Sănătate

Serviciul Judeţean de Ambulanţă primeşte sfaturi juridice de la o firmă de exploatări forestiere!

Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Bistriţa-Năsăud şi-a externalizat serviciile de consultanţă juridică. Acestea au fost încredinţate unei firme din Josenii Bârgăului ce se ocupă de tăierea pădurilor sau, ca să vă sune mai bine, de exploatare forestieră.

Firma SC Romtrans Cristin SRL Josenii Bârgăului este aşadar compania care a depus cea mai bună ofertă de servicii pentru ca Ioan Ştefănuţ, fostul consilier juridic al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, şi totodată soţul Lilianei Ştefănuţ, actuala juristă a Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, să poată încasa în continuare bani de la stat din două surse, dânsul fiind obligat să se retragă din post întrucât era şi pensionar din MAI.

S-a întâmplat în luna mai a anului 2010. Atunci, conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud a hotărât să externalizeze activitatea de consilier juridic şi să încheie contract de prestări servicii-consiliere juridică (uzând de procedura de achiziţie directă), cu firma Romtrans Cristin SRL din localitatea Josenii Bârgăului care, aşa cum am menţionat deja, are ca obiect principal de activitate: exploatarea forestieră.

Potrivit unor surse Timp Online, în spatele acestui contract este fostul şi actualul angajat al SJA, jr. Ioan Ştefănuţ, care cumulând pensia (pensionat MAI) cu salariul, s-a văzut în situaţia de a găsi o formă mascată sub care să-şi păstreze ambele privilegii, deşi Legea 329/2009 stipula foarte clar la art.17, ce se întâmplă în situaţia în care cumulanzii depăşesc plafonul.

Iată acest articol: „Beneficiarii dreptului la pensie aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate, dacă nivelul acesteia nu depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Prevederile alin. (1) sunt aplicabile persoanelor care: a) la data intrării în vigoare a prezentului capitol sunt pensionari cumularzi; b) după data intrării în vigoare a prezentului capitol devin pensionari cumularzi”.

Prin urmare, jr. Ioan Ştefănuţ a găsit varianta prin care să-şi păstreze şi pensia, şi salariul printr-un contract de prestări servicii al firmei Romtrans Cristin SRL încheiat cu SJA în anul 2010 şi continuat şi în momentul de faţă.

Potrivit declaraţiei de avere a soţiei sale, Liliana Ştefănuţ, postată pe site-ul DSP, şi datând din 23 iunie 2011, Ioan Ştefănuţ a avut, în 2010, un venit total de 55.000 de lei din două surse, consilier juridic al SC Romtrans Cristin SRL şi pensia MAI, ceea ce înseamnă că venitul său lunar se cifra în jurul a 4600 de lei. În calitate de jurist al DSP, Liliana Ştefănuţ a câştigat 16.333 de lei tot anul 2010, având astfel un venit lunar de 1361 de lei, mult sub cel al soţului. Cei doi deţin două terenuri agricole la Rusu Bârgăului şi Piatra Fântânele, dar şi o suprafaţă de teren intravilan tot la Rsu Bârgăului. Au un apartament la Bistriţa şi o casă la Rusu Bârgăului, un autoturism VW din 2005 şi 33.000 de lei adunaţi în bănci.

Contactată în legătură cu acest subiect, dr. Annabella Muzsi, directorul SJA Bistriţa-Năsăud, a declarat că, în momentul în care s-a semnat acest contract nu se afla la conducerea instituţiei.

„Eu l-am moştenit, ca să zic aşa. Într-adevăr domnul Ioan Ştefănuţ a fost angajatul nostru, iar acum lucrează cu noi prin firma din Josenii Bârgăului. Poate că are ca obiect principal de activitate exploatarea forestieră, dar mai are şi obiecte secundare. Ştiu că este soţul doamnei Ştefănuţ, jurista de la DSP, dar nu văd care este problema. Contractul a fost semnat cu respectarea legii. Au fost destui care ne-au verificat actele şi nimeni nu a spus că e ceva în neregulă”, a declarat dr. Muzsi.

Conform surselor noastre însă, nu orice fel de servicii pot fi externalizate, Legea 95/2006 şi OMS 886/2006 având prevederi clare în acest sens.

Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii la capitolul IV prevede că „ Serviciile de reparaţii auto, aprovizionare, alimentare cu carburanţi, alimentare cu oxigen medicinal, piese auto şi curăţenie pot fi externalizate prin contract de parteneriat public-privat, contract de asociere prin participaţiune sau închirieri, sumele rezultate constituind venituri proprii ale serviciului de ambulanţă contractant”, iar Ordinul nr. 886 din 19 iulie 2006 privind externalizarea serviciilor medicale şi nemedicale din unităţile sanitare are la Anexa nr. 1 norme clare în acest sens, iar la Anexa 2 se prevăd etapele obligatorii ce trebuie parcurse de unităţile sanitare pentru externalizarea serviciilor medicale şi nemedicale

Nici unul din actele normative în vigoare nu reglementează externalizarea serviciilor de consiliere juridică din unităţile sanitare, deoarece această activitate trebuie să se desfăşoare de personalul propriu al unitaţii, postul fiind normat şi prevăzut în statul de funcţii. Ocuparea postului devenit vacant trebuia să se facă în baza metodologiei de organizare a concursurilor, care intră în sfera relaţiilor de muncă, reglementate prin Codul Muncii.

Potrivit surselor noastre, externalizarea serviciilor de consiliere juridică şi încheierea de către SJA a contractului de prestări servicii cu o societate care are ca obiect principal de activitate exploatare forestieră aduce grave prejudicii profesiei consilierului juridic reglementată prin Legea nr. 514/2003 şi Codul Civil unde este reglementat modul sub care poate fi desfăşurată activitatea de consiliere juridică, ca profesie liberală şi nu „şmechereşte”.

Aşadar, contravaloarea facturii pe care o încasează lunar firma SC Romtrans Cristin SRL din Josenii Bargâului de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud pentru activitatea de consiliere juridică a lui Ioan Ştefănuţ , pensionar MAI, este un mod prin care banul public alocat sistemului sanitar de urgenţă este dirijat în alt scop.

Iată o dovadă că tinerii care vor să lucreze la stat nu au nicio şansă din cauza „foştimii” ahtiată după bani şi dornică să fie mereu acolo unde se taie felia bugetară.

Cristiana Sabău

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS