Sănătate

Sistemul sanitar, un pacient greu de resuscitat

Se face mare caz zilele acestea în legătură cu legea sănătăţii. În vizor sunt urgenţele fiindcă are cine să le apere. În numele bolnavilor cronici când are cineva de gând să vorbească? Cine va striga pentru cei internaţi în condiţii deplorabile, puşi să-şi cumpere aţă chirurgicală şi pungi de urină? Să aud! Vorbeşte careva?

În urmă cu ceva timp când fostul ministrul al Sănătăţii, Cseke Atilla, a vizitat judeţul Bistriţa-Năsăud l-am întrebat când are de gând să taie nodul gordian care leagă sistemul sanitar public de cel privat. I-am spus atunci că nu mi se pare normal ca un pacient care vrea să se interneze la o clinică din Târgu Mureş să treacă mai întâi pe la cabinetul privat al medicului, să achite diverse taxe în conturile acestuia şi apoi să meargă şi să stea pe banii statului în spital, internat de acelaşi medic. Dacă nu procedează aşa şi merg direct la spital, oamenii primesc un singur răspuns: nu sunt locuri! Ministrul nu a avut niciun răspuns şi problema a rămas aceeaşi şi în zilele noastre. Medicii specialişti lucrează, de regulă, în policlinică, la spital şi la cabinetul propriu, structuri între care plimbă pacienţii cât e ziua de lungă. În funcţie de cât plătesc aceştia din urmă, au şanse să găsească un loc liber în spital şi să primească o reţetă compensată. Altfel, nu-i bagă nimeni în seamă şi mor cu zile în ditamai clinicile universitare.

Sistemul sanitar românesc are probleme mult mai grave decât cele care se discută zilele acestea la televizoare, probleme cu care bolnavii cronici se luptă în fiecare zi şi pierd. Nu ştiu ce se întâmplă cu banii asiguraţilor, încotro se duc, nu ştiu cu cât ar trebui să-i plătim pe medici ca să fie mulţumiţi şi să nu mai aştepte plicuri, nu ştiu la cât ar trebui să se ridice o asigurare de sănătate. Ştiu doar că oamenii care îşi permit fug departe de România de câte ori au câte o problemă de sănătate. Ca una care am trăit de curând trauma unei internări nu pot decât să le dau dreptate. Într-o clinică universitară e un amalgam de pretenţii că lucrurile stau ca în Occident (ne luăm papuci de unică folosinţă la intrare, avem uşi securizate şi le deschidem numai cu cartele), dar în acelaşi timp nu avem hârtie igienică la toaletă, le dăm bolnavilor străchini fără tacâmuri şi-i lăsăm să se uite cu jind la oala cu ceai dacă au fost atât de neinspiraţi să nu poate căni la ei când au picat pe stradă şi i-a luat ambulanţa. Ca să nu mai spun că nu există medicamente elementare, nici obiecte sanitare extrem de necesare într-un astfel de loc.

Nu am studiat legea sănătăţii şi nu îmi voi da cu părerea despre ceva ce nu cunosc. Ştiu doar ce am trăit în urmă cu puţin timp şi ce m-a convins 100% că aşa nu se mai poate. Nu se poate să ajungi într-un spital şi să nu primeşti elementara îngrijire pentru un om suferind, nu se poate să ai o singură preocupare: să împarţi plicuri şi apoi să te rogi să nu cumva să pleci de pe patul de spital cu încă trei boli în afară de cea cu care ai venit. Nu se poate să-ţi pierzi cea mai mică udă de încredere în vindecare doar din cauza acestor neajunsuri care macină sistemul de cel puţin două decenii.

Eu cred că trebuie să se întâmple ceva pentru ca, într-un fel sau altul, lucrurile să se schimbe. Cred că doctorii buni ar trebui să aibă salarii pe zi ce trece tot mai mari ca să fie motivaţi să evolueze în cariera lor şi orice succes medical să le fie răsplătit. Mai cred că oamenii care îşi permit să plătească pentru a fi bine îngrijiţi ar trebui să poată apela la clinici în care nu ajung cei care nu-şi permit care, la rândul lor, ar trebui trataţi cu dragoste şi compasiune pentru condiţia lor şi nu cu dispreţ fiindcă nu au ce pune în plicuri.

În afară de cei bolnavi şi de familiile celor care au mers din spital în spital nu cred că ştie nimeni adevărul despre un sistem extrem de bolnav care nici măcar nu cred că mai poate fi resuscitat.

Dacă aţi avut experienţe care să vă fi marcat în orice sens, bun sau rău, împărtăşiţi-ne şi nouă ceea ce aţi trăit ca să avem o imagine mai bună asupra a ceea ce înseamnă azi sistemul sanitar românesc. Folosiţi cu încredere rubrica de comentarii.

Cristiana Sabău

1 comentariu

  • Am avut nesansa sa trec, nu cu mult timp in urma, prin experienta neplacuta de a fi pacient intr-un spital din Romania.Pana atunci nu am inteles ce se intampla cu sistemul de sanatate public de la noi, am fost doar un simplu contribuabil care apela la acest sistem doar de 2-3 ori pe an pentru boli usoare si credeam , ca asigurata fiind sunt protejata in caz de nevoie.
    Am fost diagnosticata cu o forma de cancer, spre norocul meu intr-un stadiu nu foarte avansat, operabil si tratabil.A urmat o operatie, nu tocmai usoara , la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.Ce am vazut acolo nu mi se sterge din minte, nici acum, cu toate ca a trecut ceva timp.O avalansa de pacienti la care nu stiu cum mai fac medicii fata.Intra si ies bolnavii din salile de operatie continuu.E ceva greu de imaginat , pana nu vezi ce se petrece acolo.
    Am toata stima si respectul pt.medicii de acolo,care lupta zi de zi cu moartea si incearca sa salveze vieti.
    Dar adevaratele probleme incep abia dupa operatie, pentru ca la acest diagnostic e o lunga batalie.E nevoie de tratament, chimioterapie ,radioterapie si tot felul de proceduri, care sunt foarte costisitoare pt statul roman.
    Teoretic toti pacientii sunt tratati, dar practic nu e deloc asa.Banii nu sunt suficienti pt atatia bolnavi, si atunci se trateaza cine poate, adica cine mai are cunostiinte printre personalul medical sau cine isi permite sa suporte o parte din costurile tratamentui.
    Am fost stupefiata sa constat ca devii,, un caz pierdut,, la un stadiu avansat al bolii.Degeaba ai contribuit o viata , cand ai realmente nevoie de ajutor statul uita ca ai fost un bun contribuabil,uita ca ai dreptul sa lupti pt viata ta, te trateaza cu dispret. Vrei sa traiesti,atunci platesti.Cine nu poate plati….moare.
    E greu de crezut, dar am trecut prin asa ceva.Am vazut cum pt o perfuzie platesti mii de lei, si speri ca facand-o cresc sansele tale de supravietuire.
    Dar saraci fiind cati dintre noi putem platii?
    Avem obligatia sa platim impozite si taxe , sa fim buni contribuabili, dar statul roman nu are nici o obligatie fata de noi?
    Se pare ca nu are , si asta deranjeaza putina lume.Suntem bucurosi ca inca suntem sanatosi sau aparent parem sanatosi,nu avem timp si chef sa ne gandim ca putem fii si noi mai devreme sau mai tirziu in aceeasi situatie.
    As fii prima care as renunta la calitatea de asigurat la sistemul de stat.Nu ma ajuta cu aproape nimic.Dar la veniturile care le am nu stiu daca mi-as permite sa platesc o asigurare privata.
    Si atunci, noi, bolnavii acestei tari, ce facem?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS