Sănătate

Spitalul Judeţean de Urgenţă e luat cu asalt în fiecare week-end mai mult degeaba

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud este luat cu asalt în fiecare sfârşit de săptămână când pare că nicăieri nu se mai acordă asistenţă medicală. Greşit, spun reprezentanţii CJAS. Sunt trei centre de permanenţă şi două spitale mai mici care pot prelua cazuri mai puţin grave.

„Avem trei centre de permanenţă, la Teaca, la Josenii Bârgăului şi la Năsăud. Deci aceste trei centre lucrează. Funcţionează doar de la 1 ianuarie 2012 şi cetăţenii din judeţul nostru au prostul obicei ca, cu orice problemă minoră, să se adreseze Spitalului Judeţean de Urgenţă cu probleme care pot fi rezolvate de medicul de familie din comună. După ce a trecut de Josenii Bârgăului (pacientul -n.r) şi află la Rusu Bârgăului că este centru de permanenţă nu se mai întoarce cu maşina. Dacă e chemată salvarea, în funcţie de ce vorbeşte el la telefon, salvarea se va deplasa şi pacientul e adus la UPU. Sunt foarte multe cazuri în care aceşti oameni nu trebuia să vină la serviciul de urgenţă şi bineînţeles că nu sunt spitalizaţi. Li se acordă o minimă atenţie în sensul că sunt triaţi după care sunt rugaţi să se deplaseze la domiciliu fiindcă nu suferă de o afecţiune care necesită spitalizare”, a declarat Szekely Wilhem, preşedintele CJAS Bistriţa-Năsăud.

Întrebat cum ar putea fi rezolvată totuşi problema pentru ca Spitalul Judeţean de Urgenţă să nu fie asaltat cu atât de multe cazuri minore, Szekely a declarat că va trebui ca centrele de permanenţă să îşi dobândească un prestigiu local.

„Populaţia ar trebui să afle de ele, să ştie ce fel de cazuri rezolvă medicii de acolo pentru că pot fi acordate şi medicamente din trusa de urgenţă. Se pot face mici intervenţii chirurgicale în funcţie de dotarea centrului de permanenţă. La Teaca, de exemplu, avem un medic care a lucrat 15 ani de zile în serviciul de urgenţă al spitalului, domnul doctor Cârcu, care efectiv acordă servicii de urgenţă de cel mai înalt nivel şi Teaca are o dotare aproape ca UPU din Bistriţa”, a declarat el.  

Potrivit preşedintelui CJAS, nici cele trei centre de permanenţă şi nici cele două spitale mici nu sunt un filtru suficient în faţa Spitalului Judeţean de Urgenţă.

„Trebuie să treacă un anumit timp ca oamenii să ştie de aceste centre. Trebuie să se mai deschidă centre de permanenţă şi la Beclean, şi la Uriu ca să putem filtra şi acorda servicii oamenilor de tipul celor care se pot acorda la nivelul centrului de permanenţă”, a mai spus preşedintele CJAS.

Cristiana Sabău

2 comentarii

  • pai ca sa funtioneze centrele de permanenta la capacitate maxima, nu trebuie platit personalul, domnule inca presedinte-director general la CJAS BN? Ca medicii si asistentele din cele trei centre de permanenta nu au mai primit un ban de aproape 3 luni!!!! Banuiesc ca dvs primiti salarul regulat(aproape 5000 ron/luna) si cred ca e minimul pe economie, nu-i asa?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS