc .
  Rusine celor care au luat aceasta decizie !
  Felicitari dna Aurelia Dan pentru tot ce ati facut in mai putin de 7 luni de la numire .

  • Doamna Aurelia Dan nu tot politic a fost numită? Nu am nimic cu dânsa, doar întreb. Aaah, la „si noștri” e OK politic, la alții nu.
   Aveți răbdare să vedeți dacă e bun sau nu.

   Aveți un comportament de taliban. Din ce văd, se poate identifica o nouă grupare extremist-religioasă: TALIDANII. =))

   Să vă fie rușine!

  • Daca toate aceste lucruri de care vorbiti au avut un impact bun asupra spatiului educational ele vor fi pastrate cu siguranta. Nu cred ca vor disparea o data cu doamna Dan.

 • Postacii PNL-USR s-au mobilizat și măcăne placa stricată a lui Werner: PE-SE-DE! PE-SE-DE! … Dar când au fost NUMIȚI POLITIC generalii Marc Vasile, Mureșan și doamna Aurelia Dan aceiași postaci spuneau că e „normalitate” și alte lozinci de-a lor. Mi-e greață!

  • Rașca Petru:
   să înțeleg că dacă aparține lui psdeu este în regulă?!… Nu, stimate domn, politicul nu are ce căuta în sistemul educațional! Exact din această pricină educația românească este sub nivelul mării, este la pământ și fără șanse de reabilitare! Toate aceste numiri politice și jocuri subterane au avut menirea de a distruge sistemul și nu de a-l îmbunătăți, iar rezultatele sunt mai mult decât vizibile! Inspectoratele școlare, deși cred că s-ar putea găsi o formă de organizare mult mai eficientă, ar trebui conduse de manageri educaționali specializați în acest sens și nu de toți politrucii și slugile agreate de aceștia. Nu-l mai blamați pe werner, sunteți în aceeași barcă! Continuă reformele începute de psd, ăla mult hulit, dar de astă dată împreună! Chiar nu puteți pricepe că sunt oameni neatârnați în această țară care detestă mizeriile și jocurile macabre făcute de acest politic infect? No, spre ghinionul dumneavoastră chiar există. Ghinion, vorba asociatului lui psdeu!

 • Cum să meargă treaba bine in țara asta când toți aleargă doar după funcții? Unul vine, altul pleacă. In permanență instabilitate, schimbări peste schimbări, fiecare cu ideile lui că doar cele ale predecesorului nu sunt bune. Ciudat este că si in momentul in care vedem ca un om chiar are idei bune, reușește sa facă schimbări benefice, este dat la o parte pentru ca …politicul. Off

 • Nu cunosc rezultatele muncii depuse de catre doamna Dan, in schimb stiu cateva din realizarile domnului Nicula si am incredere ca va aduce un plus valoare in cadrul ISJ BN.
  Mult succes!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.