Social

Semne de primăvară în Parcul Național Munții Rodnei. Urșii au ieșit din bârlog

În Parcul Național Munții Rodnei, primăvara își arată chipul blajin. Urșii au ieșit din bârlog, păsările caută soarele pe crengile copacilor, iar caprele negre hrană dând la o parte stratul încă gros de zăpadă.

Rangerii Administrației Parcului Național Munții Rodnei au surprins câteva animale și păsări în fotografii.

Și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a postat pe pagina sa de Facebook imagini surprinse de camerele de supraveghere amplasate în cea mai mare arie protejată din Carpații Orientali.

Cu o suprafață de peste 47.000 de hectare, Parcul Național Munții Rodnei reprezintă una dintre cele mai întinse arii protejate din Carpații Orientali, fiind al doilea cel mai mare parc național din România. A fost înființat în anul 1990 în jurul rezervației naturale Pietrosu Mare (constituită încă din 1932), și are ca scop conservarea speciilor de faună și floră și păstrarea geologiei și geomorfologiei specifice.

Ghețarii cuaternari din Munții Rodnei au lăsat în urmă o varietate de forme rezultate în urma erodării, vizibile aici mai bine decât în multe alte zone din Carpații românești. Printre aceste amprente se numără crestele alpine cu aspect de custuri zimțate, văile și circurile glaciare, stâncăriile calcaroase și peșterile. Acest peisaj specific este bine conservat, remarcabilă fiind prezența celor 15 lacuri glaciare. În acest parc se află cel mai mare lac glaciar din Carpații Orientali, lacul Lala Mare.

Munții Rodnei au o creastă impresionantă, singura comparabilă cu cea a Carpaților Meridionali și fac parte din regiunea biogeografică alpină.

În Munții Rodnei au fost identificate peste 150 de specii de păsări, remarcabilă fiind prezența cocoșului de mesteacăn. Această pasăre spectaculoasă, ce desfășoară o paradă nupțială elaborată la fel ca și a cocoșului de munte, mai poate fi găsită astăzi doar în zone restrânse din nordul Carpaților Orientali (Munții Maramureșului, Suhardului și Țibleșului). Parcul oferă habitate favorabile pentru acvila de munte, acvila țipătoare mică, șoimul călător, minunița, viesparul, buha și ciocănitoarea de munte.

Mamiferele sunt reprezentate de peste 40 de specii caracteristice munților Carpați. Alături de Munții Făgăraș și Retezat, Munții Rodnei reprezintă unul dintre cele trei areale în care marmota a fost introdusă cu succes. Tot aici se regăsesc carnivorele mari (ursul, lupul, râsul), alături de șoarecele săritor de pădure, șoarecele de Tatra, hermelina, pisica sălbatică și vidra.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS