Social

Sindicaliștii din Educație fac miting de protest în fața Prefecturii

În contextul grevei generale în rândul angajaților din Educație, Uniunea Județeană a Sindicatelor Libere din Învățământ (UJSLI) Bistrița-Năsăud organizează joi 25 mai un miting de protest în Piața Petru Rareș din Bistrița, în fața Palatului Administrativ.

Sindicaliștii vor picheta Prefectura începând cu ora 14.00.

Potrivit președintelui UJSLI Bistrița-Năsăud, Victor Ivan, procentul sindicaliștilor UJSLI BN aflați în grevă generală este de 82% din totalul celor afiliați la această organizație.

Peste 56% din totalul angajaților din învățământul bistrițean (personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic) sunt în grevă generală, declanșată luni 22 mai.

Aceasta este prima grevă generală după 18 ani și prima la final de an şcolar, iar examenele naţionale susţinute de absolvenţii claselor a VIII-a (Evaluarea Națională) şi a XII-a (Bacalaureatul) ar putea fi bulversate de conflictul de muncă. 

Salariaţii din învăţământ solicită majorarea salariilor, investiţii în baza materială a şcolilor, eliminarea birocraţiei, dar şi măsuri pentru ca incidente violente să nu mai aibă loc în şcoli.

Sindicaliștii de la UJSLI Bistrița-Năsăud au mai ieșit în stradă în 24 martie, acuzând dezinteresul actualei guvernări privind acordarea majorărilor salariale în sistemul de învăţământ (foto).

Prefectul, în dialog cu sindicaliștii de la ”Andrei Mureșanu”

”În contextul grevei generale din învățământ, Instituția Prefectului s-a arătat deschisă unor discuții cu reprezentanții Sindicatului Învățământ ”Andrei Mureșanu” Bistrița. La dialogul inițiat de personalul didactic auxiliar de la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu”, din calitatea de prefect al județului Bistrița-Năsăud i-am asigurat pe sindicaliști de toată disponibilitatea Instituției Prefectului pentru rezolvarea cât mai urgentă a unui conflict de muncă care aduce prejudicii procesului de învățământ. Doleanțele sindicaliștilor se referă în primul rând la gradul de salarizare, iar în acest sens aceștia au depus un memoriu prin care susțin că nemulțumirile lor sunt justificate. Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud rămâne deschisă oricăror forme de dialog care să asigure un climat de liniște pentru rezolvarea diverselor probleme apărute în societate”, spune prefectul Teofil Cioarbă.

7 comentarii

 • Totul e corect, nu faceți nimic altceva decât datorita de cetățean și la fel e valabil pentru toată lumea.

  14
  6
 • Sărut mâna! Sunt Victor Ivan, președintele U.J.S.L.Î.B.N. , doresc să vă transmit că procentul membrilor de sindicat, afiliați la U.J.S.L.I.B.N., care sunt în grevă, este de 82% din totalul sindicaliștilor afiliați la organizația noastră. Vă mulțumesc!

  23
  9
 • Voi nu va hraniti cu minciuni si promisiuni, voi va hraniti cu meditatii. Minim 2, chiar si 3 elevi deodata, impuscati lejer 150-200 de lei in 50 de minute. Se intampla in special la faimosul, the one and the only, Colegiul National Liviu Rebreanu. Cazurile cele mai grave sunt cele in care profesorii ii persecuta pe elevi, inducandu-le ideea ca sunt slabi, ca nu sunt buni de nimic si ca nu merita sa fie la profilul respectiv, doar pentru a-i forta sa mearga la meditatii.

  Eu sunt de acord cu noile grile de salarizare propuse de sindicat, dar trebuie sa intelegeti ca in absolut nicio economie nu se pot mari salariile cu mai mult de 50% peste noapte, exact ce vreti voi acum. Daca as fi fost in locul vostru, as fi insistat ca maririle salariale sa se desfasoare in 3 etape. In prima etapa de exemplu, la 1 ianuarie 2023, salariul unui debutant sa creasca de la 2400/2500 la 3000 de lei. Daca nu s-ar fi intamplat, in 2 ianuarie as fi intrat in greva generala. Dupa care, marire de la 3000 la 3500 de lei la 1 ianuarie 2024 si de la 3500 la 4000 la 1 ianuarie 2025. Din pacate nu aveti lideri de sindicat cu cap, ci doar lideri de sindicat prieteni cu politicienii.

  33
  27
  • Eu nu as adăuga in ecuație orele suplimentare, meditațiile, munca in plus.
   Eu de exemplu muncesc 37 ore pe săptămâna, si nu mă deranjează ca unii care muncesc 72 ore pe săptămâna (12 ore pe zi de luni pana sâmbătă) câștiga dublu fata de cât câștig eu.
   E alegerea lor,! Eu nu vreau sa ajung acasă la ora 21 si nici nu vreau să nu pot participa la sărbători onomastice in Weekend, sau să nu imi pot vedea fiul jucând fotbal sâmbătă.
   Deci, nu e corect sa calculam salariul, fără sa ne uitam la câte ore a muncit respectivul in acea luna (salariul pe ora).
   Daca dai meditații ți-ai cam blocat ziua respectiva, deci nu poți face altceva in acea zi. Ești nevoit sa stai acasă.

   5
   11
  • Foarte corect ce spui…exact asa s a intamplat cu salariile din justitie si la parlamentari!! Se dubleaza …cu 10%!
   Tu ce faci? Strangi piulite?

   2
   2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.