Actualitate

Ce spune arhitectul șef al județului despre modernizarea Pieței Centrale

”Având în vedere dezbaterea publică din ultimele zile legată de amenajarea Pieței Centrale din Bistrița, în calitate de arhitect țin să fac câteva precizări”, a postat pe pagina sa de Facebook arhitectul șef Radu Săplăcan de la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud:

”Este greu de sintetizat în câteva cuvinte istoria arhitecturii în ceea ce privește spațiile publice, dar în esență începând cu apariția primelor orașe și până în zilele noastre întotdeauna comunitățile au simțit nevoia de a avea un spațiu în care să își desfășoare principalele activități. Aceste spații publice, fie că erau agora în Grecia perioadei antice, forumul în Imperiul Roman, piețele începând cu evul mediu și până în zilele noastre, au constituit centrul de gravitație al orașului. Un motiv în plus care să întărească această afirmație în ceea ce privește Bistrița este faptul că multe dintre piețele conturate în aceași perioadă ca și Piața Centrală au în același loc piața, biserica și primăria astfel conturându-se clar cel mai activ loc din oraș. Cursul istoriei a dus la o evoluție a activităților desfășurate în principalul spațiu public dintr-un oraș care se dorește a fi unul activ, astfel de la perioada medievală în care comerțul și relația dintre cetățeni și autorități reprezentau principalele activități desfășurate în astfel de spații publice, în zilele noastre în astfel de piețe peste tot în Europa putem participa la concerte, festivaluri de film, expoziții în aer liber, târguri de crăciun, activități sportive, etc. câteva exemple putând fi observate și în postare.

Consider că majoritatea celor care au avut o strategie de transformare a localității din care fac parte într-un oraș activ au avut doar de câștigat atât din punct de vedere social cât și economic. Evident astfel de abordări au și partea lor de critici, rar se întâmplă să existe în proporție de 100% aceași părere într-o comunitate, dar în final piețele respective sunt neîncăpătoare la evenimente precum TIFF din Cluj-Napoca sau Târgul de Crăciun din Sibiu, ca să menționez doar două evenimente care ne sunt mai apropiate din punct de vedere geografic, dovezi în acest sens găsim câte dorim pe facebook și instagram.

Istoric, Piața Centrală din Bistrița nu a avut prea multă vegetație și nici nu avea cum să aibă fiind aproape în permanență principalul centru activ al orașului, actuala amenajare fiind relativ recentă dacă ne gândim la scara istoriei, în plus nu se pretează în contextul dat, aceasta nu poate fi amenajată ca un parc sau o grădină și reduce semnificativ potențialul celorlalte elemente definitorii ale pieței.

Agreez proiectul care a câștigat concursul de soluții și, cu toate că nu îmi sunt cunoscute toate proiectele care au participat la acest concurs, cunoscând activitatea profesională a unora dintre membrii juriului am încredere că au ales proiectul care aduce cele mai multe beneficii comunității, de asemenea consider că mai multă încredere și respect față de profesii ne-ar duce mult mai departe pe calea progresului pe care cu siguranță ni-l dorim cu toții.

Tot legat de acest subiect, pot să afirm că sunt ferm convins că în proporție covârșitoare cetățenii acestui oraș sunt de acord că Biserica Evanghelică este cea mai importantă construcție din Bistrița care nu merită să rămână ascunsă, ci mai degrabă să fie valorificată ca principal exponat al Pieței Centrale”.

61 comentarii

  • Domnule d-voastra nu vedeti biserica?Ceva o tine ascunsa?Arborii desigur! Ei sunt vinovati,nimeni altcineva!Nu este destul de inalta si nu se vede?Poate doar cei care gandesc la fel ,o vad ascunsa sau vreau sa o vada astfel(cine stie datorita caror interese).

    • Sa vina lemnul, sa vina banul, 1euro cm3! Haida hai!
      Stai linistit Ovidelu, ramine cum am stabilit, fifty-fifty.

    • taranii ordinari intotdeauna au iubit sa nu pastreze ci sa distruga. au modernismul pana in fund acolo unde le miroase mai urat….
      ce scoala are si arhitwctul asta, pus de cretu sa vorbeasca… cati bani ti au dat mai? desteptule….. parcul l au distrus… modernizati va ma pana la dumnezeu…. eu v as intoarce inapoi in frunte cu primarul in satele in care va ti nascut si sa va modernizati in fundl gradinii, acolo unde parintii vostrii faceau „treaba mare”….

  • Biserica Evanghelica se vede bine merci de zeci de ani chiar daca in jur sunt copaci. Este pusa bine in valoare de rondoul acela frumos de flori. Poate daca s-ar ingriji gazonul tabacit sistematic de casutele acelea de Craciun/Paste ar fi si mai bine pusa in valoare si toate astea pe bani putini.
    Afirmatia ca se doreste punerea in valoare a cladirilor „istorice” mi se pare putin deplasata. Chiar nu vedeti cat de degradate si distruse de vreme sunt. Inlaturarea copacilor de langa Sugalete nu ar face decat sa arate o priveliste dezolanta. Acest lucru e valabil pentru toate celelalte laturi ale piatetei.

  • Ceea ce voi numiți Piața Centrală Bistrița, nu este o piață. Este o biserică cu puțin spațiu liber în jurul ei. Comparația cu Sibiu este total deplasată, pentru că ei nu au o biserică în mijlocul bisericii.
    Unde vreți să organizați concerte? E strâmt, nu este loc suficient. Cred că este mai mult spațiu pe pietonal, decât pe aleile inguste din jurul bisericii.
    S-a spus că lumea vrea ca Bistrița să fie un oraş modern. Un oraş modern este un oraş verde, prietenos, cu gazon de iarbă, pe care ai voie să calci, pe care ai voie să faci plajă. Cu lacuri în care inoată lebede şi rațe. Cu blocuri cu curte interioară, cu iarbă, pomi fructiferi coacăze, struguraşi etc.
    Apă curată în mare, lacuri, şi râuri în care să poți face baie fără să te îmbolnăveşti.
    Cred că nu v-ar strica un schimb de experiență, sau o infrățire cu un oraş din Danemarca.

  • Dara cum sa gandeasca altfel, tosta ziua este pe la primarie. Ia sa vedem daca gandeste cu neuroni lui ce se intampla?

    • Postul de arhitect sef la ocupat pe cumetrie?
      El o fi decis montarea fantanii rosii din fata prefecturii?
      Adevar e ca plasticul acela rosu se potriveste de minune cu bazinul cu gresie albastra. Nu-i asa arhitectule sef?
      Ce alte lucrari de arhitectura ati avizat?
      Ce lucrari de arhitectura aveti proiectate si executate? Ce va indreptateste sa dati pareri favorabile unei minciuni Cretiene, care va rezulta intr-o mare toptan plin de gropi de la dalele exfoliate dupa prima ploaie?

  • Vrem loc de chirmase unde sa sfaraie gratarele si micii. Daca iau foc copacii de la carbuni ? Jos cu copacii ca ne trebe lemne de foc si pentru mici. Ce dracu nu ati inteles. Ecologistii sa mearga in padure daca vor verde. Jos si rondourile si iarba ca si asa e multi prosti prin institutii care behaie dirijati de ciobanul saf.

  • Domnu arhitect saf ! Cum stam cu respectarea legislatiei privind legile de mediu,, legea spatiilor verzi, legea transparentei in deciziile luate de administratie,, si legea cadastrului (VERDE) dupa caz ? Toate au fost incalcate. Le respectam impreuna sau le uitam? Pentru mai multe explicatii va stau la dispozitie. Am fost la dezbateri si cunosc situatia si va pot spune lucruri adevarate si exacte. Restul este gargara de tip romanesc folosita adesea de o administratie care se crede mai presus de LEGE.

    • Ce intrebari puneti, domnule Balan! Credeti ca acest „baiat” (fiindca asta imi sugereaza figura lui) cunoaste legile privind functia pe care o ocupa, daramite cele de mediu? Eu as face o intalnire cu acest tip si cu public la care sa punem intrebari legate de stategia lui, ca arhitect sef, viziunea acestuia privind problemele de urbanism, ce l-a recomandat intr-o functie asa de importanta (lucrari, studii in domeniu, activitate). Nici macar nu stim ce facultate a terminat sau ce studii are. Am cautat pe internet si nu exista ca arhitect. Va dati seama cate proiecte importante trec prin mana si fata acestui „baiat”? Ce activitati publice doreste dumnealui sa desfasoare in „agora” sau „forum”? Hai ca, daca nu mi-ar veni sa plang, m-ar apuca rasul!

  • eu o singura nelamurire am.
    daca respectivul este un arhitect atât de competent, atunci de ce mama naibii trebuie sa dam sute de mii de euro pe proiecte de „modernizare” unor firme de arhitecti din alte localitati?
    piata va arata ca dracu la final, podul ala înclinat a fost proiectat de parca au stat aia în cap, nu mai vorbim de pasarela suspendata si centrul intermodal.
    eu cred ca respectivul este exact la fel de competent ca si taranul sef care a facut si taximetrie pâna sa ajunga sa ne toace banii.
    PS: daca vor sa modernizeze orasul eu i-as pune sa mearga cu gipanele de servici de 10 ori pe zi doar pe strada Colibitei sa-i scuture pâne le vine mintea la cap – cu toate ca sansele sunt slabe, astia n-au deloc minte.

  • Domnule arhitect șef, tot ce pot să spun după ce v-am citit textul este că sper că proiectați mai bine decât scrieți și vă exprimați! ( “aceași” cu un singur “e”, “facebook”și “instagram” cu literă mică și desigur obsesiva repetiție a lui “astfel” etc.)

    • E penibil sa te legi de asa ceva:)))) Imi vine sa plang cand vad oameni ca tine!

  • Cretule, fa-le niste seconduri sau ceva ieftinaturi pe langa biserica, bistritenii cu astea sunt obisnuiti, te-ai trezit tu sa le faci oras modern.. cand s au deschis magazinele au urlat ca la ce trebuie magazine, sa se faca fabrici! Si astia din fabrici aduc sarbi sa lucreze ca bistriteanul e „saf” :))) el nu lucreaza ca e lejer pe ajutor. Fa oras modern din astia..

    • Exact asata a facut Cretu, niste casute de lemn, cumparate la pret triplu decat normal, fara respectarea caietului de sarcini cu privire la grosimea peretiilor. Gherete puse pe spatiu verde ca sa se faca noroi.

  • Sunt bani la mijloc, s-a făcut și plătit un proiect prin care se taie verdele și se pune piatră în jurul unei biserici. Ca să ce? Ca să ne concentrăm mai bine la pereți, că până acum nu se vedeau de arbori, sau să ne concertăm mai bine, eventual înlocuind copacii cu locuri de grătăreală încinse de niște panouri solare, ca să nu fumege și să afume biserica, dar și să încingă boxele din care să se audă ce mult iubim noi muzichia ce ne gâdilă urechile într-un mod plăcut.
    Ce imitație ieftină, ce gândire în aliniament. Ce treabă are Bistrița cu Sibiul sau Brașeul? Mari arhitecți de doi bani, voi chiar nu realizați că trebuie să gândiți altcumva spațiul din jurul unei biserici? Că rostul ei nu concordă cu prea multa distracție și cu ritmul amețitor? Demolați bă biserica și construiți în loc o imensă scenă, cum alta nu-i în lume, ș-apoi să cânte muzica, să curgă berea, să sfârâie micii, și toți cei veseli să dănțuiască tontoroiul!

  • D-le arhitect șef de CJ , dați un clic pe street view și o să vedeți că până și metropolele care se extind pe vertical se zbat să înverzească fiecare cm/2 posibil și imposibil. De ce oare ? Ghici ghicitoare. În caz că erați angajatul unui studio de arhitectură privat, pariu că șeful sau șefii dvs ar fi făcut urticarie la cele afirmate și nu ar fi ezitat să vă arate ușa. Dar na, la CJ sau primărie regulile sunt altele , cu totul și cu totul altele. Apoi , că zona de care vorbim arată ca dracu’ , e foarte adevărat dar cauzele sunt cunoscute: lipsa de viziune urbanistică și lipsa de inteligență a unor slujbași a căror ocupație principală este degustarea de cafele și scuturatul de chiștoace. Căruța cu proști nu s-a răsturnat la Bistrița ci are cursă regulată , altfel nu se explică cum orice se face , se face pe dos , prost și scump. Ce evenimente doriți să vedeți în acel spațiu restrâns, behăiala lui Pomohaci sau parada modei în materie de cravate a celebrului trio Crețu-Moldovan-Niculae?? Acolo se pretează un fel de mini-plaza care să includă și pietonalul , cu magazine și restaurante cochete , o fântână arteziană adevărată și modernă , nu jgeaburile care au împânzit orașul , expoziții de artă stradală , mobilier urban adecvat locului , insule verzi, etc , etc. Cu alte cuvinte, orice ar umple cu viață acel loc pentru că duce lipsă , un loc mai fad și lugubru ca acel ,,centru” nu am văzut in 42 de țări pe unde am umblat.

  • Sa faca Negrea un bloc zic eu in locul biserici asa ar bea cafeaua la primarie in fiecare dimineata cu suita.

  • De ce nu consultati si pe arhitectul orasului Monica Pop? Stie mai multe sa va explice legat de piata centrala.

  • Nu s-a prins nimeni privind aceste poze. Socializarea in pietele betonate are loc la lasarea serii pe racoare. In timpul zilei creierul iti devine OMLETA. Asa-i domn arhitect?

  • PAREREA ACESTUI OM NU ESTE ….CORECTA
    VA-TI INTREBAT CARE E RELATIA LUI CU PROIECTANTII?
    EU STIU CA SUNT PRIETENI…restul trebuia sa fie TACERE!!!

    • Stii tu că sunt prieteni. Veșnica problemă a românului. Omul și-a spus un punct de vedere. Și argumentele sunt bune. Ai curaj si scrieti numele daca tot esti tu ala UNUL CARE ȘTIE.

    • Ipotetic vorbim daca noi ne-am stii(..desi noname comenteaza o gramada) si suntem prieteni..nu am putea sta in acelasi timp in aceasta piata modernizata?

    • Dar cine ești tu ca sa sustii ca parerea acestui om „nu este corecta”? Omul acesta despre care vorbesti este arhitect ,si-a scris parerea public.Care e problema?Cine esti tu sa spui asa ceva, ce e corect si ce nu.Parerea oamenilor se respecta, apoi ca esti tu de acord sau nu cu ea, e fix problema ta. Bine ca esti tu „unul care stie”.ha ha ha Ar trebui sa primesti un premiu Nobel pt „deșteptaciune”!

    • De ce sariti asa ….
      recunosc ca PAREREA ARHITECTULUI E PERFECTAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA….
      dar am continuat si spun ca trebuia sa FIE TACERE….din partea lui!!!
      (de ce nu cititi si cu mintea… nu a fost nici un atac la arhitectul sef…am spus doar ca trebuia sa TACAAAAAAAAAAA!!!)

    • Atata timp cat toate persoanele din disputa proiectului au tenta politica atunci un arhitect care se vrea apolitic trebuia sa taca!

  • Primaria are arhitect de ce trebuie sa -si dea cu parerea arhitectul judetului care este prieten cu proiectantii? Proiectul este instrumentat de serviciul urbanism de arhitectul Pop Monica.

    • Arhitectul județului și-a spus punctul de vedere pe pagina personală de facebook. Stii? Înțelegi diferența?

    • Maribela, tu de ce nu respecti parerea celorlalti care considera declaratia arhitectului sef doar o laba scurta facuta celui care l-a angajat?

    • Pt. Petru,
      Arhitectul si-a spus parerea intr-un spatiu public. Intelegi diferenta?

  • D-le ARHITECT. Cu tot respectul va spun ca primaria cu tot cu arhitect si cu HURBANISM cu tot o comandat o mare magarie. Adica PASARELA de fier suspendata de pe Independentei colt cu Iosif Vulcan. Noi pietonii va trebui sa ne cataram ca matele pe ea ca sa trecem drumul. Aceasta hidosenie costisitoare si inutila hazeste orasul de zici ca esti in gara TRIAJ din DEJ ori la Apahida. No , ce ziceti de gusturile arhitctilor si consilierilor pusi sa voteze la comanda primarului ? Imaginea bulevardului va avea de suferit. Si in acest caz primarul vrea sa semene Bistrita cu TOKIO si NEW YORK. Si Piata centrala sa semene cu SIBIUL sau VIENA. Nu credeti ca estia sunt cu capul in stratosfera?

  • In toate orasele moderne centrul arata aproximativ ca si cel din proiect. Totusi noi vom avea peste 60 de copaci in zona modernizata. Clujul, Sibiul sau Timisoara nu au. Merita sa ne promovam frumos .

  • Citesc și mă minunez! Băi oameni buni. Omul ăsta a spus ce crede el despre proiect pe pagina PERSONALĂ de facebook. Ce acuzații sunt astea că ce treabă are el, că sigur e prieten cu nu știu care, că nu știu cum a ajuns în funcția asta si alte blabla-uri. E un PUNCT DE VEDERE! Dar bineinteles că liberalii și verzii sau activat cum fac mereu să intre să comenteze contra. Voi cei care comentați aici aiurea, asumați-vă cu nume nu porecle.
    Arhitectul șef tocmai asta a făcut. Ce nu aveți voi curaj. Și-a spus părerea și și-a asumat. Asta spune multe despre un om!

  • Ce referendum pt primar s-a făcut? Vorbești să sune. Un referendum din banii noștri ar salva Bistrița? Bravo, stai jos, 4.

  • Parerea domnului arhitect ar trebui luata in calcul !! E parere de specialist! E vorba de noi toti , bistriteni, pana la urma!!

    • Gumesti sau esti ironica?
      Ce specialist? Daca a terminat o facultate e automat specialist?
      Ce lucrari mari de arhitectura a proiectat acest individ?
      Vre-un stadion? Vreo catedrala, vre-un dom?

  • Am fost in destul de multe orase din Europa, am vazut zonele centrale , dar nu as putea spune ca exista o padure in mijlocul orasului. Nu sunt de acord sa se taie toti copacii din jurul Bisericii Evanghelice, nu cred ca ar fi benefic, dar tot la fel sunt convins ca nu acesta este proiectul, de a taia toti copacii din zona. Am fost curios, pentru ca trebuie sa recunosc, in prima faza m-am speriat putin la auzul ca vor fi taiati toti copacii din zona, si am incercat sa aflu mai multe detalii despre acest proiect . Imi pare rau ca trebuie sa o spun, dar foarte multa lume vorbeste in necunostiinta de cauza. Va rog , sa incercati sa vedeti proiectul, si sunt ferm convins ca multi dintre cei care comentati , cunoasteti proiectul, dar pe vorbe sa nu le spun minciuni, aruncate in targ, incearca unii si altii sa profite de un asa zis val de nemultumire ai unor oameni care nu cunosc adevarul. Sa fim seriosi si onesti in acelasi timp, Piata Centrala a Bistritei , nu va arata asa cum incearca sa o descrie unii dintre noi. Stiu povestile din Jurul defrisarii Parcului Municipal si altele, dar in momentul de fata ne bucuram de acest parc, si chiar arata mult mai bine. Revenind la Piata Centrala, sa fim seriosi, vrem sa fim europeni, vrem standarde inalte, si ocupam un spatiu in jurul bisericii,cu cateva casute de lemn si tarabe , sa vindem produse traditionale. Eu cred ca totusi exageram, si multi dintre noi incercam oarecum, sa manipulam opinia publica fara nici un rost, parerea mea. Duminica placuta tuturor !!!

    • Aveti dreptate , cei mai multi nu cunosc realitatea si au fost manipulați atunci când s-a spus de unii cu interes direct ca se vor tăia castanii.
      Oare de ce nu avem curiozitatea sa ne uitam pe proiect , sa vedem realitatea ?

    • Realitatea este clara, Cretu a mintit cu privire la proiect, dar totusi a declarat ca la cei 106 copaci existenti se vor planta inca 16 (tufe) dar vor ramine 40. Matematica e simpla 106+16=122, 122-40=82 de copaci se vor taia.

  • Văzând toate comentariile cetățenilor de la acest articol, in frunte cu cele ale domnului „mare ecologist”, Bălan, imi dau seama și tot mai tare ma convig că, efectiv nu meritam sa se faca absolut nimic în orașul asta. Sunteti, o parte din voi, atat de înguști la minte de-mi vine rău! Iar din cauza unor oameni ca voi se amana si se incetinesc lucrari si proiecte pt orasul asta.Vesnic aveti de comentat, vesnic aveti de baga de vina, stiti numai sa criticati(nu prea argumentat).Sunteti jalnici!

    • Adri, ingusta e gandirea ta si a edilului sef, ingust ca si aleea din parc, ingust ca si trotuarul de 40cm cu stalpi, ingust ca si trotuarul de 60cm de „promenada” de pe Falezei….

  • Si cand s-a modernizat parcul mare tot asa ati comentat,voi, „marii ecologiști” si altii cu gura mare care acum va relaxați în hamac si va plimbati copii pe acolo.

    • Adri , ta ne plimbam in sir indian pe trotuarul din parc, si injuram mintile crete care l-au conceput si executat.
      Lucrare facut cu cap PROST!
      Farmecul parcului este dat de copaci, copaci la care cretu nu a avut nici o contributie. Cretu si-a pus amprenta pe trotuarul ingust si inchisoarea veveritelor.

  • Din toate comentariile de mai sus reiese faptul că arhitectul orașului deși are studii in domeniul nu are voie să-și publice pe pagina personala părerea în legătură cu reabilitarea Pietii Centrale. Sincer mi se pare o prostie să tot carcotiti, fara rost. Eu zic că este un proiect foarte bun. In sfârșit o să avem și noi un oras mic și cochet. Deși sunt comentarii urate acum, cu siguranță după realizarea proiectului toți vom năvăli in Piata Centrala, bucurandu-ne de „coltul nostru de relaxare”.

    • „Toti vom avea un oras mic si cochet” Bravo fato!
      Mai mult ca sigur esti postaca de serviciu, asa ca te intreb direct:
      Cate cladiri din centrul istoric a reabilitat primaria astfel incat centrul sa para cochet?
      Pavajele si strazile pavate cu dale care se ridica, gropile din pavaj in care iti rupi tocurile fac parte din conceptia ta despre cochet?
      Cladirea demolata de catre primarie si care a ramas o parte demolata, e vorba de cladirea de linga noul spatiu al urbanismului, e cocheta?
      Tencuiala care cade de pe biserica e cocheta?

  • Am citit cu atenție punctul de vedere al domnului arhitect și mi se pare foarte bine argumentat. Ar fi frumos sa modernizeze astfel Piața Centrală.Daca nu se taie de tot copacii de acolo, iar din cate stiu, nu se taie, numai cativa, chiar nu vad care e problema. In general pitele mari nu au multă verdeață , asa că…Eu zic sa nu mai fim răutăcioși , ca parca văd că atunci cand va fi gata ce mult o sa ne mai placă.De ce trebuie sa o tinem inainte cu atata rautate ?

    • Maribela, comentariul arhitectului este atit de argumentat incat argumentele lipsesc cu desavarsire.
      „In general pietele mari nu au multa verdeata” Ce legatura are afirmatia ta cu Bistrita? Ai impresia ca zona respectiva are dimensiunile unei piete MARI? Nici daca se demoleaza biserica nu devine o piata mare, medie eventual. In zona respectiva nu se poate vorbi de o piata deschisa.
      E un spatiu in jurul bisericii, un spatiu cu artere CIRCULATE, care vor ramine circulate.

  • Auzi ca referendum pt „salvarea Bistritei”….Ha ha ha.Mai omule tu vezi ce scrii? Esti penibil, zău.

  • După ce-am comentat contra, noi ăștia verzi și nu știu mai cum, numa ce s-o pus în funcțiune calculatorul partidului și suntem mitraliați cu supercomentarii superavizate despre frumusțea proiectului. Serios? Voi ăștia de pe planeta ciracilor PSD, mari promotori de frumusețe progresistă asezonată cu mulți bani prin buzunarele proprii, ia poftiți de vă uitați la mărețele realizări urbanistice și nu confundați piața din jurul unei biserici cu megaparcul de lângă casa de cultură. Uitați-vă la calitatea și designul deosebit în materie de struți, mere, fântâni arteziene, pavări cu piatră ș.a.m.d., și poate v-o trece prin materia cenușie explicația pentru care o samă de oameni chiar nu pot să unisonizeze cu tot ceea ce fată niște minți crețe.

  • Recent , am fost la Cluj acolo unde ma pregatesc pentru admiterea la facultatea de arhitectura si stand linistit la ore, ma abordeaza profesorul (arhitect si el fara nici un pic de legatura cu Bistrita sau cu personajele de pe scena noastra politica locala cum insinueaza cateva persoane a caror comentarii par destul de apreciate de bistriteni mai sus ) si imi spune ca a vazut pe facebook acel manifest petitie „anti-mineralizare” a pietei centrale (atentie ,”P I A T A C E N T R A L A” nu parc central) si ca are un deja vu cu ce s-a intamplat acum ceva ani la Cluj . Desigur am dezvoltat putin discutia si am ajuns usor la aceeasi concluzie ca si arhitectul din articol care *DUH* daca are o opinie diferita inseamna ca sigur e ceva la mijloc ,sigur are el ceva legaturi cu proiectantii, sigur e membru ascuns al statului paralel etc si etc. Am mai spus o data la ceva articol tot pe acest subiect si ma repet chiar daca risc sa-mi iau mult hate ca-i cam ostil mediul pe aici , ca la romani de altfel. Daca omu are o opinie diferita fata de a ta in care iti aduce argumente , sar toti pe el ca la piata cu raspunsuri care mai mult au legatura cu atacul la persoana decat cu subiectul in sine.
    Se vorbeste atat de mult in spatiul public despre acest subiect, dar nimeni nu a cerut o analiza profesionista pentru a prezenta parerea unui cadru specializat in acest proiect. Singurele argumente ale majoritatii sunt ca nu vrem sa se taie copaci. Ok , inteleg , nu vrei sa se taie copaci, dar cand zilnic sunt taiate tone de padure (acolo unde isi au habitatul natural sute de specii de animale si unde padurea reprezinta tot farmecul locului) unde esti drag sustinator al naturii, al copacilor al umbrei ? De ce nu aud vocea persoanelor de genul domnului Balan (care sunt convins ca este un om de caracter si care are respectul meu si ii respect opinia) doar in momentele cand se gandeste cineva sa taie un copac intr-un spatiu public local ? De ce tonele de aur verde sunt trecute sub tacere si indiferenta de iubitorii de natura iar cativa copaci dintr-un spatiu central au parte de vocea vijelioasa a mii de oameni? Oare copacii astia sunt mai deosebiti? De habitatul animalelor nu ne pasa doar de al nostru. Am fost de la inceput impotriva asa zisei centuri ocolitoare propusa de primar si chiar daca nu aveam varsta necesara votului la acel referendum fail, eram constient ca punerea in aplicare a proiectului insemna distrugerea iremediabila a unei mari parti a padurii Codrisor , un simbol verde al orasului. Piata centrala este insa cu totul altceva si multa lume se aliniaza efectului de turma. Toti vorbesc de copaci , de umbra , de faptul ca piata este sau nu spatiu verde dar nimeni , nimeni efectiv nimeni nu a vorbit de o analiza a specialistilor in domeniu. Neaparat nu din oras ,ca sa nu fie suspectati de ceva legaturi 🙂 . O analiza in care sa se prezinte clar bistritenilor care sunt oportunitatile , efectele ce le va avea o asemenea transformare si eventual dezavantajele care or fi si alea pana si umbra idolatrizata mai nou , sau faptul ca „se vede oricum biserica ca-i destul de mare da-o dreq”. Se intrec persoanele in acuze si afirmatii care sunt total pe langa. Am vizitat orase destule, am vazut clar care este diferenta dintre aspectul urban si cel destinat recreatiei. Sunt doua aspecte diferite (dar asta nu inseamana ca nu au si puncte comune) care au propriile atuuri fiecare. Realizarea unui astfel de proiect (care sa contina si spatiu verde in limita adecvata)intr-un mod corect si eficient (aviz primariei cu lucrarile de la pasaje, decat asa, mai bine fara) ar duce la o renastere a centrului istoric atat din punct de vedere cultural cat si turistic. Modernizarea pietei ar fi un inceput pentru demararea proiectelor de reabilitare a cladirilor si punere in valoare a patrimoniului arhitectural istoric imens al orasului , ar insemna dezvoltare si implicit bani la buget. Zicea cineva mai luminat pe Facebook recent ca piata centrala ar trebui sa reprezinte spatiul spre care tranziteaza pasajele dar acum este mai degraba spatiul de tranzit intre pasaje. Castanii seculari au fost plantati la inceputul secolului 20 , gasiti poze usor cu piata centrala din acea perioada si puteti observa si singuri modul cum arata si fiti siguri ca cei ce i-au pus acol nu i-au pus ca sa imprejmuiasca pana la urma simbolul orasului cu totul. Inca din secolele 14 15 piata centrala a fost inima orasului , centrul de functionare administrativ , economic religios si cultural. In piata centrala se tinea targul anual si lunar, acolo era cimitirul orasului imprejurul bisericii , acolo isi expuneau breslele locale produsele proprii, acolo era parohia orasului, acolo aveau loc sarbatorile si executiile/judecatile publice, acolo era casa sfatului unde juzii orasului controlau tot ce se intampla in administratie in interiorul zidurilor. De la inceput , piata centrala a reprezentat nucleul functionalitatii orasului. Acum e mai mult spatiu mort, o biserica cu un lift unde mai vin unu doi oameni si admira peisajul, niste cladiri cu arce semicilculare unde stim ca ne luam mancare de la „Auguri” si „Petersmann” , veceuri langa biserica pentru tot omu si niste banci unde vesnic vezi grupuri mancatoare de seminte adesea cu bolizii luati dupa 3 luni de capsuni din care rasuna Inna sau in cel mai bun caz nicolae guta la maxim. Nu asta e piata centrala a Bistritei in orice caz 🙂 o seara buna la toti

    • Reparati cladirile din zona si apoi pavati curtea.
      Tu daca iti faci o casa, iti amenajezi curtea si apoi de apuci de tencuit casa? Sau invers?

  • Pt cei trei cetatenii care comentati pe langa subiect. In primul rand s-a dat un aviz de asa zisa legalitate de catre primarie, urbanism si CL cu mari semne de intrebare. Cred ca este unul ILEGAL. Sigur ca da doar un JUDECATOR va stabili asta. Din 1913 CF-ul din PIATA CENTRALA nu a mai fost miscat(reactualizat). Acolo figureaza; curti+constructii+anexe+grupuri sanitare de la fostul imobil al liceului de fete care a fost demolat in 1937-9 de catre primarul roman CORNELIU MURESAN. Primarul spunea la tv local ca acolo nu este Sp. Verde adica a citat din CF. In schimb la APM cand a cerut acordul de MEDIU declara ca este sp. VERDE 5021mp fara a mai pune cele doua rondouri de flori si numarul si mai mare de mii de mp de sp verde al coronamentului adunat la cei 104 copaci cati exista real. Mai mult am mai spus cum primaria a tras pe sfoara bistritenii care au fost la dezbaterea publica in 2015 unde s-a ascuns de noi si celelalte 4 variante. Situatia juridica a terenului este departe de a fi corecta pt. ca se vede din avion ca in prezent este sp. verde. Astfel o administratie are obligatia sa incadastreze corect un teren dupa modul de folosinta. Aici sunt neregulile pt ca la sp. verde intervine legea 24 care nu permite asemenea interventii brutale la copacii de aliniament si la spatiul descris ca sp. de recreere. Tocmai de aceea nici un primar nu a fost interesat sa intre in legalitate ca sa poata proiecta cum le taie capul tot felul de lucrari cu dedicatii. Este o mare dezinformare publica si o manipulare din partea administratiei care se crede mai presus de legile romane si Europene. Cartile Funciare sunt VARZA, si cine mai crede ca sunt sfinte este un mare credul, ca sa ma exprim elegant. Eu unul cunosc bine cam cum stau lucrurile . Asta-i adevarul stimabililor !

  • Iubitorii de spatii verzi, cei care tin la orasul lor, rog sa nu se culce pana nu semneaza petitia; NU VREM PIATA CENTRALA MINERALIZATA. O seara minunata la toti.

  • Tovarasu arhitect, cand a fost ultima data cand ati vazut biserica evanghelica?
    Ati vazut cum arata peretii exteriori? Ati vazut in ce stadiu de degradare este tencuiala? Cunoasteti simbolurile prezente pe zidurile exterioare?
    Vorbiti de biserica ca de un element important si asa si este dar cu siguranta doar vorbiti texte, obligat de ocuparea postului.

  • pop cornel, la cate concerte ai fost in ultimii ani?
    80 de copaci nu sunt cativa!
    Demolarea bisericii nu ar fi tot o dezvoltare a zonei? In ideea ca doresti spatiu pentru chermeze?

  • Domnule Mihai , Monica Pop ocupa postul de arhitect sef, e sustinuta de primar, stie proiectul din cate am auzit a avut influienta la acest proiect, poate fi consultata si ea. Respect.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS